Σε ρυθμούς βουλευτικών εκλογών μπαίνουν σιγά-σιγά τα κόμματα. Η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού φαίνεται να αυξάνει και τον βαθμό δυσκολίας για την ολοκλήρωση των διεργασιών στελέχωσης των ψηφοδελτίων τους. Τα νέα κόμματα που εμφανίζονται στο προσκήνιο δημιουργούν νέα δεδομένα, εντείνοντας την πίεση στα παραδοσιακά κόμματα, ενώ παράλληλα η κοινωνία καθίσταται όλο και πιο δύσκολη στην προσέγγισή της.

Όλα αυτά συνθέτουν μια ιδιαίτερα σύνθετη εξίσωση για τα επιτελεία των κομμάτων, με τις κομματικές ηγεσίες να δίνουν τη δική τους μάχη, προκειμένου να πείσουν πρόσωπα να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτιά τους.

Η ονοματολογία στα κομματικά γραφεία καλά κρατεί και στο παρασκήνιο οι διεργασίες είναι έντονες. Αν και για κάθε κόμμα τα δεδομένα είναι διαφορετικά, η συζήτηση και τα ονόματα που ακούγονται παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΔΗΣΥ: Δυστοκία για αριστίνδην

Οι διεργασίες για τα ψηφοδέλτια βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ωστόσο εντοπίζεται δυστοκία όσον αφορά τους αριστίνδην υποψήφιους. Για το ερχόμενο Σάββατο έχει προγραμματιστεί συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, κατά την οποία εκτιμάται ότι θα τεθεί οδικός χάρτης για τις εκλογικές διεργασίες.

Η ονοματολογία στον ΔΗΣΥ είναι ιδιαίτερα πλούσια. Στην επαρχία Λευκωσίας, που παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον,  καθώς κενούνται θέσεις αφού τρία πρωτοκλασάτα στελέχη δεν επαναδιεκδικούν εκλογή: ο τέως πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τορναρίτης, και ο τέως αναπληρωτής πρόεδρος Χάρης Γεωργιάδης. Πρόκειται για τρεις βουλευτές που αντλούσαν ψήφους από την αστική Λευκωσία – περιοχή στην οποία ο ΔΗΣΥ φαίνεται να έχει απώλειες.

Η ηγεσία της Πινδάρου επιχείρησε να προσεγγίσει αναγνωρίσιμα πρόσωπα που θα μπορούσαν να απευθυνθούν στο συγκεκριμένο εκλογικό κοινό. Όπως πληροφορούμαστε, τις προηγούμενες ημέρες προσεγγίστηκαν ο πρώην Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης και η τέως Υφυπουργός Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση. Η διερεύνηση ωστόσο δεν απέδωσε καρπούς.

Από τους σημερινούς βουλευτές στη Λευκωσία, σίγουρα επαναδιεκδικούν οι Δημήτρης Δημητρίου και Σάβια Ορφανίδου. Ακούγονται επίσης τα ονόματα των Νεόφυτου Ζαμπά (αγγειοχειρουργού, μέλους ΠΓ), Μάριου Ηλία, Ανδρέα Καραμάνου, Πόλυ Κουρουσίδη (προέδρου του Συνδέσμου Εκτιμητών Ακινήτων), Έλενας Κούσιου (δικηγόρου), Ανδρέα Κωνσταντίνου (αντιδημάρχου Αγλαντζιάς), Ξένιας Κωνσταντίνου (πρώην βουλεύτριας), Ζακ Μανιταρά, Χριστάκη Μελετιέ (κοινοτάρχης Κοκκινοτριμιθιάς), Κωνσταντίνου Μούντουκου, Χρίστου Πάλλη, Χαράλαμπου Πετρίδη (πρώην Υπουργού Άμυνας), Μαίρης Πολεμιδιώτου, Θεόδωρου Τσάτσου, Μαρίας Χριστοφίδου,  θυγατέρας του Μανώλη Χριστοφίδη, Χριστόφορου Χριστοφόρου, Γιώργου Χρυσάνθου (δημοσιογράφου) και Κώστα Γαβριηλίδη. Για αριστίνδην υποψηφιότητες έχουν βολιδοσκοπηθεί οι Δημήτρης Δημητρίου (πρώην βοηθός αρχηγός Αστυνομίας), Τίνα Παύλου (κλινική διευθύντρια Αγίας Σκέπης) και Ανδρέας Μάτσας (γ.γ. ΣΕΚ).

