Η ύφεση της πανδημίας, η νέα διαφημιστική εκστρατεία του Υφυπουργείου Τουρισμού και η ενισχυμένη συνδεσιμότητα της χώρας με το εξωτερικό δεν έφεραν μόνο αρκετές αφίξεις τουριστών το 2022, αλλά και αρκετές αναζητήσεις στο διαδίκτυο για την Κύπρο. Αναζητήσεις που ήταν μάλιστα περισσότερες και συγκριτικά με τη χρονιά ρεκόρ του 2019, όταν ο τουρισμός κατέγραφε την καλύτερη επίδοση του όσον αφορά τουλάχιστον τις αφίξεις, καθώς είχαν αγγίξει τα τέσσερα εκατομμύρια.

Πιο αναλυτικά, την περσινή χρονιά το γκουγκλάρισμα για την Κύπρο ξεπέρασε αυτό που υπήρχε για τη χώρα το 2019, βάσει και των επίσημων στοιχείων που συνέλεξε το Υφυπουργείο Τουρισμού από την ίδια την Google και συγκεκριμένα μέσω του δωρεάν εργαλείου της – «Destination Insights with Google».

Το στοιχείο αυτό, μαζί με άλλα στατιστικά, καταγράφεται σε αναλυτική παρουσίαση που ετοίμασε το Υφυπουργείο Τουρισμού για τις περσινές επιδόσεις της βαριάς βιομηχανίας του τόπου που, παρά τις μεγάλες απώλειες που προέκυψαν πέρσι λόγω κυρίως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, άφησαν όλους τους εμπλεκόμενους ικανοποιημένους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρισμός με οδηγό το smart phone

Όσον αφορά το τουριστικό ενδιαφέρον για την Κύπρο, όπως αποτυπώνεται από τις αναζητήσεις στο Google (π.χ. αναζητήσεις πτήσεων προς Κύπρο ή/και καταλυμάτων), κατέγραψε αύξηση περίπου 120% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2021 και αύξηση κατά 47% σε σύγκριση με τα νούμερα του 2019. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως αριθμός των αναζητήσεων ξεπερνούσε το επίπεδο του 2019 κάθε μήνα, εκτός από τον Ιανουάριο του 2022, ο οποίος σημείωσε μείωση 12% λόγω των ανησυχιών για την πανδημία, που ήταν πιο έντονες τότε ένεκα της παράλλαξης Όμικρον, φέρνοντας και μια διστακτικότητα για ταξίδια. Η διστακτικότητα αυτή συνεχίστηκε και τον Φεβρουάριο σε λιγότερο βαθμό, ενώ από τον Μάρτιο ο αριθμός των αναζητήσεων παρουσίασε σημαντική αύξηση. Για το υπόλοιπο του έτους, οι αναζητήσεις για την Κύπρο ήταν υψηλότερες από ό,τι το 2019.

Αμμόχωστο και Πάφο

Από την ανάλυση των συνολικών αναζητήσεων καταλυμάτων σε τουριστικές περιοχές προέκυψε ότι η πλειονότητα των αναζητήσεων αφορούσε την περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, αντιπροσωπεύοντας το 45,9% του συνόλου, ακολουθούμενη από την περιοχή της Πάφου με 41,6%.

Σύμφωνα με την ανάλυση στην οποία προέβη το Υφυπουργείο Τουρισμού, σε σύγκριση με τις αναζητήσεις του 2021, η διαφορά μεταξύ Αμμοχώστου και Πάφου έχει μειωθεί, γεγονός που ενδέχεται να οφείλεται στην ρωσική εισβολή και στους περιορισμούς που την ακολούθησαν, καθώς η ελεύθερη Αμμόχωστος αποτελούσε διαχρονικά σημαντικό προορισμό για Ρώσους τουρίστες. Οι επόμενες πιο δημοφιλείς αναζητήσεις αφορούσαν τη Λεμεσό και τη Λάρνακα, αντιπροσωπεύοντας αμφότερες το 4,3% του συνόλου, ενώ οι αγροτικές/ορεινές περιοχές προσέλκυσαν το 2,3% των αναζητήσεων στο Google. Τέλος, η Λευκωσία συγκέντρωσε μόνο το 1,6% των συνολικών αναζητήσεων.

