Πράγματα και θαύματα παρατηρούνται στις προσφορές του δημοσίου, με τις αντιπαραθέσεις εταιρειών να λειτουργούν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, όπως επιβεβαιώνουν και αρμόδιες πηγές.

Συγκεκριμένα, εταιρείες φέρονται να ανταποδίδουν προσφυγές εναντίον ανταγωνιστών τους, υπό μορφήν εκδίκησης. Όπως ανέφερε στον «Φ» στέλεχος κρατικής υπηρεσίας, διαπιστώθηκε το εξής φαινόμενο: Όταν σε κάποιο έργο μια εταιρεία καταχωρήσει προσφυγή ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, σε μια από τις επόμενες προσφορές που συμμετέχουν και οι δύο εταιρείες, αν διαφαίνεται ότι η προφορά θα κατακυρωθεί στην ανταγωνίστρια εταιρεία, καταχωρείται προσφυγή. Αυτό έτυχε να συμβεί, ακόμη και όταν μία εταιρεία η οποία δέχτηκε προσφυγή στο παρελθόν, είναι τέταρτη ή και πέμπτη (σε σειρά προτεραιότητας) και δεν έχει πιθανότητες να κερδίσει την προσφορά.

Ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, με τον οποίον επικοινώνησε ο «Φ», σχολιάζοντας τα θέμα των προσφυγών ανέφερε ότι ενημερώθηκε πως όντως κατά καιρούς καταχωρούνται εντελώς ανεδαφικές προσφυγές, κάτι το οποίο στρέφεται όντως κατά του δημοσίου συμφέροντος αλλά και της έγκαιρης προώθησης έργων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όπως είπε, θα επιχειρηθεί αντιμετώπιση του φαινομένου και πρόσθεσε πως προωθήθηκε ήδη πρόταση νόμου για την οποίαν έλαβε γνώση. Συγκεκριμένα, ενημερώθηκε από τη βουλευτή του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου ότι κατέθεσε πρόταση με βάση την οποία, όποιος προσφοροδότης επιθυμεί να διεκδικεί μέσω της Αναθεωρητικής Αρχής Προφορών αναστολή της διαδικασίας κατακύρωσης μιας προσφοράς, θα πρέπει να καταθέσει εγγύηση, όπως συμβαίνει και με τα δικαστήρια. 

Δεν θέλουμε να αδικείται κανένας, αλλά παράλληλα δεν επιθυμούμε προσεγγίσεις οι οποίες να καθυστερούν αδικαιολόγητα τα έργα είτε λόγω διαφορών μεταξύ εταιρειών είτε για άλλους λόγους, ανέφερε ο κ. Καρούσος.

Ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε επίσης πως, ειδικά σε προσφορές που άπτονται της τεχνολογίας υπάρχει η ευχέρεια στους προσφοροδότες (με την καταβολή τέλους) να ελέγξουν τον φάκελο των ανταγωνιστών τους, κάτι το οποίο, επίσης, δεν εξυπηρετεί το δημόσιο.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία που παρέθεσε χθες ο «Φ» για τις προσφυγές που γίνονται αποδεκτές από την Αναθεωρητική Αρχή Προφορών (από στοιχεία της ίδιας της Αρχής) ανέφερε πως είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί.

Επαναλαμβάνω, ο καθένας που θεωρεί ότι αδικείται μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, φτάνει αυτό να μην τυγχάνει εκμετάλλευσης, είπε ο υπουργός, ο οποίος παρατήρησε επίσης πως το γεγονός ότι περίπου δύο στις τρεις προσφυγές φαίνεται να απορρίπτονται, μιλά αφ’ εαυτού.