Λεμεσός και υπόλοιπες επαρχίες

Στη Λεμεσό, μετά από τρεις συνεχόμενες θητείες, αποχωρεί λόγω καταστατικού ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος. Επαναδιεκδικούν η Φωτεινή Τσιρίδου και ο Νίκος Συκάς.

Συζητούνται τα ονόματα των: Άριστου Αριστείδου, Μιχάλη Βασιλείου, Γιώργου Διογένους, Ντίνου Έλληνα, Τίμη Ευθυμίου, Ονησίφορου Ιορδάνους, Γιώργου Καραϊσκάκη, Σίμου Κουφάλη, Λοΐζου Μιχαήλ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, Ανδρέα Νικολάου Κόκκινου, Λουκά Σπαθάρη, Ελένης Σταύρου, Αντώνη Στυλιανού, Μάριου Διογένους και Μιχάλη Φέλλα.


Για αριστίνδην υποψήφιοι προσεγγίστηκαν ο παρουσιαστής Τάσος Τρύφωνος και ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής της ΑΕΛ, Μιχάλης Κουνούνης.


Στην Αμμόχωστο, δεν επαναδιεκδικεί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά.

Επαναδιεκδικούν Γιώργος Κάρουλλας και Νίκος Γεωργίου. Συζητούνται επίσης τα ονόματα των: Μαργαρίτας Καϊμακλιώτη, Γιώργου Χατζηγεωργίου (διευθυντή του γραφείου της προέδρου του ΔΗΣΥ), Γιώργου Λυσανδρίδη, προέδρου ΠΕΠ, Παναγιώτη Μαούρη, Αβραάμ Μουλαζίμη, Δημήτρη Κουμή και Ανδρέα Σιαμαρού. Για αριστίνδην υποψηφιότητα έχει προσεγγιστεί ο τέως Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας.


Στη Λάρνακα, επαναδιεκδικούν η Αννίτα Δημητρίου και ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης, ενώ ακούγεται και το όνομα της Ανδρέας Μανώλη.


Στην Πάφο, επαναδιεκδικεί ο Χαράλαμπος Πάζαρος. Ακούγονται τα ονόματα των Λίνου Τσοκκά (δημοτικού συμβούλου), Νικολέττας Κωνσταντίνου, Γιώργου Δημητριάδη και Σωτήρη Κουππάρη.


Στην Κερύνεια, δεν επαναδιεκδικεί ο Μάριος Μαυρίδης (συμπλήρωσε τρεις θητείες). Επαναδιεκδικεί η Ρίτα Σούπερμαν. Συζητούνται τα ονόματα των Δήμου Γεωργιάδη (προέδρου ΝΕΔΗΣΥ), Βασίλη Κουμέττου και Χαράλαμπου Μυτίδη.

ΑΚΕΛ: Ώρα αποφάσεων


Στο κόμμα της Αριστεράς υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τις βουλευτικές εκλογές. Οι διαδικασίες αναμένεται να ξεκινήσουν ουσιαστικά από τον Σεπτέμβριο, αν και παρασκηνιακά εκτιμάται ότι θα υπάρξουν κάποιες βολιδοσκοπήσεις ατόμων εκτός του κομματικού πυρήνα.


Η διαδικασία θα αρχίσει με συζητήσεις στις κομματικές ομάδες βάσης, από τις οποίες θα προταθούν ονόματα. Ακολούθως, οι προτεινόμενοι θα δηλώσουν ενδιαφέρον και κάθε επαρχιακή επιτροπή θα υποβάλει τις δικές της προτάσεις για τους υποψήφιους βουλευτές.


Το ΑΚΕΛ μόλις ολοκλήρωσε τις εσωκομματικές του διεργασίες με την εκλογή νέας ηγεσίας και μελών των συλλογικών του οργάνων. Τα «καυτά» ζητήματα είναι γνωστά και το ζητούμενο είναι η διαχείρισή τους από τη νέα ηγεσία, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα εσωστρέφειας.

