Μόνο για κάποιες αλλαγές επί των κυβερνητικών νομοσχεδίων που αφορούν την καταβολή φιλοδωρήματος στους κρατικούς αξιωματούχους -το οποίο θα φορολογείται με 15%- συζητά η Κυβέρνηση.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων στη Βουλή, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης επανέλαβε τη θέση να διεξαχθεί νέος κύκλος διαλόγου μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, για την εξεύρεση συναινετικής φόρμουλας για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των κρατικών αξιωματούχων, δεδομένου ότι το πακέτο των προτάσεων νόμου που κατέθεσαν βουλευτές περιλαμβάνουν αντισυνταγματικά στοιχεία αλλά και της διαφαινόμενης καταψήφισης των κυβερνητικών νομοσχεδίων.

Ο κ. Λουκαϊδης επικαλέστηκε ξανά στη σύσκεψη των αρχηγών τη συνομιλία που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό για εξέταση της εισήγησης που έκανε ο Γενικός Λογιστής Ανδρέας Αντωνιάδης για τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου για τις συντάξεις αξιωματούχων, το οποίο θα μπορούσε να καλύπτει ως σχέδιο τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των κρατικών αξιωματούχων, σε σχέση με τις συνεισφορές που πρέπει να καταβάλλουν, το όριο συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού των ωφελημάτων.

Δεν συζητούν Ειδικό Ταμείο

Επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο είχε ο και ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούτας, ο οποίος ανέφερε στον «Φ» πως κατά τη συζήτηση που είχε με τον κ. Κεραυνό αντιλήφθηκε πως η Κυβέρνηση προτίθεται να συζητήσει αλλαγές επί των κυβερνητικών νομοσχεδίων. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Μουσιούτας, ο υπουργός του ανέφερε πως δεν βρίσκεται στο τραπέζι η εισήγηση του Γενικού Λογιστή.

Υπενθυμίζεται πως βουλευτές, κατά την τελευταία συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, είχαν καλέσει το Υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει το ενδεχόμενο μη φορολόγησης του φιλοδωρήματος που προβλέπει το κυβερνητικό νομοσχέδιο σε αντικατάσταση της παροχής σύνταξης σε αξιωματούχους και τον υπολογισμό του φιλοδωρήματος με το ίδιο ποσοστό για όλες τις κατηγορίες των κρατικών αξιωματούχων. Ζήτησαν επίσης να εξεταστεί και το ενδεχόμενο καταβολής της σύνταξης στο 65ο έτος ηλικίας αντί στο 60ό έτος που ισχύει σήμερα.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών είχε αναφέρει στους βουλευτές πως θα εξεταστούν οι αλλαγές που προτείνουν τα κόμματα, ενώ σε σχέση με το 65ο έτος ανέφερε πως αυτό θα συζητηθεί αφού προηγουμένως εγκριθεί το νομοσχέδιο με το οποίο δεν θα καταβάλλονται συντάξεις στους κρατικούς αξιωματούχους αλλά εφάπαξ, όταν αυτοί ολοκληρώνουν τη θητεία τους.

Δεν αποκλείεται εντός των επόμενων ημερών το Υπουργείο Οικονομικών να ενημερώσει τα μέλη του Κοινοβουλίου για τις αλλαγές που αναμένεται να αποδεχθεί επί των κυβερνητικών προτάσεων.
Σημειώνεται πως τα υπόλοιπα κόμματα δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν με καλό μάτι την πρόταση του Γενικού Λογιστή, αναφέροντας πως η τελική απόφαση για τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος θα ληφθεί την ερχόμενη Δευτέρα, κατά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.
Οι βουλευτές θα εξετάσουν τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να αρθούν οι συνταγματικές δυσκολίες που εντοπίζονται στις προτάσεις νόμου που εκκρεμούν στη Βουλή.

Για να αποφευχθούν νέες περιπέτειες με τη δικαιοσύνη, οι Οικολόγοι ετοίμασαν σχετική τροπολογία, με την οποία προτείνεται οι κομματικές προτάσεις να εφαρμόζονται για τους αξιωματούχους που θα εκλεγούν ή θα διοριστούν μετά την έγκριση του νέου νομικού πλαισίου. Κάτι τέτοιο, όπως έχει διαμηνύσει πριν μερικές ημέρες στη Βουλή η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, δεν θα ήταν αντισυνταγματικό.

Τι προβλέπουν οι προτάσεις που εκκρεμούν

Οι δώδεκα προτάσεις νόμου προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι η σύνταξη που θα κερδηθεί από τους υπουργούς, υφυπουργούς, βουλευτές και δημάρχους από την 1.6.2026 και μετέπειτα θα καταβάλλεται στο 65ο έτος της ηλικίας τους (αυτή που θεμελιώθηκε προ της ημερομηνίας αυτής θα καταβάλλεται στο 60ό έτος, όπως προβλέπει σήμερα η νομοθεσία).
Εξάλλου, για πρόσωπα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω υπηρεσίας στα αξιώματα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής, υπουργού, υφυπουργού και βουλευτή, ήδη προβλέπεται στη νομοθεσία ότι αυτή αναστέλλεται αν διοριστούν σε άλλο δημόσιο αξίωμα ή θέση στην Κύπρο και αυτό αφορά και σύνταξη που θεμελίωσαν πριν το νέο νόμο, στο συγκεκριμένο αξίωμα.
Εισάγεται και ανώτατο όριο σύνταξης σε περίπτωση υπηρεσίας σε περισσότερα του ενός αξιώματα ή θέσεις στη Δημοκρατία, ώστε η σύνταξη αθροιστικά από όλα τα αξιώματα και θέσεις που θα κερδίζεται μετά την νέα νομοθεσία να μην υπερβαίνει το όριο των 2/3 των υψηλότερων απολαβών. Τέλος, σύνταξη που έχει θεμελιωθεί προηγουμένως δεν επηρεάζεται και θα καταβάλλεται επιπρόσθετα.