Η οικονομία της Κύπρου αποδεδειγμένα στηρίζεται στον τουρισμό και η ετοιμασία και εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θα συμβάλει στην ενίσχυση και βελτίωση του τομέα, διατηρώντας την ανταγωνιστικότητά του σε υψηλά επίπεδα.

Για να γίνει αυτό κατορθωτό, απαιτείται σχέδιο δράσης, το οποίο να αποβλέπει σε τομείς δράσεις και στόχους, όπως: (α) η πράσινη μετάβαση για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του τουρισμού, (β) η αναβάθμιση υποδομών για εκσυγχρονισμό και κανονιστικό έλεγχό, (γ) οι νέες αγορές για επέκταση της προσέλευσης τουριστών και εσόδων, (δ) η ανάπτυξη ειδικών μορφών μη εποχικού και θεματικού τουρισμού, (ε) η εστίαση στο ανθρώπινο δυναμικό για αναβάθμιση της ποιότητας εξυπηρέτησης και δημιουργία επαγγελματισμού, και (στ) η ψηφιοποίηση για ενίσχυση της εμπειρίας του επισκέπτη και της πληροφόρησής του.

Πράσινη Μετάβαση

Στόχος είναι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του τουρισμού, μέσα από βιώσιμες πρακτικές, τεχνολογικές λύσεις και ευαισθητοποίηση. Μπορεί να επιτευχθεί με ενεργειακή αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών, προστασία των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας, πράσινες πιστοποιήσεις και βιωσιμότητα, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών και εκπαίδευση των εργαζομένων. Τα αναμενόμενα οφέλη θα είναι ουσιαστικά, αφού θα υπάρξει μείωση εκπομπών διοξειδίου και ενεργειακής κατανάλωσης και ενίσχυση της θετικής εικόνας της Κύπρου ως βιώσιμου τουριστικού προορισμού.

Αναβάθμιση Υποδομών

Τα υφιστάμενα κτήρια και οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να αναβαθμιστούν και ανακαινιστούν, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις και να υπάρχει συμμόρφωση με όλους τους νόμους, κανονισμούς και πρότυπα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια, η περιβαλλοντική και η νομική συμμόρφωση.

Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα μέσω των σύγχρονων και ασφαλών υποδομών που προσελκύουν περισσότερους επισκέπτες, μειώνεται το κόστος με τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης που σημαίνει χαμηλότερα έξοδα λειτουργίας, αποφεύγονται νομικά προβλήματα και αρνητική δημοσιότητα, ως επίσης επιτυγχάνεται η προστασία του περιβάλλοντος και ενισχύεται η βιώσιμη ανάπτυξη.

Νέες Αγορές

Προσανατολισμός προς νέες αγορές, ιδιαίτερα της Ανατολικής Ευρώπης, όπως Ρουμανία, Ουγγαρία, Τσεχία, με ειδικές προωθητικές διαφημίσεις και με τη συνεργασία ταξιδιωτικών πρακτορείων τα οποία να προσφέρουν οικονομικά πακέτα. Εκστρατεία διαφήμισης της Κύπρου στις χώρες του Κόλπου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, οι οποίες έχουν υψηλή αγοραστική δύναμη, αυξημένη ζήτηση για ασφαλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς και πολυτελείς προσφορές. Παράλληλα, απαιτείται η διατήρηση και ενίσχυση των παραδοσιακών αγορών, όπως Βρετανία, Γερμανία, Σκανδιναβία, Κεντρική Ευρώπη και Ισραήλ.

Ο οικοτουρισμός και ο βιοτουρισμός πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για να υπάρξει ανάδειξη των φυσικών πάρκων και μονοπατιών και των προστατευόμενων περιοχών. Εξίσου σημαντικός είναι και ο γαστρονομικός τουρισμός με προβολή της τοπικής κουζίνας, των οινοποιείων και παραδοσιακών προϊόντων, η οργάνωση φεστιβάλ και η δημιουργία θεματικών διαδρομών.

Η υγεία και η ευεξία διαδραματίζει το δικό της ρόλο, όπως και ο αθλητικός τουρισμός που είναι το μέσο για επέκταση της τουριστικής περιόδου κατά τη χειμερινή περίοδο, με προσέλκυση ομάδων για προετοιμασία σε υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις.

Η προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού, του αγρο-τουρισμού και του συνεδριακού θα προσφέρει διαμονή σε αγροτουριστικά καταλύματα με δραστηριότητες στη φύση και ανάπτυξη συνεδριακών κέντρων. Εξίσου βοηθητικός είναι και ο τομέας την οργάνωσης γάμων και γαμήλιων τελετών σε παραθαλάσσιες και ιστορικές τοποθεσίες, με προσφορά πακέτων και πολυτελείς υπηρεσίες.

Ανθρώπινο Δυναμικό

Αναγνώριση της αξίας και της συμβολής του ανθρώπινου δυναμικού με καθιέρωση κινήτρων και επιβράβευσής του, όπως η ανάπτυξη συστημάτων επιβράβευσης για υψηλή απόδοση και θετική αξιολόγηση από τους πελάτες, παροχή κινήτρων για συνεχή μάθηση και βελτίωση δεξιοτήτων και διακρίσεις εσωτερικά για τον «υπάλληλο του μήνα» ή την «άριστη εξυπηρέτηση».

Εξυπακούεται ότι η συνεχής εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού αποτελεί συνεχή ανάγκη με τακτικά σεμινάρια σε θέματα εξυπηρέτησης πελατών, διαχείρισης παραπόνων και επικοινωνίας.

Ψηφιοποίηση

Η ψηφιοποίηση επιτυγχάνεται με προτάσεις για δημιουργία ψηφιακών πλατφόρμων ενημέρωσης και κράτησης, η εφαρμογή έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ροής επισκεπτών, η συλλογή και ανάλυση δεδομένων από κρατήσεις, η χρήση δεδομένων για στοχευμένες εκστρατείες και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σημαντική είναι και η ψηφιακή εξυπηρέτηση πελατών, η ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο μέσω εφαρμογών για τα επίπεδα πληρότητας και τις εναλλακτικές επιλογές, καθώς και η εκπαίδευση του προσωπικού σε ψηφιακές δεξιότητες.

Οι ανωτέρω δράσεις και ο σκοπός τους είναι η επίτευξη ενός προοδευτικού εκσυγχρονισμένου τουριστικού τομέα που θα ανεβάζει την Κύπρο ψηλότερα, με όραμα, καθιστώντας την πιο ελκυστική ανάμεσα στους ανταγωνιστές της.  

* Δικηγόρος στη Λάρνακα