Προτιμήσεις ανά χώρα

Εξετάζοντας τις χώρες με τις περισσότερες αναζητήσεις καταλυμάτων, το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι η Πάφος είναι ο πιο περιζήτητος προορισμός για τους Βρετανούς, καθώς το 50,6% των αναζητήσεων τους αφορούσε την συγκεκριμένη επαρχία. Η Αμμόχωστος ήρθε δεύτερη με 38,7%. Επίσης, και οι Ισραηλινοί έδειξαν μέσω των αναζητήσεών τους μεγαλύτερη προτίμηση για την Πάφο με τη Λάρνακα, την Αμμόχωστο και τη Λεμεσό να ακολουθούν προσεγγίζοντας μεταξύ 8%-15% των αναζητήσων από το Ισραήλ. Η γερμανική αγορά ενδιαφέρθηκε περισσότερο για την Αμμόχωστο (63,6%) σε σύγκριση με την Πάφο (23,7%).

Η Πάφος πάντως ήταν πρώτη στις αναζητήσεις για τους χρήστες της Google από την Ελλάδα, την Ολλανδία και το Βέλγιο, ακολουθούμενη από την περιοχή της Αμμοχώστου.

Αντίθετα, η Αμμόχωστος είναι η πρώτη επιλογή για χρήστες από την Αυστρία (77,1%), τη Σουηδία (86,3%), την Ελβετία (82,4%), τη Δανία (83,8%), τη Σερβία (86,7%), την Ουγγαρία (72,7%), τη Σλοβακία (88,8%) και τη Ρουμανία (75,9%). Προτίμηση στην Αμμόχωστο έδειξαν και οι χρήστες από την Πολωνία (51,2%), τη Γαλλία (52%) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (52,7%). Σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από την περίπτωση της Σερβίας, η Πάφος είναι η δεύτερη επιλογή με το μερίδιό της να κυμαίνεται από 42,6% για τους χρήστες της Πολωνίας έως μόλις 4,5% για τους Σλοβάκους.

Αφίξεις στα 3,2 εκατ.

Σαφώς και όλες οι αναζητήσεις δεν μετουσιώθηκαν σε αφίξεις, ωστόσο, οι επισκέψεις στο νησί, παρά το μούδιασμα που προκλήθηκε σε όλη τη βιομηχανία λόγω της ρωσικής εισβολής τον περσινό Φεβρουάριο, άφησαν ικανοποιημένη τη βιομηχανία. Σύμφωνα και με τα τελικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 3,2 εκατομμύρια (3.201.080) και κατέγραψαν αύξηση 65% σε σύγκριση με το 2021, όταν οι αφίξεις μετά βίας άγγιξαν λόγω κορωνοϊού τα 2 εκατ. (σε 1,94 εκατ.). Σε σύγκριση με τη χρονιά ρεκόρ του 2019, οι αφίξεις ανέκαμψαν περισσότερο από το 80% του όγκου του 2019, καταγράφοντας τελικά συνολική μείωση 19,5% συγκριτικά με τη χρονιά ρεκόρ.

Με βάση την τελευταία έκδοση του Παγκόσμιου Βαρόμετρου Τουρισμού του UNWTO (Ιανουάριος 2023), οι επιδόσεις της Κύπρου όσον αφορά τις αφίξεις συγκρίνονται πολύ καλά με τον παγκόσμιο τουρισμό, ο οποίος εξακολουθεί να καταγράφει μείωση 37,4% σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019. Η Ευρώπη έχει ανακτήσει περισσότερες από τις απώλειές της καθώς καταγράφει μείωση 21,4% έναντι του 2019, ενώ οι προορισμοί της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου καταγράφουν κατά μέσο όρο μείωση 18,4% σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019.

Σύμφωνα με το Υφυπουργείο Τουρισμού, κατά μέσο όρο η περσινή θερινή περίοδος (Μάιος – Οκτώβριος) κατέγραψε συνολική μείωση 20,0% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, με τους υπόλοιπους μήνες να κινούνται ελαφρώς καλύτερα, στο -17,9%. Αναφέρει πως μετά τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, υπήρξαν εμφανή σημάδια προόδου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς η χρονιά ξεκίνησε με σχετικά μεγαλύτερες μειώσεις κατά το πρώτο τρίμηνο, αλλά έκλεισε αισθητά καλύτερα με τον Δεκέμβριο του 2022 να καταγράφει σχεδόν τις ίδιες επιδόσεις με τον τελευταίο μήνα του 2019 (110,041 το 2022 έναντι 110,330 το 2019).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ψηφιακά ο κυπριακός τουρισμός έφτασε σε 1 δισ. τηλέφωνα

Το υφυπουργείο υποστηρίζει πως τα αποτελέσματα είναι αισθητά ικανοποιητικά αν ληφθούν υπόψη εξωγενείς παράγοντες που επηρέασαν τη βιομηχανία, όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου 2022, ο πληθωρισμός και η γενικότερη κατάσταση των παγκόσμιων οικονομιών.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ήταν σταθερά η δεύτερη πιο σημαντική αγορά για την Κύπρο, συνεισφέροντας περισσότερες από 780 χιλιάδες αφίξεις το 2019 (σχεδόν το 20% του συνόλου). Ταυτόχρονα, η Ουκρανία ήταν επίσης μια σταθερά αυξανόμενη δύναμη, με 95 χιλιάδες το 2019, και ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά το 2021. Ως άμεσο αποτέλεσμα του πολέμου, το 2022, αυτές οι δύο αγορές συνεισέφεραν λιγότερο από το 10% των επιπέδων τους το 2019, δημιουργώντας έτσι ένα σημαντικό κενό όσον αφορά τις εισερχόμενες αφίξεις.

Σωσίβιο η ΕΕ, αλλά και οι παραδοσιακές αγορές

Το κενό που προκλήθηκε λόγω του πολέμου σε κάποιο βαθμό καλύφθηκε από την έμφαση που δόθηκε στις αγορές της ΕΕ, οι οποίες είχαν ενεργοποιηθεί πριν την εισβολή μέσω συλλογικών δράσεων από την Κύπρο.

Έτσι, οι συνολικές αφίξεις τουριστών από χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν από 1,05 εκατομμύρια το 2019 σε 1,30 εκατομμύρια το 2022, σημειώνοντας συνολική αύξηση 24,2%.

Σημαντική ήταν η αύξηση που παρουσίασαν η Πολωνία (+133%), η Γερμανία (+31,0%), η Αυστρία (+57,4%), η Δανία (+66,7%), η Γαλλία (+97,0%) και η Ουγγαρία (+58,9%). Στην πραγματικότητα, αναφέρει το υφυπουργείο, ο αριθμός των τουριστικών αφίξεων από την Πολωνία, την Αυστρία, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακική Δημοκρατία, την Ιταλία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ισπανία και τη Μάλτα το 2022 είχαν τις καλύτερες επιδόσεις που είχαν ποτέ, ενώ οι αφίξεις από τη Γερμανία τις καλύτερες επιδόσεις τους τα τελευταία 20 χρόνια.

Οι εξελίξεις αυτές, προστίθεται, βοήθησαν το ποσοστό των χωρών της ΕΕ να αυξηθεί από 26,4 % το 2019 σε 40,8% επί του συνόλου των αφίξεων το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περδίος: Σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον για κυπριακό τουρισμό

Ταυτόχρονα, οι παραδοσιακές αγορές της Κύπρου έδειξαν επίσης σημάδια ανάκαμψης πέρσι, καθώς οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο έφτασαν το 91,1% αυτών του 2019, του Ισραήλ το 94,4% και αυτές από την Ελλάδα το 99%. Σύμφωνα εξάλλου με το Υφυπουργείο, με βάση τα στοιχεία του 2022, περίπου το 81% των τουριστών επισκέφθηκε την Κύπρο για σκοπούς διακοπών, το 13% επισκέφθηκε φίλους και συγγενείς (VFR) και το 6% ταξίδεψε για επαγγελματικούς λόγους.

Σε απόλυτους αριθμούς, σε σύγκριση με το 2019, μεταξύ των διαφορετικών σκοπών επίσκεψης, ο τομέας VFR κατέγραψε σχετικά μικρότερη πτώση (-11,2%) από 469 χιλιάδες σε 417 χιλιάδες επισκέπτες, ενώ οι τουρίστες διακοπών και επιχειρήσεων κατέγραψαν μειώσεις 20,6% (από 3,26 εκατομμύρια σε 2,59 εκατομμύρια) και 21,4% (από 249 χιλιάδες σε 196 χιλιάδες) αντίστοιχα.