Ένας Κύπριος είναι μέλος στη Διεθνή Κριτική Επιτροπή των 38ων Βραβείων Teddy, των κινηματογραφικών βραβείων για ταινίες με θεματική ΛΟΑΤΚΙ+ που απονέμονται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Η 74η Μπερλινάλε πραγματοποιείται από τις 15 μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 2024.

Ο λόγος για τον Ντιέγκο Αρμάντο Απαρίσιο, καλλιτεχνικό διευθυντή του κυπριακού φεστιβάλ Queer Wave, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο ως προσκεκλημένος των διοργανωτών για την ανεξάρτητη πενταμελή επιτροπή του Βραβείου Teddy, το οποίο απονέμεται ως επίσημο βραβείο της Μπερλινάλε. Η απονομή φέτος θα γίνει την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου.

Στη σύνθεση της φετινής Κριτικής Επιτροπής τον Ντιέγκο Αρμάντο Απαρίσιο πλαισιώνουν η διευθύντρια προγράμματος του Φεστιβάλ Queer Κινηματογράφου της Μελβούρνης Σερίζ Χάουαρντ, η καλλιτέχνης και επιμελήτρια Κάμι Σαντ από το Πακιστάν, ο επιμελητής, συντονιστής και σύμβουλος κινηματογράφου Λουίς Φερνάντο Μόουρα από τη Βραζιλία και η ηθοποιός και συγγραφέας Βικ Κάρμεν Σόνε από τη Δανία.

Το Βραβείο Teddy είναι το παλιότερο και πιο σημαντικό βραβείο queer ταινιών στον κόσμο. Κατά βάση, η Κριτική Επιτροπή για τη διάκριση αυτή αποτελείται από καταξιωμένους δημιουργικούς επαγγελματίες του σινεμά, διοργανωτές φεστιβάλ ταινιών queer θεματικής, οι οποίοι παρακολουθούν ταινίες που προβάλλονται σε όλα τα τμήματα της Μπερλινάλε.

Οι ταινίες δεν χρειάζεται να είναι μέρος του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ για να είναι επιλέξιμες για τα Βραβεία Teddy. Η Κριτική Επιτροπή επιλέγει μια λίστα ταινιών που πληρούν τα κριτήρια και απονέμει βραβεία σε μια ταινία μικρού μήκους και σ’ ένα ντοκιμαντέρ, ενώ απονέμει κι ένα Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Teddy. Φέτος, η λίστα αυτή περιλαμβάνει συνολικά 33 ταινίες.

Με Βραβείο Teddy έχουν στο παρελθόν βραβευτεί σκηνοθέτες όπως ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο Ντέρεκ Τζάρμαν, ο Γκας Βαν Σαντ, η Τίλντα Σουίντον, ο Τζέιμς Φράνκο, o Ούντο Κιρ και η Μπάρμπαρα Χάμερ.

Έχοντας θεσπιστεί το 1987, το Βραβείο Teddy χαίρει υψηλού κύρους και αναγνώρισης και έχει εξελιχθεί σε μια καθιερωμένη διεθνή πλατφόρμα επικοινωνίας και συζήτησης σχετικά με τη διαφορετικότητα στις κοινωνίες και τους πολιτισμούς. Σήμερα θεωρείται η μεγαλύτερη συνάντηση της βιομηχανίας queer ταινιών και μέσων ενημέρωσης στον κόσμο. Το δίκτυο του Teddy περιλαμβάνει περισσότερα από 180 φεστιβάλ queer κινηματογράφου.

Ποιος είναι ο Ντιέγκο Αρμάντο Απαρίσιο

© Άγγελος Χαραλάμπους

Γεννημένος στην Κύπρο το 1993, ο Ντιέγκο Αρμάντο Απαρίσιο είναι ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Queer Wave, για το έργο του στο οποίο συγκαταλέχθηκε στους 20 φιναλίστ για το Βραβείο Νεολαίας της Κοινοπολιτείας 2021 ανάμεσα σε 1000 υποψηφίους από 43 χώρες. Το 2018 υπηρέτησε ως επίσημο μέλος της κριτικής επιτροπής του Giornate degli Autori στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Το 2022 ήταν μέλος της επιτροπής επιλογής για το Βραβείο Κοινού LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έχει εργαστεί στα τμήματα παραγωγής και σκηνοθεσίας για πολλές διεθνείς συμπαραγωγές, συμπεριλαμβανομένων ταινιών μεγάλου μήκους και τηλεοπτικών σειρών που έκαναν πρεμιέρα στη Βενετία, την Εβδομάδα Κριτικής των Καννών και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι. Αποφοίτησε με πτυχίο φυσικής από το Imperial College του Λονδίνου το 2016. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.