Από την ερχόμενη Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου, όλα τα προϊόντα που θα παρασκευάζονται για να ονομάζονται χαλλούμι θα πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Η οριστική λύση επιτεύχθηκε χθες σε συνάντηση τυροκόμων και αρμοδίων λειτουργών στο Υπουργείο Γεωργίας, όπου οι εμπλεκόμενοι συμφώνησαν για τις αλλαγές στον φάκελο κατοχύρωσης του προϊόντος. Πρόκειται ουσιαστικά για το τελευταίο σκαλοπάτι από τη στιγμή που τα τυροκομεία έχουν ενταχθεί ήδη στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης για τη χρήση της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης. Αλλαγές συμφωνήθηκαν και στα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος, ώστε να μπορεί να παράγεται χαλλούμι ΠΟΠ με διαφορετικό σχήμα και μέγεθος και με αυξημένη υγρασία (μέχρι 52%). 

Πλέον με τη δημοσίευση των αλλαγών σε έκτακτη έκδοση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το χαλλούμι αλλάζει εμφάνιση, από τη στιγμή που στο σχήμα του περιλαμβάνεται πρόνοια ώστε να μπορεί να παράγεται προϊόν το οποίο να μην είναι διπλωμένο, ορθογώνιου ή ημικύκλιου σχήματος. Αλλαγή περιλαμβάνεται εκτός από τα φυσικά και στα χημικά χαρακτηριστικά και πλέον το ανώτατο ποσοστό υγρασίας από 46% μπορεί να φθάσει το 52%. Το τελικό πλαίσιο συμφωνίας επιτεύχθηκε χθες, δύο μήνες μετά που τα βρήκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή αγελαδοτρόφοι, αιγοπροβατοτρόφοι και τυροκόμοι.

Χθες πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνάντηση τυροκόμων και λειτουργών του Υπουργείου Γεωργίας, όπου συζητήθηκαν οι προτεινόμενες αλλαγές του Συνδέσμου Τυροκόμων στη βάση της συμφωνίας της 22ας Ιουλίου. Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή, οι αλλαγές αναμένεται να δημοσιευτούν εντός των ημερών, ακόμα και σήμερα, ώστε όλα τα τυροκομεία να μπουν στη διαδικασία παραγωγής χαλλουμιού στη βάση των προδιαγραφών ΠΟΠ.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων, Γιώργος Πέτρου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, είπε ότι υπήρξε κατάληξη σε όλα και έχουν συμπληρωθεί όλες οι αλλαγές στα 13 σημεία που είχαν θέσει από την αρχή. Εξαίρεση πρόσθεσε αποτελεί η ποσόστωση που θα ισχύει στην αναλογία του γάλακτος μετά το 2024. Πρόσθεσε ότι οι τιμές του γάλακτος θα αυξηθούν στη βάση της συμφωνίας πλαισίου για την παραγωγή χαλλουμιού που υπογράφηκε τον περασμένο Ιούλιο στο ΚΕΒΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Το συγκεκριμένο πλαίσιο καθόριζε τις τιμές του πρόβειου γάλακτος μεταξύ €1,35 -€1,45 ανά λίτρο και του αιγινού γάλακτος, τιμές μεταξύ €0,80 -€0,90 ανά λίτρο. Όσον αφορά στο αγελαδινό γάλα, αναφερόταν ότι η τιμή θα καθοριζόταν μετά από διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, με κατώτατη αύξηση τα €0,05 ανά λίτρο.

Ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι ολοκληρώθηκαν και κάποια θέματα που αφορούσαν στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν κάποια τυροκομεία για να είναι νόμιμα και αναμένονται οι πιστοποιήσεις από τον διεθνή οργανισμό Bureau Veritas. Ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι η προσπάθεια είναι να αρχίσει η παραγωγή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ από την 1η Σεπτεμβρίου ή σε κάποια ημερομηνία πολύ κοντά στην 1η Σεπτεμβρίου.

Περαιτέρω, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου αρχίζουν οι έλεγχοι στην αγορά και οφείλουν οι υπεραγορές και τα σημεία πώλησης χαλλουμιού να αποσύρουν όσα προϊόντα δεν έχουν τη σήμανση ΠΟΠ. Πρόσθεσε ότι στάλθηκε σχετική επιστολή προς όλους τους ενδιαφερόμενους. Πρέπει, πρόσθεσε, να δοθεί το μήνυμα προς όλους, πως όλα αυτά που συμφωνήθηκαν πρέπει να τηρηθούν.

