Η Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Για έξι μήνες το Ινστιτούτο Γκαίτε συμμετείχε στο επίσημο πολιτιστικό πρόγραμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με οκτώ πρότζεκτ.

Πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη προσεγγίστηκαν μέσα από συζητήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, με τον σχεδιασμό ταξιδιωτικών σχεδίων φιλικών προς το κλίμα, θεαματικών εγκαταστάσεων σε δημόσιες πλατείες και συζητήσεων μεταξύ των γενεών για την Ευρώπη. Πάνω από 220 ψηφιακές και φυσικές εκδηλώσεις και εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στα Ινστιτούτα Γκαίτε σε όλη την Ευρώπη. Αυτό ενίσχυσε το ευρωπαϊκό κοινό κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού. Τα προγράμματα αυτά χρηματοδοτήθηκαν από το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Πολλαπλά lockdowns, οικονομικά εμπόδια, ειδικά στον τομέα των τεχνών και του πολιτισμού, και η άνιση πρόσβαση σε ψηφιακούς πόρους έχουν θέσει στην Ευρωπαϊκή κοινότητα νέες και απίστευτα βαθιές προκλήσεις φέτος» σημειώνει η πρόεδρος του Ινστιτούτου Γκαίτε Καρόλα Λεντς με την ευκαιρία την ολοκλήρωση των προγραμμάτων EU2020 του Ινστιτούτου Γκαίτε.  

«Είναι ακόμη πιο σημαντικό για εμάς ως ευρωπαϊκό πολιτιστικό ίδρυμα να ενισχύσουμε τη συνοχή και την αλληλεγγύη στην Ευρώπη και να προωθήσουμε ενεργά τον ανοιχτό διάλογο για το τι είναι η Ευρώπη και ποια θα είναι στο μέλλον. Τα έργα μας που συνοδεύουν τη Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ συνέβαλαν σημαντικά σε αυτό. Όχι μόνο έφεραν ανθρώπους όλων των ηλικιών μαζί πέρα ​​από τα εθνικά σύνορα, αλλά έχουν επίσης προωθήσει σημαντικά θέματα μελλοντικής προοπτικής, όπως η αειφορία και ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή η ποικιλία φωνών και θεμάτων κάνει την Ευρώπη αυτό που είναι και είναι σημαντικό να την καλλιεργήσουμε» προσθέτει.

Μαζί με τοπικούς συνεργάτες από τους τομείς του πολιτισμού, της κοινωνίας των πολιτών και της εκπαίδευσης, το Ινστιτούτο Γκαίτε διοργάνωσε περισσότερες από 220 ψηφιακές και φυσικές εκδηλώσεις και εργαστήρια σε όλες τις χώρες της ΕΕ με την ευκαιρία της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Σε πολλές χώρες, οι τοπικές πρεσβείες συμμετείχαν στην εφαρμογή τους.

Ο γενικός γραμματέας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Γκαίτε Γιοχάνες Έμπερτ τόνισε τη δέσμευση των 51 ευρωπαϊκών Ινστιτούτων Γκαίτε και των εταίρων τους. «Η απάντηση στα πρότζεκτ μας για τη Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ δείχνει πόσο σημαντική είναι η επαφή και η ανταλλαγή εντός της Ευρώπης σήμερα. Αυτό ήταν δυνατό παρά την δύσκολη κατάσταση σε πολλές χώρες της Ευρώπης, κυρίως χάρη στην αδιάκοπη δέσμευση των ισχυρών Ευρωπαίων εταίρων μας και των ευρωπαϊκών μας Ινστιτούτων Γκαίτε. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που τόσα πολλά νέα άτομα έλαβαν μέρος στα προγράμματά μας, καθώς είναι οι φωνές που πρέπει να λάβουμε υπόψην περισσότερο όταν πρόκειται για το μέλλον της Ευρώπης».

Τα έργα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Γκαίτε για τη Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ περιλαμβάνουν το «Europes Kitchen» (Ευρωπαϊκή κουζίνα), το «Generation A = Algorithm», το «#oekoropa», τον «Τοίχο που Χάνεται» και το «Tell Me about Europe» (Μίλα μου για την Ευρώπη). Ήταν μέρος του επίσημου πολιτιστικού προγράμματος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και υποστηρίχθηκαν από ειδικά κονδύλια του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Επιπλέον, το Ινστιτούτο Γκαίτε πραγματοποίησε δύο ακόμη ευρωπαϊκά έργα: το Φεστιβάλ Freiraum και μια σειρά από συνέδρια για την πολυγλωσσία στην Ευρώπη.

Στο επίκεντρο ήταν το γενικότερο ερώτημα: Πώς θα είναι η Ευρώπη στο μέλλον και πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή συνοχή και αλληλεγγύη; Για παράδειγμα, μετά από εβδομάδες αποκλεισμού και κοινωνικής απόστασης, η εγκατάσταση του «Τοίχου που Χάνεται» εξασφάλισε μια στιγμή αληθινής συνάντησης και διαλόγου. Η εγκατάσταση, που αποτελείται από αρκετές χιλιάδες ξύλινα τουβλάκια με αποσπάσματα από την ευρωπαϊκή υψηλής και ποπ κουλτούρα, παρουσιάστηκε σε δημόσιους χώρους σε 17 πόλεις της Ευρώπης – από τη Λευκωσία, την Αμβέρσα, τη Βαρσοβία και τη Χάγη έως την Κλάιπεντα.

Μετά την αποκάλυψη της εγκατάστασης, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να πάρουν ένα τουβλάκι με ρητό μαζί τους, τηρώντας πάντα αυστηρούς κανόνες υγιεινής κατά του κορωνοϊού. Σε πολλά μέρη τα τουβλάκια εξαφανίστηκαν μετά από λίγες μόνο ώρες. Συνολικά, η εγκατάσταση είχε περισσότερους από 70000 επισκέπτες σε όλες τις χώρες. Τέσσερις εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν προγραμματιστεί για το Μιλάνο, το Μόναχο και τη Λεμεσό, θα μεταφερθούν το 2021 λόγω της πανδημίας.

Οι διάφορες μορφές του πρότζεκτ «Generation A = Algorithm» καταπιάστηκαν με την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στη μελλοντική ευρωπαϊκή κοινωνία. Περισσότεροι από 250 συμμετέχοντες από 24 ευρωπαϊκές χώρες ανέπτυξαν από κοινού ψηφιακές λύσεις για την κλιματική αλλαγή σε ένα τριήμερο hackathon για το κλίμα. Από τον Απρίλιο, δύο ρομπότ ταξιδεύουν σε πέντε διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις το καθένα για να αποκτήσουν νέες δεξιότητες από τοπικούς προγραμματιστές. Περαιτέρω ταξιδιωτικοί προορισμοί για τα ρομπότ έχουν προγραμματιστεί για το 2021.

Μέχρι σήμερα, περίπου 19.500 άτομα έχουν παρακολουθήσει επίσης τα 20 ψηφιακά μαθήματα καναπέ (couch lessons), όπου περισσότεροι από 50 ειδικοί συζήτησαν τη σχέση μεταξύ τεχνητής νοημοσύνης και τομέων όπως η μουσική, η υγεία, η γλώσσα και το Covid-19. Το τελικό Ευρωπαϊκό Μάθημα Καναπέ (European Couch Lesson), όπου το κοινό θα συναντήσει αρκετούς ειδικούς της τεχνητής νοημοσύνης για να τους θέσει ερωτήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών σε διάφορα θεματικά δωμάτια, πραγματοποιήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου.

Το τριήμερο υβριδικό Φεστιβάλ FREIRAUM πραγματεύτηκε το ζήτημα της ελευθερίας στην Ευρώπη με περισσότερους από 53 συμμετέχοντες από τον πολιτισμό, την επιστήμη και την κοινωνία των πολιτών σε 42 ευρωπαϊκές πόλεις. Περίπου 7.800 άτομα από περισσότερες από 45 χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκτός Ευρώπης, παρακολούθησαν τις συζητήσεις, τις συνομιλίες και τις καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στο διαδίκτυο.

Εκτός από τα δικά του προγράμματα, το Ινστιτούτο Γκαίτε συμμετείχε επίσης στην εφαρμογή του Earth Speakr από την αρχή.Το συμμετοχικό έργο τέχνης του Ολαφούρ Ελίασον πραγματοποιήθηκε ως μέρος του πολιτιστικού προγράμματος για τη Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά στην Ευρώπη να ακουστούν. Το Ινστιτούτο Γκαίτε συνόδευσε στενά το Studio Olafur Eliasson κατά την υλοποίηση του έργου και πραγματοποίησε επίσης περισσότερα από 80 εργαστήρια με περισσότερα από 2.000 παιδιά στα ευρωπαϊκά Ινστιτούτα Γκαίτε σε συνεργασία με τις διπλωματικές αποστολές της Γερμανίας στο εξωτερικό. Εν τω μεταξύ, πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν συμμετάσχει στο ψηφιακό έργο τέχνης. Χάρη στον ψηφιακό του χαρακτήρα, το έργο τέχνης έχει φτάσει πάνω από 140 εκατομμύρια άτομα μόνο στην Ευρώπη.

Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες και το βίντεο κλεισίματος για όλα τα έργα EU2020 στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Γκαίτε.

Πληροφορίες για ολόκληρο το πολιτιστικό πρόγραμμα της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Πηγή: philenews