Ο εγκλεισμός οδήγησε σε θετικές ενέργειες με νέες προσεγγίσεις ώστε οι συνέπειές του να αντιμετωπιστούν δημιουργικά.

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών στη Θεσσαλονίκη, προσαρμοζόμενο στα δεδομένα περιορισμού που επέβαλε η πανδημία, ανέπτυξε νέους τρόπους επικοινωνίας με το κοινό μέσω διαδικτύου, Facebook, YouTube, Instagram, podcasts κ.ά. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύονταν καθημερινά αναρτήσεις, video, animation, που αφορούσαν εικαστικό υλικό, εκπαιδευτικά θέματα, σε μια νέα προσέγγιση θεμάτων πολιτισμού. Εικονικές περιηγήσεις εκθέσεων, έργα των συλλογών του σε θεματικές ενότητες, υλικό εκθέσεων και εκδηλώσεων με νέες προσεγγίσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη στήριξη νέων δημιουργών, με υποτροφίες-αναθέσεις έργων εικαστικών, video art ή άλλων ψηφιακών εφαρμογών, που θεματικά σχετίζονταν με το κλίμα της εποχής. Επίσης υποστηρίχθηκαν αυτοδίδακτοι καλλιτέχνες και άτομα ειδικών δεξιοτήτων. Όπως αναφέρει η διευθύντρια του πανεπιστημιακού ιδρύματος Αλεξάνδρα Γουλάκη Βουτυρά, έγινε προσπάθεια ο εγκλεισμός και οι συνέπειές του να αντιστραφούν σε θετικές ενέργειες και να αντιμετωπιστούν δημιουργικά, μετατρέποντας την ατυχία σε καλύτερη προετοιμασία, άσκηση, αυτοσυγκέντρωση και ευελιξία, επαναπροσδιορίζοντας τις ανθρώπινες αξίες.

Η φετινή χρονιά είχε ξεκινήσει δυναμικά για το Τελλόγλειο Ίδρυμα, με τη σημαντική χορηγία, μάλιστα, του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη. Στην αρχή του έτους συνεχίστηκαν οι σχετικές με την επέτειο των 20 χρόνων λειτουργίας του εκθέσεις, η έκθεση «Φιλίας Δώρα Ι» (δωρεές της τελευταίας πενταετίας) και «Έκκεντρη Τέχνη. Έκφραση Ψυχής» αφιερωμένη στην τέχνη καλλιτεχνών με ψυχικές διαταραχές. Αυξημένη ήταν η επισκεψιμότητα και οι δωρεές από καλλιτέχνες (Μερόπη Πρέκα, Βούλα Μασούρα κ.ά.) Επίσης συνεχίστηκε η έκθεση «Τσίκι-Τσίκι» του Αλέξη Ακριθάκη και το ζωντάνεμα του τρυφερού παραμυθιού της Ελένης Γερουλάνου «Ένας αρκούδος μια φορά. Από το Μπενάκη στο Τελλόγλειο». Την 1η Μαρτίου άνοιξε μια έκθεση αφιέρωμα σε άγνωστα έργα των Νίκου Σαχίνη και Όμηρου Γεωργιάδη, προερχόμενα από τις συλλογές του Τελλογλείου.

Στις 7 Φεβρουαρίου 2020 άνοιξε η έκθεση «Finotti: Fine Notte. Το τέλος της νύχτας», με 70 περίπου γλυπτά από μάρμαρο (Καράρας, Βελγίου και Πορτογαλίας), πολλά από τα οποία διαστάσεων πάνω από 2,5 μ., ένα εξαιρετικό σύνολο του έργου του Φινότι.

Το καλοκαίρι το πρόγραμμα διαμορφώθηκε και προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες. Παράλληλα με την έκθεση Finotti οργανώθηκαν εκθέσεις έργων ντόπιων καλλιτεχνών όπως της Ναταλίας Θωμαΐδη, της Ρηνιώς Μουρέλου, του Πάνου Τσαγκάρη. Στον υπαίθριο  χώρο του Τελλογλείου λειτούργησε η έκθεση «Η αυλή των γλυπτών» με έργα των συλλογών του Ιδρύματος. Παιδικά εργαστήρια λειτούργησαν κυρίως στους ημιυπαίθριους χώρους με ειδικά εκπαιδευτικά για παιδιά.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα ανανεώθηκαν και προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες, όπως το πρόγραμμα για όλη την οικογένεια, ξεναγήσεις και επιμορφωτικά προγράμματα εκπαιδευτικών. Ενισχύθηκαν διαδικτυακές εκδηλώσεις και ευρύτερες συνεργασίες (Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ΚΘΒΕ κ.ά.), με έμφαση σε κοινωνικά θέματα και προβλήματα των νέων, ενώ τον Ιούνιο άνοιξαν στο κοινό οι αρχειακές συλλογές του. Μια τολμηρή συνεργασία ήταν η έκθεση «Αριστουργήματα ζωγραφικής από το Τελλόγλειο στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας» στις 11 Οκτωβρίου στην Καλαμάτα.