Συνέντευξη στους Ευαγόρα Προκοπίου και Στέλιο Μαραθοβουνιώτη 

Από το 2020 που χρησιμοποιεί ως περιφερειακή βάση της το αεροδρόμιο Λάρνακας, η Wizz Air πάει αρκετά καλά σε αριθμούς και ανάπτυξη. Είναι πλέον δεύτερη αεροπορική εταιρεία στη μεταφορά επιβατών από και προς τη Λάρνακα, γι’ αυτό και πρόσθεσε άλλα δύο αεροπλάνα σε αυτό το πτητικό της πρόγραμμα. Το γεγονός αυτό, καθώς και η κερδοφορία, είναι δείγμα πως η επιλογή της Κύπρου αποδίδει για τη Wizz Air, η οποία δεν σκοπεύει να την εγκαταλείψει, όπως αναφέρει σε συνέντευξη του στον Φιλελεύθερο ο Robert Carey, προέδρος της Wizz Air.

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ο κ. Carey ανέφερε πως η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα που επιδεικνύει σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις η Wiz Air είναι ο λόγος που μεγαλώνει σε μέγεθος παγκοσμίως. Πρόσθεσε επίσης πως η κυπριακή στρατηγική για τον τουρισμό «βολεύει» και το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας του.

Η Wizz Air έχει δημιουργήσει βάση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Πώς αξιολογεί η εταιρεία το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης μέχρι στιγμής;

Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από αυτή την απόφαση. Αρχίσαμε να πετάμε από και προς την Κύπρο από το 2010 και βλέποντας πόσο καλή ήταν η απόδοση της διαδρομής για την εταιρεία μας προχωρήσαμε στη δημιουργία βάσης στο αεροδρόμιο Λάρνακας το 2020. Σημαντικό να σημειώσω και την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με τη διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρόμιου, την Hermes Airports.

Αρχικά ξεκινήσαμε με δύο αεροσκάφη αλλά λόγω της σημαντικής αύξησης των πελατών και των διαδρομών μας προσθέσαμε άλλα δύο αεροσκάφη. Πάγια ταχτική της εταιρείας είναι να αυξάνει τα αεροσκάφη μόνο όταν είναι κερδοφόρα μία αγορά. Είμαστε δεύτεροι σε πτήσεις και μεταφορά επιβατών από και προς το αεροδρόμιο Λάρνακας.

Αν εστιάσουμε στο γεγονός ότι το 2023 η Wizz Air σημείωσε σημαντική αύξηση του αριθμού των επιβατών στην Κύπρο, σε σύγκριση με το 2022, ήρθε εξελικτικά με ένα συνδυασμό γεγονότων και δεδομένων. Η Κύπρος ως προορισμός είναι πολύ θελκτικός αλλά και οι Κύπριοι αρέσκονται να ταξιδεύουν. Στην όλη εικόνα του νησιού και στην προσέλκυση τουριστών βοηθά σημαντικά και η επίσημη στρατηγική της χώρας για τον τουρισμό.

Ένα τρίτο σημείο που θα ήθελα να εστιάσω είναι πως με την προσθήκη νέων διαδρομών – προορισμών από την εταιρεία δημιουργούνται αμφίδρομες αεροπορικές συνδέσεις με χαμηλό κόστος, που εξυπηρετεί και τους Κύπριους ταξιδιώτες, φέρνοντας παράλληλα τουρίστες στο νησί.

Το επιχειρηματικό μας μοντέλο, είναι αερομεταφορές με χαμηλό κόστος για τους επιβάτες, αλλά και επιλογές που μας βοηθούν να λειτουργούμε με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Έτσι, μπορούμε να φέρουμε τους χαμηλότερους δυνατούς ναύλους στην αγορά, γεγονός που ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους που δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν πριν, να έχουν την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν. Όλα τα πιο πάνω αποτελούν μια πολύ καλή συνταγή για την ανάπτυξη, την αύξηση του όγκου των επισκεπτών και των επιβατών μας.

