Το ένα ρεκόρ μτά το άλλο έσπασε η συλλογή έργων τέχνης του θρυλικού μεγιστάνα Ροκφέλερ που αποτιμήθηκε για ποσά τα οποία μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν άπιαστα.
Mπορεί να χαρακτηρίστηκε η δημοπρασία του αιώνα και πολλοί να περίμεναν ότι ο συνολικός τζίρος θα άγγιζε ή θα ξεπερνούσε το 1 δισ. δολάρια, αλλά τελικά η αυλαία της δημοπρασίας της συλλογής του ζεύγους Ροκφέλερ έπεσε έχοντας σημειώσει εισπράξεις «μόνο» 833 εκατ. δολαρίων. Ακόμη κι έτσι όμως κατέκτησε το ρεκόρ της πιο ακριβής δημοπρασίας ιδιωτικής συλλογής όλων των εποχών σπάζοντας κατά πολύ το φράγμα των 484 εκατ. δολαρίων που κατείχε η δημοπρασία της συλλογής του Υβ Σεν Λοράν το 2009.
Στην επιτυχία της συνέτειναν τρεις παράγοντες: Πρώτον η προέλευση των προς διάθεση αντικειμένων που έφεραν τη σφραγίδα του Ντέιβιντ και της Πέγκι Ροκφέλερ. Δεύτερον οι προωθητικές ενέργειες του οίκου Κρίστις που προσκαλούσαν τους αγοραστές να αποκτήσουν τα σπάνια αντικείμενα και έργα τέχνης με το σύνθημα «Ζήστε σαν ένας Ροκφέλερ». Και τρίτον το γεγονός ότι τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Η συλλογή, που βγήκε στο σφυρί από τους Christie’s, είχε μεταξύ άλλων έργα των Πικάσο, Ματίς και Μονέ. Αναμφίβολα το όνομα Ροκφέλερ ήταν μαγνήτης για τους επίδοξους αγοραστές που έβαλαν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι πωλήθηκαν και τα 1.600 αντικείμενα που βρίσκονταν στον κατάλογο, ενώ σημειώθηκαν και 22 ρεκόρ.
Στη μεγαλύτερη τιμή, 115 εκατ. δολάρια, δημοπρατήθηκε ο πίνακας του Πικάσο με το «Γυμνό κορίτσι που κρατά καλάθι με λουλούδια» (1905). Υπολογιζόταν ότι θα πωλούνταν γύρω στα 100 εκατ. δολάρια.
Ανάμεσα στα ρεκόρ είναι η «Οδαλίσκη ξαπλωμένη σε μανόλιες» του Ανρί Ματίς (1923) που άλλαξε χέρια για 80.8 εκατ. δολάρια, όταν η προηγούμενη υψηλότερη τιμή για έργο του καλλιτέχνη ήταν 48,8 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με τον οίκο Christie’s οι πλειοδότες προέρχονται από 53 χώρες.
Η Πέγκι Ροκφέλερ απεβίωσε το 1996 και ο Ντέιβιντ το 2017. Ήταν ο τελευταίος εν ζωή εγγονός του μεγιστάνα του πετρελαίου Τζον Ντ. Ροκφέλερ.
Πηγή: tanea.gr, philenews