Έκθεση του καταξιωμένου Ισραηλινού ζωγράφου Γκίντεον Ρούμπιν «Once Removed» με τίτλο παρουσιάζει από την Τετάρτη 17 Μαΐου το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Φάρος.
Χρησιμοποιώντας ανώνυμες φωτογραφίες, συνήθως φωτογραφίες που τραβήχτηκαν περί τις αρχές του 20ου αιώνα, ο Ρούμπιν διερωτάται τι σημαίνει για κάποιον να είναι σύγχρονος ζωγράφος. Έπειτα, επιλέγει χαρακτήρες και σκηνές που ο ίδιος μεταφέρει σε καμβά ή ύφασμα.
Με τη χρήση αδρών πινελιών και μιας χρωματικής παλέτας που είναι κάπως υποτονική, οι φιγούρες και τα τοπία επικοινωνούν με αφηρημένο τρόπο, οι λεπτομέρειες εξαλείφονται και οι σκηνές κινούνται μέσα κι έξω από το επίπεδο της εικόνας. Οι επιφάνειες των έργων φανερώνουν στρώματα προηγούμενων έργων ζωγραφικής ή οι μεγάλες εκδορές που δημιουργούνται πάνω τους αποκαλύπτουν τον καμβά που βρίσκεται από κάτω.
Λευκωσία, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Φάρος (Δ. Σεβέρη 24), 17 Μαΐου – 5 Ιουλίου
Εγκαίνια Έκθεσης: Τετάρτη 17 Μαΐου/ 7:30μμ
Ώρες Λειτουργίας: 10πμ – 1μμ, Δευτέρα-Παρασκευή και με ραντεβού.
Τηλ: 22663871, www.pharosartsfoundation.org και www.pharosart.org
Σε άλλες περιπτώσεις, ο Ρούμπιν αφήνει ανέπαφες μεγάλες περιοχές από τον καμβά ούτως ώστε να καταστούν αναπόσπαστο μέρος του έργου, ενώ εφιστά την προσοχή μόνο στο υποστηρικτικό μέρος του έργου. Οι χαρακτήρες που επιλέγει, ενσωματωμένοι μέσα σε στρώματα μπογιάς ή απομακρυσμένοι από το πλάνο, μοιάζουν να έχουν εδραιωθεί σε πολλαπλές ιστορίες ή δίνουν την εντύπως ότι δεν μπορούν να ανακτηθούν στο εδώ και το τώρα. Και είναι κάπως έτσι που ο καλλιτέχνης διερωτάται τι σημαίνει να ζωγραφίζει και να μεταμοσχεύει τους ανθρώπους και τα αντικείμενα μέσα από την τέχνη του. Δίνοντας στα έργα του άπειρες δυνατότητες αναπαράστασης και με τις αυτό- ανακλαστικές ιδιότητες του κάθε έργου να είναι ανταποκρίνονται μεταξύ τους, ο Γκίντεον Ρούμπιν ζητά από τον θεατή να εξετάσει την ίδια την πράξη αλλά και την κληρονομιά της ζωγραφικής τέχνης.
«Αν και σταθερά εδραιωμένος στον 21ο αιώνα, ο Gideon Rubin είναι αναμφισβήτητα ένας ζωγράφος της ιστορίας. Η ιστορία του είναι περίπλοκη και πολυδύναμη. Είναι μια ιστορία που αντλεί τόσο από το παρελθόν όσο και από το παρόν, από το γνωστό και το άγνωστο, το προσωπικό και το καθολικό. Έχει διαμορφωθεί κατά τύχη, με βάση το μέρος, την οικογένεια, την ομορφιά, από τους διδασκάλους του παρελθόντος. Έχει αναπλασθεί μέσα από τα παιδικά του χρόνια στο Ισραήλ, τα ταξίδια του στο εξωτερικό, τις σπουδές του στη Σχολή Καλών Τεχνών της Νέας Υόρκης και της Σχολής Slade του Λονδίνου, τις αίθουσες του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης και του Πράδο, και τις σελίδες της Daily Mail και του περιοδικού Hello!» (Ζωγραφίζοντας την Ιστορία, της Sarah Suzuki).
Ο Γκίντεον Ρούμπιν
Ο Ισραηλινός εικαστικός (γ.1973) σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Νέας Υόρκης και στη Σχολή Τεχνών Slade του Λονδίνου. Επί του παρόντος, διαμένει στο Λονδίνο.
Οι πιο πρόσφατες ατομικές εκθέσεις του περιλαμβάνουν: «Memory goes as far as this morning» στο Μουσείο Σύγχρονης Τένχης Chengdu, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Herzliya και στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης του Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια (2015/16), «Questions of Forgiveness» στην Γκαλερί Karsten Greve του Παρισιού (2016), «Delivering Newspaper» στην Γκαλερί Rokeby του Λονδίνου (2015), «On the Road» στην Γκαλερί Hosfelt του Σαν Φρανσίσκο, και «Last Year’s Man» στην Γκαλερί Karsten Greve του Παρισιού (2013), «Measured Distance» στο ROKEBY του Λονδίνου και «Brief Encounters» at στην Γκαλερί Karsten Greve της Κολωνίας (2012).
Οι ομαδικές εκθέσεις του περιλαμβάνουν: «The Reading Room» στην Γκαλερί Rokeby του Λονδίνου, «Words Without Letters» στην Γκαλερί Alon Segev του Τελ Αβίβ (2015), «Nourish» στο Μουσείο Napa Valley της Καλιφόρνια (2015), «Disturbing Innocence» στο Ίδρυμα Τέχνης FLAG στη Νέα Υόρκη (2014), «Daily Memories» στο Klosterhaus του Μάγκντεμπουργκ, Γερμανία (2014), «To Have a Voice» στο Μουσείο Mackintosh της Γλασκόβης, και ‘Kunstlerkinder’ στο Kunsthalle Emden, Γερμανία (2012); «Lines Made By Walking» στο Μουσείο Τέχνης της Χάιφα και «Facelook» στο Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ (2011), «To Change Air a Little» στο Beit Bialik του Τελ Αβίβ (2010), στη Μπιενάλε του Πεκίνου Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας και «Family Traces» στο Μουσείο του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ (2009).
Το 2014, ο Γκίνεον Ρούμπιν έλαβε την υποτροφία του «Shifting Foundation» καθώς και του Προγράμματος Διαμονής Καλλιτεχνών Outset στο Τελ Αβίβ το 2013. Μια νέα μονογραφία του έργου του εκδόθηκε από τους Art / Books Publishers τον Ιούλιο του 2015. Ο Rubin εκπροσωπείται από τις Γκαλερί Karsten Greve (Παρίσι, Κολωνία, Σεν Μόριτζ), ROKEBY (Λονδίνο), Γκαλερί Hosfelt (Σαν Φρανσίσκο) και Γκαλερί Alon Segev (Τελ Αβίβ).