Στη σκιά των αντιδράσεων από πλευράς κομμάτων που ζητούν την παραίτησή του μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης παρέθεσε συνέντευξη Τύπου.
Αρχικά ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως έχει υποχρέωση να εξηγήσει τις ενέργειες που έγιναν από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας.

Όπως είπε: «Έγινε καταγγελία και διερευνήθηκε από την Αστυνομία, εξετάστηκε το μαρτυρικό υλικό και αποφασίστηκε / καταχωρήθηκε δίωξη αυτού του προσώπου. Προέκυψαν νέα στοιχεία και καταθέσεις, τα οποία είχαμε υποχρέωση να τα αξιολογήσουμε. Η ομάδα δικηγόρων της ΝΥ συμπεριλαμβανομένου και εμένα αξιολογήσαμε αυτά τα στοιχεία. Δόθηκαν οδηγίες και υπήρχε επικοινωνία με την παραπονούμενη. Αποφασίστηκε στην ουσία ότι διακόπτεται η ποινική δίωξη η οποία καταχωρήθηκε με ένα σκεπτικό το οποίο είχε τη δική του σημασία μακριά από σκοπιμότητες».
Διαβάζοντας το σκεπτικό είπε: «Η αποτυχία μέσα από μία δικαστική διαδικασία, η οποία είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο υπό τις περιστάσεις, θα στείλει λανθασμένο μήνυμα γι’ αυτές τις υποθέσεις. Από τη στιγμή που γίνεται καθολική προσπάθεια από τους αρμόδιους με μοναδικό σκοπό να αντιμετωπίσουμε τέτοιας φύσεως αδικήματα και να καλέσουμε τα θύματα να καταγγέλλουν τέτοια γεγονότα στις αρχές, αν υπάρχει μία σειρά από απόρριψη τέτοιας φύσεως υποθέσεων από τα δικαστήρια τότε δημιουργείται το αντίθετο αποτέλεσμα. Πιθανό να δοθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι τέτοιες υποθέσεις δεν έχουν θετική κατάληξη στο δικαστήριο. Ξεκαθαρίζω ότι ο παράγοντας χρόνου, δηλαδή το πότε έγινε η καταγγελία δεν έπαιξε καμία σημασία στην απόφασή μου. Αναγνωρίζοντας ότι σε τέτοιας φύσεως υποθέσεις το χρονικό διάστημα που πέρασε από το ισχυριζόμενο συμβάν μέχρι την καταγγελία δεν είναι αρνητικό στοιχείο, όπως θα ήταν για άλλου είδους αδικήματα. Αυτό ήταν το σκεπτικό τον Δεκέμβριο του 2021».
«Η αναφορά του ΕΔΑΔ στην ουσία αναλύει τη μεθοδολογία, μηχανισμούς και διαδικασίες που υπήρχαν και εφαρμόζονταν από τις κυπριακές αρχές. Η κατάληξη ήταν ότι οδήγησαν σε παραβίαση των δικαιωμάτων της παραπονούμενης. Η απόφαση δίνει κατεύθυνση στις αρχές και στη ΝΥ για αναβάθμιση της εκπαίδευσης, των πρωτοκόλλων, ακόμα και του λεκτικού μίας απόφασης για να αποφεύγεται μεταξύ άλλων η θυματοποίηση εκ νέου του θύματος. Στην ουσία είναι μία δικαστική απόφαση που διαφωνεί με το σκεπτικό της απόφασης του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα», πρόσθεσε.
Αφού αναφέρθηκε στο σκεπτικό της απόφασης δήλωσε: «δεν έχω πρόθεση να αναφερθώ σε κάτι περισσότερο για να μην εκληφθεί ότι αμφισβητούμε τα όποια ευρήματα του ΕΔΑΔ. Καταχωρίσθηκε, άρα δεν επέδειξε αδιαφορία ή μεροληψία. Στην ουσία είναι μια δικαστική απόφαση που διαφωνεί με το σκεπτικό της απόφασης του Βοηθού και αναγνωρίζει παραβίαση δικαιωμάτων. Το ΕΔΑΔ δεν διαπίστωσε κακή πίστη ή καταχρηστική διαδικασία ή αλλότρια κίνητρα ή πρόθεση για παραβίαση δικαιωμάτων του θύματος. Η απόφαση του ΕΔΑΔ αλλά και του Φεβρουαρίου αναμφίβολα καθορίζουν καλές πρακτικές για υποθέσεις σεξουαλικές βίας. Και οι δυο αποφάσεις αφορούν δυο διαφορετικές περιόδους. Διαφορετικές ηγεσίες στη ΝΥ. Κάτι που δείχνει ότι το θέμα ήταν διαδικαστικό, θεσμικό και όχι προσωπικό όπως όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί».
«Δυστυχώς όμως κι οφείλω να το πω, ζούμε σε εποχές που ο τίτλος και οι ατάκες είναι τέχνη και επιστήμη για να επιτύχουν κάποιοι άλλους σκοπούς εκτός από την έγνοια για προστασία των θυμάτων. Αντίθετα εκθέτουν περισσότερο τα θύματα, άτομα, οικογένειες, καταπατούν δικαιώματα και βιάζουν αξιοπρέπειες», πρόσθεσε.
Όσον αφορά το αίτημα για παραίτηση, είπε «για εμένα θεωρείται άμεση απειλή για τη δικαιοσύνη». Αυτοί που χωρίς καν να διαβάσουν την απόφαση και ξεκίνησαν οργανωμένα να χτυπούν, επιχειρούν να επιβάλουν στα δικαστήρια να αποφασίζουν με συγκεκριμένο τρόπο και στερούν την ελευθερία κρίσης». «Θα ζητήσουμε την παραίτηση του Δικαστή γιατί έκρινε ότι το θύμα είναι αναξιόπιστο;», διερωρήθηκε.
«Την ημέρα της έκδοσης της απόφασης της συγκεκριμένης, εκδόθηκε άλλη μια απόφαση “Αρβανίτης και Φιλελεύθερoς Vs Δημοκρατίας”. Το θέμα αυτό είναι πολύ ευαίσθητο, με εύρημα συνάμα την παραβίαση του άρθρου 10, δηλαδή της ελευθερίας της έκφρασης, σε μια αστική υπόθεση. Υπήρχε εύρημα για λίβελλο στα κυπριακά δικαστήρια. Θα έπρεπε να ζητήσουμε την παραίτηση των Δικαστών, του Πρωτόδικου και του Εφετείου, του Ανωτάτου Δικαστηρίου επειδή κρίθηκαν ότι παραβίασαν αυτό το δικαίωμα; Η απάντηση για μένα είναι απλή», ανέφερε.
«Ούτε οι Δικαστές, ούτε ο Γενικός Εισαγγελέας, ούτε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ούτε οι δημόσιοι κατήγοροι είναι αναλώσιμοι και δεν είναι διαθέσιμοι στις ορέξεις μικροπολιτικών και λαϊκίστικων προσεγγίσεων», συνέχισε.
Σε σχόλιο ότι ανέλαβε ευθύνη, είπε «αν ημουν πολιτικό πρόσωπο η ανάληψη ευθύνης θα σήμαινε παραίτηση, αλλά δεν είμαι πολιτικός».
Αυτό που σας ανέφερα είναι ανάληψη ευθύνης, πρόσθεσε.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν έχει ήσυχη τη συνείδησή του, απάντησε «απόλυτα ήσυχη».
Ο Σάββας Αγγελίδης απέρριψε τις αναφορές ότι αποσύρθηκε η υπόθεση επειδή ο ύποπτος θα ήταν πολιτικό πρόσωπο.
Πρόθεση για επανακαταχώρηση της υπόθεσης
Περαιτέρω, δήλωσε πως πρόθεση της κατηγορούσας Αρχής είναι για επανακαταχώρηση της υπόθεσης.
«Το σκεπτικό της απόφασης ήταν τέτοιο. Αξιολογήθηκε από το ΕΔΑΔ. Θεωρώ ότι μία επανακαταχώρηση της υπόθεσης μπορεί να γίνει», εξήγησε.
Ενορχηστρωμένη εκστρατεία…
«Δεν στρέφω τα πυρά σε κανέναν. Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί για όλους υπάρχουν δικαιώματα», ανέφερε.
«Πείτε μου μια φορά που υπήρχε αυτή η ενορχηστρωμένη εκστρατεία. Απαιτούν από τον ΠτΔ να με παύσει. Η ανεξαρτησία του θεσμού που πάει; Υπάρχει αυτό το δικαίωμα; Εγώ δεν χρειάζεται να θέσω την παραίτησή μου σε κανέναν. Αν αποφασίσω να φύγω, θα αποχωρήσω από την Νομική Υπηρεσία. Τι σχέση έχει η εκτελεστική εξουσία με αυτό το θέμα;», δήλωσε.
«Ουαί και αλίμονο αν αφήναμε όλες τις υποθέσεις να πηγαίνουν δικαστήριο», είπε.

Σαββίδης: Οργανωμένη προσπάθεια να πληγεί ο θεσμός
Με τη σειρά του ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, σε δική του τοποθέτηση είπε ότι «το να πλήττεται ο θεσμός είναι ένα αποτέλεσμα μιας κατάστασης η οποία δυστυχώς φαίνεται ότι είναι οργανωμένη. Δεν είμαστε εδώ για να είμαστε δημοφιλείς. Ξέρουμε ότι οι αποφάσεις μας δεν θα ικανοποιήσουν την πλειονότητα της κοινής γνώσης.Είναι επικίνδυνο κάποιος θεσμός να προσπαθεί να κάνει την πλεύση του ανάλογα με το πως θα ευχαριστήσει τα αυτιά του κόσμου. Όσο είμαι εδώ εγώ και ο κ. Αγγελίδης δεν πρόκειται να δουλέψουμε με γνώμονα τη δημοφιλία».
«Δεν αποδίδω κίνητρα σε κανέναν. Θεωρώ ότι υπάρχει εδώ και πολύ καιρό μεγάλη κριτική στη ΝΥ. Αυτή έφερε τη μη δημοφιλία και λέω ότι αυτά δεν μας αγγίζουν. Θα κάνουμε τη δουλειά μας όσο μη αρεστοί κι αν είμαστε», συνέχισε.