Μια μικρή χώρα σαν την Κύπρο μπορεί με δουλειά και φαντασία να γίνει μια διαρκής Μπιενάλε Πολιτισμού που να παρουσιάζεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, ανέφερε στον πρώτο του χαιρετισμό Μιχάλης Χατζηγιάννης. Ο νέος Υφυπουργός Πολιτισμού παρέλαβε τα ηνία από τον προκάτοχό του, Γιάννη Τουμαζή σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο του Υφυπουργείου.

Ο Γ. Τουμαζής σημείωσε ότι πριν από 8 μήνες παρέλαβε με τους άξιους συνεργάτες του ένα νομοσχέδιο και σήμερα παραδίδει ένα Υφυπουργείο Πολιτισμού. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο διάδοχός του «θα σηκώσει τα μανίκια ψηλά» και θα δικαιώσει τις προσδοκίες όλων όσοι εργάζονται στη βιομηχανία του πολιτισμού τόσο για την επαγγελματική τους κατοχύρωση, την οποία αναμένουν εδώ και δεκαετίες, όσο και για την αναβάθμιση του συνολικού πολιτιστικού μας προϊόντος. «Η Κυπρος μια χώρα με πολιτισμό χιλιάδων χρόνων και το δικαιούται και το αξίζει» σημείωσε.

Ο Μ. Χατζηγιάννης ξεκίνησε την τοποθέτησή του απευθυνόμενος σε όλους τους ανθρώπους του Υφυπουργείου, διαβιβάζοντας την εκτίμησή του για την παρουσία και το έργο τους. Παράλληλα, εκθείασε τον «μοναδικό και εξαιρετικό» Γιάννη Τουμαζή που πήρε «τον ακρογωνιαίο λίθο και τον έβαλε στα θεμέλια του αρχαιότερου ως θα έπρεπε υπουργείου που ωστόσο θεμελιώθηκε πριν από 8 μήνες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Podcast: Ο Γ. Σαββινίδης σχολιάζει τον διορισμό Χατζηγιάννη

Πρόσθεσε ότι «εμείς τώρα θα πρέπει να συνεχίσουμε την οικοδόμηση μαζί με όλους τους ανθρώπους του πολιτισμού του τόπου μας» διαβεβαιώνοντας ότι έχει και τη θέληση και τον τρόπο. «Ο Πολιτισμός γνωρίζουμε ότι δεν διακόπτεται, έχει συνέχεια» είπε. Παράλληλα, ευχαρίστησε από καρδιάς τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που του εμπιστεύτηκε το μέγα κεφάλαιο του Πολιτισμού στην πατρίδα μας.

«Αυτή η πρόκληση απαιτεί ενδεχομένως μια ανάλογη της θητείας μου ανάπαυλα από τη συμβατική μουσική παρουσία, όχι όμως και από τη δημιουργία η οποία είναι και πάντα είναι στο DNA μου και πάντα θα υπάρχει μέσα μου» υπογράμμισε εξάλλου. Και σημείωσε ότι οι χιλιετίες του Πολιτισμού μας απαιτούν αφοσίωση σεβασμό αλλά και σύγχρονη αντίληψη στη διατήρηση, προβολή και εξέλιξή του. «Η τεχνολογική εξέλιξη έχει πλέον σμικρύνει σε τέτοιο βαθμό τις αποστάσεις που να μπορεί μια χώρα μικρή σαν την Κύπρο με δουλειά και φαντασία να γίνει μια διαρκής Μπιενάλε Πολιτισμού που να παρουσιάζεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου» είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βαρόμετρο του «Φ» για την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη

Ανέφερε ακόμη ότι το πολιτιστικό μας κεφάλαιο μπορεί να κοσμεί και να λειτουργεί ως αισθητική αξία και ως ζωντανός οργανισμός. «Για να γίνουν όμως όλα αυτά πραγματικότητα, δεν αρκεί μόνο η θέληση μιας κυβέρνησης, χρειάζεται σύμπραξη όλων. Έτσι ώστε 60 χρόνια μετά την ανεξαρτησία να κάνουμε ουσιαστική προέλαση σε μια νέα σύγχρονη φωτεινή εποχή, μια εποχή που ο Πολιτισμός θα γεννά πολιτική κι όχι το ανάποδο» πρόσθεσε.

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης έκλεισε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή είναι απαραίτητη η έμπνευση, αλλά και η συνέργεια των ανθρώπων του Πολιτισμού με τις ιδέες, τις εμπειρίες και το φως τη δημιουργίας τους. «Τώρα πιάνουμε δουλειά σηκώνουμε τα μανίκια ψηλά γιατί το θέλουμε και μπορούμε» κατέληξε.

Την τελετή παράδοσης- παραλαβής άνοιξε η αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού Νάντια Στυλιανού, η οποία της ευχαρίστησε τον απερχόμενο Υφυπουργό και καλωσόρισε τον νέο αναφέροντας πως όντας ο ίδιος καλλιτέχνης είναι έτοιμος να αφουγκραστεί τις ευαισθησίες και τα προβλήματα του καλλιτεχνικού κόσμου.