Η πανδημία, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς αποτέλεσαν σημαντικές προκλήσεις για τις αεροπορικές μεταφορές. Πώς διαχειρίστηκε η Wizz Air αυτές τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις;

Μας αρέσει να λέμε ότι κάθε πρόκληση είναι μια ευκαιρία. Είχαμε αρκετές τέτοιες ευκαιρίες τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος που βρισκόμαστε ψηλά ως εταιρεία είναι η ικανότητά μας να αντιδρούμε γρήγορα σε καταστάσεις.

Για παράδειγμα, στον COVID δεν μπορούσε να γίνει κάτι, γιατί απλά δεν μπορούσαμε να πετάξουμε. Τώρα, στον πόλεμο στην Ουκρανία, που οι μεταφορές των επιβατών από και προς αυτές τις δύο χώρες ήταν στο 9% του συνόλου, σε 90 ημέρες είχαμε στραφεί σε άλλους προορισμούς, που αντικατέστησαν αυτή την απώλεια. Το ίδιο έγινε και στον πόλεμο στο Ισραήλ, είχαμε περίπου 6% της χωρητικότητας που αφορούσε το Ισραήλ, ήμασταν η μεγαλύτερη μη ισραηλινή αεροπορική εταιρεία που πετούσε προς το Ισραήλ, σε 45 ημέρες ανακατανέμεται όλη η χωρητικότητα του στόλου σε άλλους προορισμούς, οπότε μπορείτε να δείτε ότι μαθαίνουμε και γινόμαστε καλύτεροι. Σημαντικό πλέον για μας είναι η ικανότητα που αποκτήσαμε, δηλαδή η γρήγορη αντίδραση και η προσαρμοστικότητα.

Επίσης, σημαντικό είναι να σημειώσω πως ήμασταν η πρώτη αεροπορική εταιρεία που επέστρεψε στην προ-COVID εποχή σε όγκο μεταφοράς επιβατών. Σήμερα, πετάμε με το 160% της χωρητικότητας που είχαμε πριν από το COVID και είμαστε μακράν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αεροπορική εταιρεία μετά το COVID.

Στις αγορές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του Ισραήλ, όταν οι καταστάσεις επιτρέψουν να επιστρέψουμε, θα διεκδικήσουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των αερομεταφορών. Ήδη στο Ισραήλ και στη Ρωσία επανεκκινήσουμε κάποιες πτήσεις. Η ευελιξία και το μέγεθος μας είναι προς όφελος και της Κύπρου και εμάς και το αποδείξαμε πως εν μέσω πανδημίας στήσαμε και εξελίξαμε τη βάση μας στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Τα προβλήματα με τα αεροπλάνα

Τα τελευταία χρόνια οι αερομεταφορές παρουσίασαν αρκετές προκλήσεις για τους επιβάτες, λόγω των συχνών καθυστερήσεων και ακυρώσεων, αλλά και των ανατιμήσεων των ναύλων. Πως επηρέασαν την εταιρεία σας;

Το 2023 η αεροπορική εταιρεία ολοκλήρωσε το 99,31% όλων των προγραμματισμένων της πτήσεων, το οποίο είναι το τρίτο καλύτερο αποτέλεσμα μεταξύ όλων των αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης, πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της βιομηχανίας. Η Wizz Air βρέθηκε επίσης ανάμεσα στις 3 κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη ως προς το ποσοστό των πτήσεων που εκτελέστηκαν ακριβώς στην ώρα τους.

Το 2023 ήταν μια χρονιά ρεκόρ για την αερογραμμή, με τον μέσο όρο των εκπομπών άνθρακα για το 2023 να βρίσκεται στα 51,5 γραμμάρια ανά επιβάτη/χιλιόμετρο, 6,8% χαμηλότερος από το 2022. Αυτό αντιπροσωπεύει το χαμηλότερο ετήσιο μέσο όρο ενδοδαπέδιας έντασης άνθρακα που καταγράφηκε ποτέ από τη Wizz Air. Η μείωση αυτή επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά τη θέση της ως ηγέτιδας αερογραμμή στη μείωση της έντασης CO2 μεταξύ των ανταγωνιστών της.

