Δεν έχει τέλος η αύξηση στις τιμές των οικοδομικών υλικών και κάθε μήνα σημειώνονται νέες ανατιμήσεις, οδηγώντας ακόμη ψηλότερα το κόστος των κατασκευών και βγάζοντας εκτός οικονομικού προγραμματισμού τα πλάνα των κατασκευαστικών εταιρειών αλλά και όσων σκέφτονται να αποκτήσουν στέγη.

Είναι ενδεικτικό ότι σημειώθηκε επιτάχυνση στις αυξήσεις των τιμών κατοικιών κατά 6,3% το τρίτο τρίμηνο του 2022, κυρίως λόγω του αυξημένου κατασκευαστικού κόστους αλλά και της αυξημένης ζήτησης που σημειώθηκε, τουλάχιστον μέχρι εκείνη την περίοδο.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία και αφορούν τον Ιανουάριο του 2023 επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά ότι δύσκολα θα μπει φρένο στην ανοδική πορεία των οικοδομικών υλικών, ακόμη και σε μια περίοδο που η ενεργειακή κρίση φαίνεται να υποχωρεί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στο ψηλότερο σημείο από το 1986 οι τιμές κατασκευαστικών υλικών

Ο δείκτης τιμών κατασκευαστικών υλικών για τον Ιανουάριο 2023 ανήλθε στις 136,01 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 1,79%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 12,25%. Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019, η αύξηση του δείκτη των κατασκευαστικών υλικών σημείωσε άνοδο 34,06% και σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021, όταν στην αγορά άρχισαν να γίνονται ορατές οι επιπτώσεις της πανδημίας covid, λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στην εφοδιαστική αλυσίδα, η άνοδος του δείκτη ήταν 34,69%.

Με βάση τα ιστορικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας από το 1986 και μετά, ο χαμηλότερος δείκτης οικοδομικών υλικών σημειώθηκε το 1986 (44,08 μονάδες μέσος όρος έτους) και ο ψηλότερος το 2022 (131,30 μονάδες μέσος όρος έτους).

Για πρώτη φορά το κόστος οικοδομικών υλικών έσπασε το φράγμα του διψήφιου αριθμού μονάδων το 2011, ανεβαίνοντας στις 100,77 μονάδες. Προς το παρόν, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, δεν έχουν «παγώσει» έργα που είναι σε εξέλιξη, αλλά τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι κάποιοι μπορεί να σκεφτούν δύο και τρεις φορές αν θα ξεκινήσουν ή όχι, αν προηγουμένως δεν αρχίσει να φαίνεται κάποια σταθεροποίηση στις τιμές των οικοδομικών υλικών.

Για τον καταρτισμό του δείκτη τιμών υλικών που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές, η Στατιστική Υπηρεσία πραγματοποιεί λήψη τιμών (χωρίς τον ΦΠΑ) από δείγμα προμηθευτών και δείγμα υλικών με ημερομηνία αναφοράς τη 15η κάθε μήνα.

Μεγαλύτερες οι ανατιμήσεις στα ορυκτά υλικά

Οι αυξήσεις στις τιμές οικοδομικών υλικών που ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία είναι ενδεικτικές για το τι επικρατεί στην αγορά.

Πιο αναλυτικά, με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής, η κατηγορία των ορυκτών υλικών τον Ιανουάριο 2023 σε ετήσια βάση σημείωσε άνοδο 27,15%, με τις αυξήσεις στις επιμέρους κατηγορίες να είναι: αδρανή ορυκτά 19,87%, κονίες 46,06%, λίθοι 8,65%.

Ο δείκτης προϊόντων από ξύλο, μονωτικά, χημικά και πλαστικά σημείωσε ετήσια άνοδο 10,49% τον Ιανουάριο.

Στα επιμέρους υλικά, οι ανατιμήσεις ήταν: προϊόντα από ξύλο 9,28%, μονωτικά υλικά 7,87%, χημικά προϊόντα 2,35%, είδη από πλαστικό 22,35%.

Ο δείκτης των μεταλλικών προϊόντων σημείωσε άνοδο 7,77% και τα υλικά της κατηγορίας σημείωσαν τις ακόλουθες αυξήσεις: προϊόντα από σίδηρο και χάλυβα 2,68%, προϊόντα από αλουμίνιο και άλλα μέταλλα 16,20%. Ο δείκτης τιμών ηλεκτρομηχανολογικών ειδών σημείωσε άνοδο 8,75% και πιο αναλυτικά: ηλεκτρολογικό υλικό 11,65%, είδη θέρμανσης και ψύξης 3,32%, άλλα ηλεκτρομηχανολογικά είδη 9,03%.

ΣΝΑΜΠΕΛ

Μην υποτιμάτε την αντοχή του πληθωρισμού

Μία από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, δήλωσε ότι οι επενδυτές κινδυνεύουν να υποτιμήσουν το πόσο επίμονος θα είναι ο πληθωρισμός και την αντίδραση που απαιτείται για να τεθεί υπό έλεγχο.

«Οι αγορές έχουν τιμολογήσει την τελειότητα», δήλωσε. «Υποθέτουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί πολύ γρήγορα προς το 2% και θα παραμείνει εκεί, ενώ η οικονομία θα τα πάει μια χαρά.

Αυτό θα ήταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να αποδειχθεί πιο επίμονος απ’ ό,τι έχει τιμολογηθεί σήμερα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές».