Αποτροπή δυσάρεστων εξελίξεων και περαιτέρω καθυστέρησης στην υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί από πέρσι με τις συντεχνίες για τη δημιουργία συμπληρωματικού συνταξιοδοτικού σχεδίου σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα φαίνεται να επιθυμεί να προλάβει η Κυβέρνηση, ενόψει της αυριανής συζήτησης των σχετικών νομοσχεδίων από την Ολομέλεια της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κακώς αθροίζονται οι συντάξεις – Σημαντική δικαστική απόφαση

Όπως πληροφορείται ο «Φ», ο γ.δ. του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, με επιστολή που απέστειλε μόλις χθες στον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής εφιστά την προσοχή της Βουλής σε πρόσφατη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, την οποία έχει ήδη υπόψη του το Κοινοβούλιο και προειδοποιεί με πιθανή αναπομπή των νομοθετημάτων, εφόσον ενσωματωθούν από τη Βουλή στο νομοσχέδιο τροπολογίες που θα εξαιρούν κατηγορίες εργαζομένων από το νέο σχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα και οι συντάξεις

Η σχετική γνωμάτευση που επικαλείται και επισυνάπτει με την επιστολή του ο γ.δ. του ΥΠΟΙΚ αφορούσε μεταξύ άλλων στο ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από το πεδίο εφαρμογής του νέου συνταξιοδοτικού σχεδίου οι συμβασιούχοι υπαξιωματικοί και, στη γνωμάτευση, συμπληρώνει ο κ. Παντελή, αναφέρεται ρητά «ότι το νομοσχέδιο είναι καθολικής εφαρμογής και δεν μπορεί κάποιος να ζητά να εξαιρεθεί…». Προφανώς η επισήμανση αυτή του κ. Παντελή αφορά και άλλες εξαιρέσεις που δυνατό να συζητηθούν αύριο στην Ολομέλεια.

Εδώ και καιρό γίνονται σκέψεις για εξαιρέσεις, καθώς πέραν των υπαξιωματικών της ΕΦ για τους οποίους φαίνεται ακόμα να μην έχουν εξευρεθεί ρυθμίσεις που να τους ικανοποιούν, σχετικό αίτημα υπάρχει και από τις συντεχνίες της ΑΗΚ, η οποία διαθέτει δικό της Ταμείο Προνοίας.

Σε περίπτωση, όμως, που τελικώς υπάρξουν τέτοιες τροπολογίες, το ΥΠΟΙΚ δεν αποκλείει αναπομπή τους.

Το νέο σχέδιο και η πίεση για έγκρισή του

Όπως γράψαμε ξανά, στόχος των νομοθετημάτων που θα βρεθούν αύριο ενώπιον της Βουλής είναι να λειτουργήσει σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα συμπληρωματικό σχέδιο σύνταξης, μέσω της σύστασης ενός υβριδικού ταμείου προνοίας, υπό την ευθύνη του Υπουργού Οικονομικών και το οποίο θα προσφέρει με τη συνταξιοδότηση κάθε μέλους σύνταξη και εφάπαξ φιλοδώρημα. Το σχέδιο θα χρηματοδοτείται από εκατέρωθεν εισφορές των δύο μερών – εργαζομένων και εργοδότη – ύψους 5% και σε αυτό θα ενταχθούνόλοι οι υπηρετούντες κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου, μόνιμοι υπάλληλοι που διορίστηκαν για πρώτη φορά σε θέση κατά ή μετά την 1.10.2011, καθώς και όσοι μόνιμοι υπάλληλοι θα διορίζονται από τούδε και στο εξής. Επιπρόσθετα, θα ενταχθούν σε αυτό όλοι οι υπηρετούντες, κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου, εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου στην Κρατική Υπηρεσία και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, οι ειδικοί αστυνομικοί που έχουν μονιμοποιηθεί, οι συμβασιούχοι υπαξιωματικοί και οι απόφοιτοι του Δασικού Κολλεγίου.

Σημειώνουμε ότι όσοι έχουν προσληφθεί μετά τον Οκτώβριο του 2011 και έχουν ήδη συνταξιοδοτεί δεν θα ενταχθούν στο σχέδιο και γι’ αυτό υπάρχουν πιέσεις εδώ και καιρό από τις συντεχνίες για αποφυγή περαιτέρω καθυστέρησης στην ψήφισή του.

ΑΠΟΨΗ

Η καθυστέρηση ζημιώνει εργαζόμενους

Η θέσπιση συμπληρωματικού συνταξιοδοτικού συστήματος για τους «νεοεισερχόμενους» στο δημόσιο ήταν μια δέσμευση της Κυβέρνησης, καθώς από το 2011 όσοι προσλαμβάνονταν δεν είχαν συμπληρωματικό σχέδιο σύνταξης. Μετά από πολλά χρόνια, η δέσμευση αυτή και μετά από σχετικές συμφωνίες με το συνδικαλιστικό κίνημα, φαίνεται πως θα υλοποιηθεί. Το δύσκολο του όλου εγχειρήματος, καθώς το νέο σχέδιο θα καλύπτει εκτός από τους νεοεισερχόμενους σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο και εκτάκτους, δεν δικαιολογεί να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, ούτε να καταδικάσει κι άλλους που πλησιάζουν στη σύνταξη με αποχώρηση χωρίς εφάπαξ ή και συμπληρωματική σύνταξη. Ας γίνει το πρώτο βήμα αύριο (καθώς η Βουλή θα είναι ανενεργή έως τον Μάρτιο) και εάν προκύψουν κι άλλες αδικίες σε αυτές που ήδη συντελέστηκαν ας διορθωθούν στη συνέχεια.