Εξαιρέσεις Λουκαϊδη και Δαμιανού


Σε ό,τι αφορά το όριο θητειών, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Κεντρική Επιτροπή θα δώσει εξαίρεση στους Γιώργο Λουκαΐδη και Άριστο Δαμιανού. Παρότι σε κάποια φάση εξετάστηκε το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν εξαιρέσεις -ή να αφορά μόνο έναν από τους δύο- επικρατέστερο φαίνεται να είναι το σενάριο εξαίρεσης και για τους δύο.

Το μεγαλύτερο εσωτερικό ερώτημα αφορά το ψηφοδέλτιο Λευκωσίας. Εκεί, υποψήφιοι θα είναι ο γ.γ. του κόμματος Στέφανος Στεφάνου και ο βουλευτής Χρίστος Χριστοφίδης.

Η παρουσία των Λουκαΐδη, Δαμιανού και Χριστοφίδη μαζί με τον γ.γ. σημαίνει, κατά πολλούς, ότι «κλείνουν» τουλάχιστον τέσσερις έδρες. Από την υφιστάμενη κοινοβουλευτική ομάδα αποχωρούν ο Άντρος Κυπριανού και η Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Οι έξι έδρες του 2021 προέκυψαν λόγω συγκυριών και του τρόπου κατανομής – κάτι που δεν αναμένεται να επαναληφθεί το 2026. Δεν αποκλείεται μάλιστα απώλεια και της 5ης έδρας.


Σε αυτό το πλαίσιο, η συμμετοχή νέων υποψηφίων καθίσταται πιο δύσκολη λόγω μειωμένων πιθανοτήτων εκλογής. Ένα από τα σενάρια είναι η μετακίνηση κάποιου υποψηφίου στην Κερύνεια, όπου ο Χρίστος Χριστόφιας, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα επαναδιεκδικήσει, καθώς -σύμφωνα με το καταστατικό- δεν μπορεί να είναι υποψήφιος όντας Επαρχιακός Γραμματέας Λευκωσίας-Κερύνειας.


Αν και αυτό το σενάριο θα μπορούσε να δώσει κάποια λύση, το ερώτημα είναι ποιος από τους τέσσερις θα μετακινηθεί, αφού κανένας δεν έχει καταγωγή από την Κερύνεια. Η μετακίνηση εκεί συνεπάγεται αυξημένο ρίσκο.

Ο μόνος που ίσως θα μπορούσε να το πράξει είναι ο Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος ως γ.γ. εκλέγεται χωρίς σταυρό προτίμησης, εφόσον το ΑΚΕΛ διατηρήσει την έδρα του στην Κερύνεια. Όλα αυτά παραμένουν προς το παρόν σενάρια και το τοπίο θα ξεκαθαρίσει τον Σεπτέμβριο.


Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Κώστας Κώστα


Το επόμενο διάστημα αναμένεται συνάντηση του Στέφανου Στεφάνου τόσο με την Ειρήνη Χαραλαμπίδου όσο και με τον Κώστα Κώστα, στους οποίους φέρεται να έχει να προτείνει κάτι. Η μεγάλη συζήτηση αφορά την πιθανή μετακίνηση της Ειρήνης Χαραλαμπίδου στο Άλμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη ή την παραμονή της στο ΑΚΕΛ.


Δεν πέρασε απαρατήρητη η πρόσφατη ανακοίνωση του κόμματος, με την οποία τη συνεχάρη για την επανεκλογή της στη θέση του αντιπροέδρου της ΚΣ του ΟΑΣΕ – μήνυμα πολιτικής αναγνώρισης. Το τι ακριβώς έχει να της προτείνει ο Στεφάνου παραμένει ασαφές, όπως και το κατά πόσο θα ικανοποιεί τις πολιτικές της φιλοδοξίες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η μεταπήδηση στο Άλμα είναι δεδομένη. Η ίδια δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Το ΔΗΚΟ σε αναζήτηση υποψηφίων

Στο Δημοκρατικό Κόμμα οι διεργασίες για τις βουλευτικές εκλογές έχουν ακόμη δρόμο. Αύριο ο Νικόλας Παπαδόπουλος και αντιπροσωπεία του κόμματος θα συναντηθούν με τον Μάριο Καρογιάν και αντιπροσωπεία της ΔΗΠΑ.

Το σενάριο εκλογικής συνεργασίας των κομμάτων του Κέντρου έχει κλείσει. Ο Μάριος Καρογιάν το ξεκαθάρισε ήδη από το συνέδριο της ΔΗΠΑ, ενώ και η ΕΔΕΚ έκλεισε οριστικά την πόρτα την περασμένη εβδομάδα, κατά τη συνάντηση του Νικόλα Παπαδόπουλου με τον νέο πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Νίκο Αναστασίου.