Ο Κώστας Καδής είπε, ωστόσο, ότι βρίσκεται σε διαδικασία διαλόγου με τους τυροκόμους, διότι πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές για να μπουν όλοι στην παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ. Άφησε ανοικτό παράθυρο παράτασης της εφαρμογής της συμφωνίας για μία ακόμη εβδομάδα υπό προϋποθέσεις, σημειώνοντας ότι θα δει ευέλικτα το θέμα.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, δήλωσε ότι ακόμη και χθες υπεραγορές παραλάμβαναν χαλλούμια σε μεγάλες ποσότητες, τα οποία δεν είναι ΠΟΠ και δεν έχουν την ειδική σήμανση. Ως εκ τούτου, ανέφερε πως θεωρεί αδύνατον, οι επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με τα συμφωνηθέντα, μέχρι την Πέμπτη.

Παίρνει πάνω του ο Καδής το «δίπλωμα» του χαλλουμιού

Με βάση τις τροποποιήσεις που αναμένεται να δημοσιευτούν στην Επίσημη Εφημερίδα, ως προϊόντα ΠΟΠ θα θεωρούνται τα διπλωμένα χαλλούμια, τα χαλλούμια σε σχήμα burger, σε block, σε κύβους, σε τρίμμα και σε slice. Σημειώνεται ότι όσον αφορά στο «δίπλωμα» του χαλλουμιού, η τροποποίηση θα περιληφθεί στις αλλαγές που θα δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και θα ενημερωθούν γι’ αυτή την αλλαγή, όπως και για τις υπόλοιπες οι Βρυξέλλες, χωρίς να υποβληθεί ξεχωριστό αίτημα τροποποίησης της προδιαγραφής ΠΟΠ. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από τυροκόμους προκειμένου να επιτευχθεί οριστική λύση για το χαλλούμι και να αρχίσει άμεσα η παρασκευή προϊόντος ΠΟΠ, ο υπουργός Γεωργίας «πήρε πάνω του» την εν λόγω απόφαση σε σχέση με τα «διπλωμένα» χαλλούμια. 

Σημειώνεται ότι στη συμφωνία εκτός από τις αυξήσεις τιμών αγοράς του γάλακτος που θα χρησιμοποιείται στο χαλλούμι, περιλαμβάνεται και πρόνοια για απόσυρση, από όλες τις πλευρές, όλων των δικαστικών και διοικητικών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν άμεσα ή έμμεσα τον φάκελο του χαλλουμιού. 

Παράλληλα, αναμένεται να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Δημοκρατίας διάταγμα από την Υπουργό Εμπορίου, που θα καθορίζει ότι η ελάχιστη ποσοστιαία συμμετοχή του αιγοπρόβειου γάλακτος στο μείγμα χαλλουμιού, για τους μήνες Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι Ιανουάριο 2023 θα είναι 10% και για τους μήνες Φεβρουάριο μέχρι Αύγουστο του 2023 η ελάχιστη ποσοστιαία συμμετοχή του αιγοπρόβειου γάλακτος θα είναι 25%. 

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Κερδισμένοι όλοι

Η αναμενόμενη παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ από τα μεγάλα τυροκομεία βρίσκει κερδισμένους όλους, όσοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση μετά την κατοχύρωση του προϊόντος. Πρώτα απ’ όλα ικανοποιημένος είναι ο Υπουργός Γεωργίας, ο οποίος κατάφερε να κλείσει οριστικά ένα θέμα που ταλανίζει τον τόπο ακόμα και πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Οι αιγοπροβατοτρόφοι πέτυχαν επιτέλους να αμείβονται ικανοποιητικά για το γάλα που διαθέτουν προς τυροκόμηση, ενώ κερδισμένοι είναι και οι αγελαδοτρόφοι, οι οποίοι όχι μόνο πήραν αύξηση στην τιμή, αλλά πέτυχαν την παρασκευή του προϊόντος με όσο το δυνατό περισσότερη χρήση αγελαδινού γάλακτος. Από την άλλη οι τυροκόμοι, μπορεί να πληρώνουν περισσότερα για την πρώτη ύλη, αλλά τα οικονομικά οφέλη θα είναι πολύ περισσότερα, αφού επιτέλους μόνο το χαλλούμι που παράγεται στην Κύπρο επιτρέπεται πλέον να φέρει την καταχωρισμένη ονομασία.