Σε απολογιστικό τόνο και με αιχμές για ζητήματα δημοσιονομικής διαχείρισης, ανταγωνιστικότητας και μεταρρυθμίσεων, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), Αντώνης Αντωνίου, παρουσίασε την Τετάρτη 7 Μαΐου, κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ, το όραμα και τις προτεραιότητες του κυπριακού επιχειρηματικού κόσμου για το 2025. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Hilton Nicosia, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και πλήθους θεσμικών προσώπων.
Ο κ. Αντωνίου, στην τελευταία του ομιλία από τη θέση του Προέδρου της ΟΕΒ, ανέφερε πως η οικονομία της Κύπρου έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, παρά τις αλλεπάλληλες διεθνείς κρίσεις, και εισέρχεται στο 2025 με ρυθμό ανάπτυξης 2,7%, πληθωρισμό πέριξ του 2% και ποσοστά απασχόλησης που αγγίζουν ιστορικά επίπεδα. Εξέφρασε ωστόσο έντονη ανησυχία για το εμπορικό ισοζύγιο, το υψηλό κόστος ενέργειας, την ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού και την υπερνομοθέτηση, ειδικά στον τομέα της εργασίας και της βιομηχανίας.
Ειδική μνεία έκανε στην ανάγκη συγκράτησης του κρατικού μισθολογίου, την εφαρμογή της Συμφωνίας του 2014 με την ΠΑΣΥΔΥ και την επιβολή μηχανισμών που να συνδέουν τα δημόσια έξοδα με τις δυνατότητες της οικονομίας. Χαιρέτισε επίσης τις θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις, κάνοντας λόγο για πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ και συνεχιζόμενη μείωση του δημοσίου χρέους, ενώ προειδοποίησε για τις επιπτώσεις από τις πολιτικές του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο διεθνές εμπόριο.
Ο κ. Αντωνίου υποστήριξε ότι η ΕΕ οφείλει να απελευθερώσει την επιχειρηματικότητα από τα ρυθμιστικά βάρη και να αναβαθμίσει την ανταγωνιστικότητά της. Τόνισε τη σημασία της φορολογικής μεταρρύθμισης και υπεραμύνθηκε της αύξησης του εταιρικού φόρου στο 15% ως μέσο ενίσχυσης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας, επισημαίνοντας την ανάγκη να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής έως την 1η Ιανουαρίου 2026.
Σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ ανέδειξε την ανάγκη εκσυγχρονισμού της δημόσιας υπηρεσίας, ενίσχυσης της τεχνικής εκπαίδευσης και επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης. Ζήτησε ρητά τη θεσμική συμμετοχή της ΟΕΒ στη Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού, καλώντας σε συμμετρική παρουσία εργοδοτών και εργαζομένων σε όλα τα σώματα διαλόγου.
Αναφερόμενος στην αγορά εργασίας, υπογράμμισε ότι η έλλειψη προσωπικού σε κρίσιμους τομείς όπως η νοσηλευτική και οι μεταφορές, απαιτεί ευελιξία στην εργοδότηση ατόμων από τρίτες χώρες. Χαρακτήρισε δε τη νομική υπερρύθμιση τροχοπέδη για την ανταγωνιστικότητα, ζητώντας προσωρινή παύση νέας εργασιακής νομοθεσίας και αυστηρή αξιολόγηση των κοινωνικών πολιτικών υπό το πρίσμα της οικονομικής βιωσιμότητας.
Για το ΓεΣΥ, έκανε λόγο για ανάγκη αυστηρότερης εποπτείας και βιωσιμότητας, ενώ επανέλαβε την αντίθεση της ΟΕΒ στην πρόταση για δύο ξεχωριστά νομοθετήματα για δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Στήριξε την εργοδότηση νοσηλευτών από τρίτες χώρες για άμεση κάλυψη των ελλείψεων.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας, προειδοποίησε ότι οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για το Κλίμα είναι ανέφικτοι με τα σημερινά δεδομένα, ζητώντας αναθεώρηση μέτρων και χρονοδιαγραμμάτων και αναστολή της πράσινης φορολογίας. Κάλεσε επίσης σε επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας και στον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού δικτύου.
Ο κ. Αντωνίου υπογράμμισε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων για τη βιομηχανία, την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ψηφιακή μετάβαση και την πρόοδο στον τομέα της καινοτομίας, αναφέροντας την πρόοδο της Κύπρου στον παγκόσμιο δείκτη καινοτομίας και τα κυπριακά βραβεία καινοτομίας της ΟΕΒ.
Στον επίλογό του, ευχαρίστησε την πολιτική και επιχειρηματική ηγεσία για τη συνεργασία κατά τη διάρκεια της θητείας του, δηλώνοντας περήφανος για την πρόοδο που σημείωσε η ΟΕΒ και αισιόδοξος για τη συνέχιση του έργου υπό τον νέο Πρόεδρο Γιώργο Παντελίδη.