Κατά τη συνεδρία της Γραμματείας του ΔΗΚΟ την περασμένη Τετάρτη, τονίστηκε ότι οι επαφές με τα κόμματα του Κέντρου στοχεύουν σε πολιτικό διάλογο και καλή επικοινωνία, πέραν της όποιας εκλογικής συνεργασίας. Αυτό θα τεθεί και στη συνάντηση με τη ΔΗΠΑ.


Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές, ειπώθηκε ότι έγιναν ήδη επαφές και κρούσεις προς διάφορα άτομα, και τονίστηκε η ανάγκη καθορισμού οδικού χάρτη και επικοινωνιακής στρατηγικής για το περιεχόμενο των πολιτικών μηνυμάτων.


Στη Λευκωσία, σίγουρα επαναδιεκδικούν οι τρεις σημερινοί βουλευτές: Νικόλας Παπαδόπουλος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Χρύσης Παντελίδης.

Φαίνεται ότι το σκέφτεται και ο γ.γ. του ΔΗΚΟ, Γιώργος Σολωμού, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές κατήλθε υποψήφιος στην Κερύνεια. Καθώς είναι Λευκωσιάτης, αναμένεται αυτή τη φορά να κατέλθει υποψήφιος στη Λευκωσία.


Πιθανοί υποψήφιοι θεωρούνται επίσης ο Χρίστος Ροδιάς και η πρόεδρος της ΓΟΔΗΚ, Αντωνία Φράγκου.


Στη Λεμεσό επαναδιεκδικεί ο Πανίκος Λεωνίδου, ενώ υποψήφιος θα είναι και ο Νεόφυτος Χαραλαμπίδης. Ακούγονται επίσης τα ονόματα της Εύης Τσολάκη -γνωστό στέλεχος του ΔΗΚΟ Λεμεσού- και του προέδρου της Επαρχιακής, Μιχάλη Μιχαήλ.


Στην Αμμόχωστο, Ζαχαρίας Κουλίας και Χρίστος Σενέκης θα δώσουν ξανά τη μάχη, ενώ θεωρείται πιθανή μια προσπάθεια προσέγγισης του Λεόντιου Κωστρίκκη, που ήταν και υποψήφιος ευρωβουλευτής στις τελευταίες εκλογές.


Στη Λάρνακα επαναδιεκδικεί ο Χρίστος Ορφανίδης, ενώ πιθανοί υποψήφιοι είναι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Θεόδωρος Μανιταράς και ο πρόεδρος της Επαρχιακής, Ντίνος Σκεπαρνίδης.


Στην Πάφο, ο Χρύσανθος Σαββίδης θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ενώ στην Κερύνεια συζητείται το όνομα του προέδρου της Επαρχιακής, Ανδρέα Νικηταρά. Παράλληλα, καταβάλλεται προσπάθεια για εξασφάλιση υποψηφιότητας από τη θρησκευτική ομάδα των Μαρωνιτών.


Αδιευκρίνιστο παραμένει το τι θα πράξει η Ελένη Θεοχάρους και αν τελικά θα είναι υποψήφια -και σε ποια επαρχία- για τη Βουλή. Οι διεργασίες για το κλείσιμο των ψηφοδελτίων αναμένεται να ολοκληρωθούν προς το τέλος του έτους.

Τι γίνεται με το ΕΛΑΜ;

Η συζήτηση στο ΕΛΑΜ επικεντρώνεται στην περίπτωση του τέως δημάρχου Στροβόλου, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, ο οποίος αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας. Το επικρατέστερο σενάριο είναι πως θα είναι τελικά υποψήφιος με το ΕΛΑΜ.


Η ηγεσία του κόμματος επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση των υποψηφιοτήτων, ωστόσο οι διεργασίες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου.


Σίγουρα επαναδιεκδικούν οι τρεις νυν βουλευτές: Χρίστος Χρίστου, Λίνος Παπαγιάννης και Σωτήρης Ιωάννου. Υποψήφιοι αναμένεται να είναι επίσης ο εκπρόσωπος Τύπου Μάριος Πελεκάνος και ο Ευγένιος Χαμπουλάς, που εντάχθηκε πρόσφατα στο ΕΛΑΜ.


