Το Υπουργείο Εσωτερικών υπενθυμίζει ότι, για τις επικείμενες εκλογές ανάδειξης Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου 2024, θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Βέλγιο, για τους εκλογείς που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο ή θα εγγραφούν μέχρι τις 2 Απριλίου 2024.

Για να καταστεί δυνατή η λειτουργία εκλογικών κέντρων στο εξωτερικό καταρτίζεται ειδικός εκλογικός κατάλογος, στον οποίο μεταφέρονται τα στοιχεία των εγγεγραμμένων εκλογέων από τον μόνιμο εκλογικό κατάλογο της Κύπρου, κατόπιν σχετικής δήλωσης που υποβάλλεται από τους ενδιαφερόμενους.

Εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό, σύμφωνα με την κείμενη εκλογική νομοθεσία, δύναται να λειτουργήσουν μόνο σε όσες πόλεις ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα υποβάλουν σχετική δήλωση υπερβαίνει τους πενήντα (50).

Για τον σκοπό αυτό, οι κάτοχοι εκλογικού βιβλιαρίου, οι οποίοι επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εξωτερικό, μπορούν να υποβάλουν δήλωση, το αργότερο μέχρι τις 2 Απριλίου 2024.

Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί είτε ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα των εκλογών στη διεύθυνση elections.gov.cy, είτε σε έντυπη μορφή, συμπληρώνοντας κατάλληλα το σχετικό έντυπο και υποβάλλοντάς το στις Πρεσβείες/Προξενεία της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, τα κατά τόπους Γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ), τα Κέντρα Πολίτη (ΚΕ.ΠΟ.) των Κυπριακών Ταχυδρομείων και την Υπηρεσία Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών. Το έντυπο είναι διαθέσιμο μέσω της ιστοσελίδας elections.gov.cy ή στα πιο πάνω σημεία.