Απόλυτα επιτυχημένη χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, την επίσκεψή του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, δηλώνοντας ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα.

Ερωτηθείς σχετικά, το μεσημέρι της Δευτέρας, κατά την άφιξή του στην οικία της Πρέσβειρας του Λιβάνου στη Λευκωσία, Claude El Hajal, για να παρακαθίσει σε γεύμα που αυτή παρέθεσε, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι υπάρχει διμερής διάσταση και με τις δύο χώρες. «Με το Ισραήλ στα θέματα της άμυνας, της ασφάλειας, της ανταλλαγής πληροφοριών. Αποφασίσαμε κάποια πράγματα με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό και σύντομα θα υπάρξουν νέες συναντήσεις και σε υπουργικό επίπεδο και στο δικό μου. ‘Ηδη άρχισε η υλοποίηση αυτών που συμφωνήσαμε χθες»,σημείωσε.

Στην Παλαιστίνη, συνέχισε, είχε μια ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση για την κατάσταση πραγμάτων και την την κυπριακή Προεδρία του Συμβουλιου της ΕΕ από την 1/1/2026. Σημείωσε ότι από τις προτεραιότητες της κυπριακής Προεδρίας θα είναι η ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι για τον βαθμό συνεργασίας, θα πρέπει να κάνουμε σαφώς περισσότερα. Είναι η γειτονιά της ΕΕ», είπε.

Στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, ανέφερε, έθεσε το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Έγινε μια προσπάθεια από την ΚΔ με την “Αμάλθεια”, υπενθύμισε, και είχε αποτελέσματα. «Είμαστε έτοιμο να ξεκινήσουμε και πάλι. Έθεσα το θέμα της ανάγκης για απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», ανέφερε.

Ενδεχομένως, είπε, να έχουμε κάποιες ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση αυτή σύντομα. Συζήτησε το θέμα, ανέφερε, και με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής και επισκέφθηκε και τη UNICEF ειδικότερα όσον αφορά την βοήθεια προς τα παιδιά που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση στη Γάζα.

Σε σχέση με τον διάδρομο IMEC και τον αγωγό GSI, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι όλες οι συζητήσεις που έγιναν «και να μου επιτρέψετε να περιοριστώ σε αυτή την αναφορά, αγγίζουν αυτό που ανέφερα και για τις προτεραιότητες της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Υπάρχει εδώ και καιρό μια πρωτοβουλία που στηρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και από τις ΗΠΑ, για τη δημιουργία ενός οικονομικού, σε πρώτη φάση, διαδρόμου από την Ινδία στη Μέση Ανατολή κι από εκεί στην Ευρώπη».

Αντιλαμβάνεστε, συνέχισε, ότι η Κύπρος είναι το σημείο εισόδου στην Ευρώπη. «Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια περιλαμβάνονται και τα δύο θέματα που με έχετε ρωτήσει».

Ερωτηθείς για την τηλεφωνική συνομιλία του με τον ομόλογό του των ΗΑΕ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι τον ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκριση και την αποστολή τεχνικών για τη λειτουργία των μονάδων αφαλατώσεων.

Τον κάλεσε, πρόσθεσε, να έρθει στην Κύπρο και είπε ότι θα το εξετάσει εντός του καλοκαιριού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίηση για την απάντηση πως η άμεση ανταπόκριση των ΗΑΕ ήταν το ελάχιστο που μπορούσαν να κάνουν λαμβάνοντας υπόψην τις σχέσεις του με την ΚΔ, και το τί η ΚΔ κάνει για την περιοχή και συγκεκριμένα για τη χώρα του στην ΕΕ.

ΚΥΠΕ