Το νέο της βιβλίο «Από τις δύο διαλέγω την τρίτη: H μικρή μου Οδύσσεια» παρουσίασε στο κτίριο της Υπάτης Αρμοστείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο η Λιθουανή συγγραφέας και ακαδημαϊκός Δρ Νταλιά Σταπονκούτε, η οποία ζει εδώ και δεκαετίες στην Κύπρο.
 
Ο κύριος θεματικός άξονας του βιβλίου είναι η προσωπική και συλλογική ταυτότητα, με ιδιαίτερη έμφαση στους ανθρώπους που ζουν στη διασπορά ανάμεσα σε δύο ή και περισσότερες πατρίδες.
 
Η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου στην κυπριακή Ύπατη Αρμοστεία, που έγινε με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Λιθουανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο,  συγκέντρωσε ένα πολυπληθές κοινό φιλαναγνωστών της βρετανικής πρωτεύουσας. Τελούσε υπό την αιγίδα και του Κύπριου Ύπατου Αρμοστή Ευριπίδη Ευρυβιάδη και της Λιθουανής Πρέσβειρας στο Ηνωμένο Βασίλειο Άστα Σκαϊγκιρίτε.
 
Στα εισαγωγικά του σχόλια ο E. Ευρυβιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στις σύγχρονες προκλήσεις που ο καθένας ατομικά αλλά και όλοι μαζί συλλογικά ως έθνος καλούμαστε να διαχειριστούμε, σε ένα ταξίδι αναζήτησης, ψάχνοντας ως σύγχρονοι Οδυσσείς την ταυτότητα, τον εαυτό και την ψυχή μας. Προς τούτο παρέθεσε χωρία από την «Ιθάκη» του Κ.Π. Καβάφη.
 
Παράλληλα αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Λιθουανίας, οι οποίες συνεργάστηκαν και στο παρελθόν σε κοινές πολιτιστικές πρωτοβουλίες όπως το 2013 στην Μπιενάλε της Βενετίας.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα εισαγωγικά σχόλια της Λιθουανής Πρέσβειρας η οποία εξήρε την ανάληψη της εκδήλωσης από την Κυπριακή Ύπατη Αρμοστεία υποσχόμενη ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και στο μέλλον με πιθανή κοινή εικαστική εκδήλωση το 2018 στην πρεσβεία της Λιθουανίας.
 
Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου υπό μορφή διαλόγου ανάμεσα στη συγγραφέα και τον Μορφωτικό Σύμβουλο της Υπάτης Αρμοστείας Δρα Αχιλλέα Χατζηκυριάκου, ο οποίος είχε και το γενικό συντονισμό της εκδήλωσης.
 
Στη συνέχεια η Δρ Σταπονκούτε απάντησε σε σειρά ερωτήσεων από το κοινό που αποτελούταν από συγγραφείς, εκδότες λογοτεχνίας, ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες από την Κύπρο, τη Λιθουανία αλλά και από άτομα που ενδιαφέρονται για τα πολιτιστικά δρώμενα του Λονδίνου. Η εκδήλωση συνέπεσε με την τελευταία ημέρα του διεθνούς φεστιβάλ βιβλίου στο Λονδίνο ούτως ώστε να διευκολυνθεί η παρουσία κοινού που έχει άμεση συνάφεια με τον τομέα της λογοτεχνίας.  
 
Η Δρ Σταπονκούτε ζει και εργάζεται στην Κύπρο ως ακαδημαϊκός και μεταφράστρια εδώ και 27 χρόνια. Το 2007 δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο στα λιθουανικά με δοκίμια υπό τον τίτλο «Με βροχή ενάντια στον ήλιο», το οποίο έτυχε ευρείας αποδοχής από το λιθουανικό κοινό. Το 2014 δημοσιεύτηκε το δεύτερο βιβλίο της επίσης στα λιθουανικά «Από τις δύο διαλέγω την Τρίτη. Η μικρή μου Οδύσσεια» (Apostrofa, 2014), το οποίο βραβεύτηκε το 2015 με το Α’ βραβείο κριτικών και με το Α’ βραβείο αναγνωστών της Λιθουανίας. Στις αρχές του τρέχοντος μήνα το βιβλίο μεταφράστηκε στα ελληνικά και δημοσιεύτηκε στην Αθήνα από τον εκδοτικό οίκο Νεφέλη.
 
Η συγγραφέας είναι εμπνευσμένη από φιλοσοφικές και πολιτικο-πολιτιστικές αναζητήσεις και δε διστάζει να περάσει τη διήγηση στη σφαίρα της ιδιωτικής της ζωής. Το κείμενό της είναι γεμάτο πραγματικούς ήρωες με πραγματικά ονόματα και πραγματικά περιστατικά.
 
Τα πέντε μέρη του βιβλίου αντιστοιχούν στις πέντε κατευθύνσεις της σύγχρονης ζωής του κάθε Ευρωπαίου: ένα παζλ προσωπικού μύθου για την ξενιτιά, την οικογένεια, τη μητρική γλώσσα, το ταξίδι και τη νέα συνταύτιση.
 
Μεταξύ Λιθουανίας και Κύπρου η Νταλιά Σταπονκούτε σχηματίζει έναν τρίτο χώρο ύπαρξης, στον οποίο δημιουργείται μία νέα ταυτότητα διγένειας.

Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