Το μεγάλο ερωτηματικό είναι η δυναμική του κόμματος. Τα ποσοστά του φαίνεται να αυξάνονται και είναι ικανά να φέρουν ανατροπές στον κομματικό χάρτη, επηρεάζοντας σε μεγαλύτερο βαθμό τον ΔΗΣΥ και σε μικρότερο το ΔΗΚΟ.

Από το Φθινόπωρο ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι


Κύριο ζητούμενο για τα τρία αυτά κόμματα είναι η διατήρηση της κοινοβουλευτικής παρουσίας τους. Η ΕΔΕΚ, με νέα ηγεσία, βρίσκεται σε φάση επαφών για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων. Από τους νυν βουλευτές μόνο ο Ανδρέας Αποστόλου (Λάρνακα) θα επαναδιεκδικήσει. Στη Λευκωσία αναμένεται να είναι υποψήφιοι οι Μορφάκης Σολομωνίδης και Μάριος Χαννίδης, ενώ στη Λεμεσό ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασίου.


Η ΔΗΠΑ εκτιμά ότι από το φθινόπωρο θα μπορεί να προβεί σε ανακοινώσεις για το ψηφοδέλτιο. Ο Μάριος Καρογιάν χειρίζεται προσωπικά συγκεκριμένες περιπτώσεις προσώπων από την κοινωνία. Εκκρεμεί και η δική του απόφαση αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος – αν και οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι δεν θα είναι.


Αναμένεται να επαναδιεκδικήσουν οι Αλέκος Τρυφωνίδης και Μαρίνος Μουσιούτας στη Λευκωσία, καθώς και ο Μιχάλης Γιακουμής στην Αμμόχωστο. Στο ψηφοδέλτιο πιθανόν να βρίσκονται και άλλα στελέχη, όπως ο αντιπρόεδρος Μαρίνος Κλεάνθους.


Ο νέος πρόεδρος των Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με πρόσωπα για στελέχωση του ψηφοδελτίου. Στόχος είναι η σύνθεση ψηφοδελτίου που να εκφράζει τόσο τον οικολογικό χαρακτήρα του κινήματος όσο και την κοινωνική του παρέμβαση.


Ο ίδιος θα είναι εκ νέου υποψήφιος -πιθανότατα στη Λεμεσό- ενώ υποψήφιοι αναμένεται να είναι επίσης ο Άδωνις Γιάγκου (πρώην στέλεχος), ο Οζ Καραχάν (Ένωση Κυπρίων), ο αναπληρωτής πρόεδρος Σωτήρης Χρίστου, οι αντιπρόεδροι Κατερίνα Χατζηστυλλή και Λουκάς Στυλιανού, καθώς και πρόεδροι επαρχιακών επιτροπών. Ακούγεται και το όνομα της Βιργινίας Χρίστου, μέλους της ΚΕ των Οικολόγων. Σημειώνεται ότι ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου δεν θα επαναδιεδικήσει.


Οι αστάθμητοι παράγοντες: Άλμα και Volt


Ο μεγάλος αστάθμητος παράγοντας των εκλογών είναι το Άλμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Σε μικρότερο βαθμό, και το Volt. Το Άλμα αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη πολιτική του παρουσία από τον Σεπτέμβριο.

Οι ανακοινώσεις του κινήματος έως τώρα έχουν δώσει δείγματα πολιτικής κατεύθυνσης. Δημοσκοπικά εμφανίζει δυναμική, ωστόσο δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτή θα έχει συνέχεια και ως πού μπορεί να φτάσει.

Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν: από σενάρια ολικής ανατροπής του σκηνικού, μέχρι περιορισμένη απήχηση. Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο, καθώς και η πολιτική στρατηγική έως τις εκλογές

. Η πορεία του Άλμα ενδέχεται να επηρεάσει ιδιαίτερα τα κόμματα του Κέντρου και, ενδεχομένως, το ΑΚΕΛ, από όπου φαίνεται να αντλεί ψήφους.

Όσον αφορά το Volt, μέχρι στιγμής φαίνεται να διαμορφώνει δυναμική εισόδου στη Βουλή. Τα ποσοστά του αναμένεται να επηρεάσουν επίσης τις επιδόσεις άλλων κομμάτων.