Έντονο τουρκικό παρασκήνιο καταγράφηκε τα τελευταία 24ωρα σε μια προσπάθεια της Άγκυρας να εμποδίσει την υιοθέτηση τροπολογιών που θα καθιστούσαν ακόμα πιο ισχυρό το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία.
Με το ψήφισμα του το Ευρωκοινοβούλιο παίρνει θέση και καταδικάζει τόσο την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα όσο και τα όσα ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε κατά την εδώ παρουσία του. Τονίζοντας παράλληλα ότι τέτοια ρητορική υποσκάπτει τις προσπάθειες του ΟΗΕ, της ΕΕ και του διεθνούς παράγοντα για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.
Ενοχλημένος ο Τούρκος πρέσβης
Η τουρκική διπλωματία κινητοποιήθηκε έντονα τα τελευταία 24ωρα προκειμένου να αποτρέψει την υιοθέτηση τροπολογιών που ετοιμάστηκαν και αναφέρονταν στην παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα.
- Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Τούρκος πρέσβης στις Βρυξέλλες συναντήθηκε με τον σκιώδη εισηγητή για την έκθεση προόδου της Τουρκίας και του ζήτησε όμως αποσυρθούν οι τροπολογίες που κατέθεσε ο Κύπριος ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς.
Η απάντηση που έλαβε ο Τούρκος διπλωμάτης ήταν αρνητική και το μήνυμα ότι τέτοια απαίτηση δεν μπορεί να ικανοποιηθεί.
Η καταδικαστική αναφορά
Σύμφωνα με πληροφορίες μας η τροποποίηση που ετοιμάστηκε και αναμένεται να τεθεί την Τετάρτη ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου προς ψήφιση, στο πλαίσιο της ψηφοφορίας για την έκθεση προόδου της Τουρκίας μεταξύ άλλων:
- Εκφράζει την βαθιά ανησυχία σχετικά με όλες τις μονομερείς ενέργειες οι οποίες αποσκοπούν στη μόνιμη διαίρεση της Κύπρος και στρέφονται κατά της επανένωσης.
- Καταδικάζει την πρόσφατη παράνομη επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς επίσης και τις προκλητικές δηλώσεις, που θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες του ΟΗΕ, της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας καθώς και άλλων μερών που εμπλέκονται στην προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών εντός του συμφωνημένου πλαισίου.
Τονίζει επίσης πως τέτοιες μονομερείς ενέργειες αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Δεν μπορεί να προχωρήσει
Στο σχέδιο ψηφίσματος που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στις 15 Απριλίου 2025, οι ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ δεν μπορεί να επαναρχίσει, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης.
Παρά τις πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής Κυβέρνησης για δέσμευσή της στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ, το ψήφισμα τονίζει ότι το χάσμα μεταξύ Τουρκίας και ευρωπαϊκών αξιών παραμένει αγεφύρωτο, καθώς νόμοι και μέτρα που περιορίζουν το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα παραμένουν σε ισχύ.
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία παραμένουν στάσιμες από το 2018. Ο εισηγητής Nacho Sánchez Amor (Σοσιαλιστές, Ισπανία), θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη γύρω στο μεσημέρι, ώρα Κύπρου.
Ζητά σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο
Η Ευρωβουλή επαναλαμβάνει το έντονο ενδιαφέρον της για σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, καλωσορίζει την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης και την θετική δυναμική στην περιοχή, ωστόσο εκτιμά ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της προώθησης της “Γαλάζιας Πατρίδας”.
Ζητά την πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των δικαιωμάτων των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να εξερευνούν και να εκμεταλλεύονται φυσικούς πόρους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ειδικά το UNCLOS.

Οι τοποθετήσεις των Κυπρίων ευρωβουλευτών
Κατά τη συζήτηση της Τρίτης έγιναν τοποθετήσεις από τους Κύπριους ευρωβουλευτές οι οποίοι υπογράμμισαν τις αρνητικές ενέργειες της Τουρκίας τόσο κατά της Κύπρου αλλά και κατά της ίδιας της ΕΕ.
Λουκάς Φουρλάς: Η Τουρκία δεν προχωρεί προς την Ευρώπη, απλά κάνει βήματα εχθρικά προς τις ευρωπαϊκές αξίες, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η δικτατορία Ερντογάν φυλακίζει δημοσιογράφους, πολιτικούς αντιπάλους, απειλεί ευθέως με πόλεμο δύο κράτη-μέλη της Ένωσης. Αυτή η Τουρκία του Ερντογάν είναι εχθρός των αρχών και αξιών μας.
Μιχάλης Χατζηπαντέλα: Στη σύζητηση για την πρόοδο της Τουρκίας στην ενταξιακή πορεία, είναι καθήκον μας να αντιμετωπίσουμε την απροκάλυπτη αδιαφορία της Τουρκίας απέναντι στο διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Ο Τούρκος Πρόεδρος επισκέφθηκε παράνομα τα κατεχόμενα εδάφη μας, προκαλώντας με εθνικιστική ρητορική και περιφρονώντας τη διεθνή νομιμότητα. Η ΕΕ δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλή. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να αντιδράσει.
Γιώργος Γεωργίου: Είναι, όμως, δυνατόν αυτή η Τουρκία να θεωρείται στρατηγικός εταίρος μας; Να της ανοίγουμε πόρτες για μια αναβαθμισμένη τελωνειακή ένωση και απελευθέρωση των θεωρήσεων; Να της προσφέρουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση αντί ένταξης, δηλαδή περισσότερα προνόμια χωρίς υποχρεώσεις;
Γεάδης Γεάδη: Επειδή η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από καλούς τρόπους, η αντιμετώπιση της από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει άρδην. Όταν η Τουρκία μεταλλαχθεί από εγκληματίας σε κράτος, τότε ίσως και να μπορεί να αιτιολογηθεί μια θετική προσέγγιση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς αυτήν.
Κώστας Μαυρίδης: Εξέφρασε την άποψη ότι αφού η ΕΕ αναγνωρίζει ότι είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, «για μένα αυτό δίνει και το επόμενο βήμα. Αν επέβαλε κάποια λήψη μέτρων η ΕΕ για το εμπόριο. Αυτό δεν έγινε ποτέ», είπε.