Συνολικά, 2.2 εκατομμύρια επιβάτες από την Κύπρο επέλεξαν να ταξιδέψουν με τη Wizz Air το 2023, καταγράφοντας μια τεράστια αύξηση της τάξης του 71% από το 2022. Η αερογραμμή προσφέρει 31 προορισμούς σε 18 χώρες, με τη βάση της να έχει 4 αεροσκάφη στη Λάρνακα. Η Wizz Air πραγματοποίησε 11,603 πτήσεις από και προς την Κύπρο το 2023, με μία προφανή αύξηση από τις 6,826 πτήσεις το 2022.

Υπάρχουν και άλλες προκλήσεις, όμως, στην αλυσίδα εφοδιασμού, οι κατασκευαστικές προκλήσεις, όπως τα προβλήματα που έχουν αεροπλάνα της Boeing, τα οποία δεν επηρεάζουν εμάς. Το δικό μας πρόβλημα εστιάζει περισσότερο στους κινητήρες Pratt and Whitney. Δεδομένο που μας οδήγησε στην αλλαγή του επιχειρησιακού μας πλάνου, προθέτοντας περισσότερα εφεδρικά αεροπλάνα και τον ανασχεδιασμό του προγράμματος των πληρωμάτων και των αεροπλάνο.

Όσον αφόρα την αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων, είναι συνεπακόλουθο της αύξησης του κόστους των καυσίμων, των υπηρεσιών των αεροδρομίων αλλά και των μισθολογικών αυξήσεων. Όπως προανέφερα είναι ο λόγος που επενδύσαμε  σε καλύτερη τεχνολογία, που κρατάει τους ναύλους μας χαμηλότερους και συνεχίζουμε να αναζητούμε τρόπους για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και ως προς τη χαμηλή τιμολόγηση των εισιτηρίων αλλά και προς την ομαλή διεξαγωγή των πτήσεων μας.

Ποιοι πιστεύετε ότι ήταν οι κύριοι παράγοντες πίσω από την επιτυχή τουριστική σεζόν το 2023 και πώς θα μπορούσε η Κύπρος να ενισχύσει περαιτέρω την ελκυστικότητά της;

Αυτό που είδαμε και μας προσέλκυσε ώστε να δημιουργήσουμε βάση στην Κύπρο ήταν οι προοπτικές για ολόχρονη λειτουργία σε πλήρες επίπεδο. Οι περισσότεροι ανταγωνιστές μας διαφοροποιούν τη χωρητικότητά τους από το καλοκαίρι στον χειμώνα κατά 20-30%. Εμείς το βλέπουμε διαφορετικά, λειτουργούμε όλο τον χρόνο, έχουμε τα αεροσκάφη όλο τον χρόνο, έχουμε το πλήρωμα όλο τον χρόνο. Επομένως, θα πρέπει να πετάμε όλο τον χρόνο. Και νομίζω ότι αυτό μας αρέσει και μας το προσφέρει η Κύπρος.

Η στρατηγική τόσο του αεροδρομίου όσο και του Υφυπουργείου Τουρισμού ήταν να μπουν στα πλάνα και άλλες αγορές για προσέλκυση τουρισμού στην Κύπρο και αυτό ήταν ένα σημαντικό συν για εμάς, αφού μας παρείχε τη δυνατότητα να εντάξουμε πολλούς προορισμούς προς όφελος της εταιρείας και συνάμα του κυπριακού τουρισμού.

Όσον αφορά τη χειμερινή σεζόν, η χώρα έχει μια εξαιρετική στρατηγική. Για παράδειγμα, υπάρχει ο τουρισμός του γκολφ, που προσέλκυσε και εμένα να επισκεφτώ το νησί στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ότι ακόμη και τον χειμώνα ο καιρός ήταν πολύ καλός. Είναι καλή η εθνική στρατηγική και νομίζω ότι είστε στον σωστό δρόμο, απλά πρέπει να συνεχίσετε να επενδύετε σε αυτό.