Οι «Μουσικοί Συνοδοιπόροι» επανασυστήνονται για ακόμα μια χρονιά. Ξεκίνησαν ήδη την πολιτιστική τους εξόρμηση με τον τρόπο που μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Τιμώντας την υψηλή ποίηση. Αρχή έχουν κάνει από το Παραλίμνι.

Εγκαινιάζοντας στις 5 Μαρτίου το Εαρινό Φεστιβάλ Δήμου Παραλιμνίου ο λόγος του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη ντυμένος μέσα από τις μουσικές μεγάλων συνθετών συνεπήρε όσους τους παρακολούθησαν. Οι δύο Νομπελίστες ποιητές μας συνομίλησαν μεταξύ τους, με το κοινό αλλά και με τους Μίκη Θεοδωράκη, Λίνο Κόκοτο, Δήμο Μούτση, Δημήτρη Λάγιο, Γιάννη Μαρκόπουλο και Ηλία Ανδριόπουλο σε ένα ταξίδι μουσικής, λόγου και εικόνας.

Εφορμούμενοι από τον λόγο των ποιητών οι «Μουσικοί Συνοδοιπόροι» μίλησαν μέσα από πεζά κείμενα και διαφάνειες που διάνθιζαν την παράστασή τους για την προσφυγιά, για την αγάπη τους για την πατρίδα και τις ομορφιές της και για την ύβρι των δυνατών που λησμονάνε τους λαούς. Και όλα αυτά χάρι στη γραφίδα των δύο νομπελίστων ποιητών. Αυτό το ταξίδι οι «Μουσικοί Συνοδοιπόροι» θα το επαναλάβουν και στη Λευκωσία.

Θα τους απολαύσουμε στις 21 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΟΕΔ στην Αγλαντζιά, στις 7.30 μ.μ. σε μια παράσταση με τίτλο «Βραδιά Σεφέρη- Ελύτη».

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

Οι «Μουσικοί Συνοδοιπόροι» εμφανίστηκαν επίσης στην κοινότητα του Λυθροδόντα. Στις 10 Μαρτίου παρουσίασαν -όπως κάνουν πάντα κάθε Μάρτιο τα τελευταία χρόνια- ένα αφιέρωμα που αφορά στο Γρηγόρη Αυξεντίου. Με πολλή σεβασμό και αγάπη στον άνθρωπο και στη θυσία του παίρνουν και πάλι το λόγο των ποιητών και μέσα από τη μουσική και την εικόνα μας μεταφέρουν γεγονότα, γνώσεις και εμπειρίες από τη Λύση, τη γενέτειρα του ήρωα, αλλά και της φιλοσοφίας ζωής του. Η παράσταση συνοδεύεται με μια μεγάλη έρευνα που επαναπροσδιορίζει αρχές και αξίες. Η εκδήλωση αυτή μνήμης και τιμής, όπως την προσδιορίζουν, έχει τον τίτλο «ΧΑΛΑΛΙΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ». Την έχουν δε προγραμματίσει και θα την παρουσιάσουν άλλες δύο φορές.

Η Έλενα Κυπριανού έχει την ευθύνη της έρευνας και συγγραφής των εμβόλιμων κειμένων

• Στις 24 Μαρτίου, θα την παρουσιάσουν στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών. Καλεσμένοι από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο θα παρουσιαστούν στο κοινό των Λατσιών αλλά και στους φιλοξενούμενους του Δήμου που θα έρθουν προσκεκλημένοι του από το Κιλκίς, όπου και υπηρέτησε ο Γρηγόρης Αυξεντίου σαν αξιωματικός του Ελληνικού στρατού.

• Στις 27 Μαρτίου θα παρουσιαστούν στην κοινότητα της Περιστερώνας. Μαζί με παιδιά του Δημοτικού Σχολείου θα τιμήσουν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου της κοινότητας, τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου στο πρόσωπο του Γρηγόρη Αυξεντίου που τόσο επηρεάστηκε από τους ήρωες του 1821.

Το σχήμα απαρτίζουν: Χρίστος Στασής μπουζούκι, φυσαρμόνικα και τραγούδι, Στέλλα Κακουλλή τραγούδι, Δημήτρης Τσουλάκος κιθάρα – τραγούδι, Αδάμος Κατσαντώνης πιάνο – τραγούδι, Πάμπος Σακκάς κιθάρα – τραγούδι και Μάριος Σολωμου κρουστά – τραγούδι. Ακόμα η δημοσιογράφος Αθηνά Βιολάρη και ο ηθοποιός Νεόφυτος Νεοφύτου συνοδοιπορούν στις απαγγελίες. Την ομάδα συμπληρώνει η Έλενα Κυπριανού η οποία έχει την ευθύνη της έρευνας και συγγραφής των εμβόλιμων κειμένων, την επιλογή των ποιημάτων και την παραγωγή του οπτικού υλικού. Στον ήχο είναι ο Κυριάκος Στασής. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της όλης παράστασης έχει ο ιδρυτής του σχήματος Χρίστος Στασής.

• 21/3/2024, 7.30 μ.μ.: Αίθουσα εκδηλώσεων ΠΟΕΔ, Αγλαντζιά «ΒΡΑΔΙΑ ΣΕΦΕΡΗ – ΕΛΥΤΗ». Είσοδος €10. Πληροφορίες τηλ.: 99479185, 99676180

• 24/3/2024, 7.30 μ.μ.: Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, «ΧΑΛΑΛΙΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ». Είσοδος Ελεύθερη

• 27/3/2024, 7.00 μ.μ.: Αίθουσα εκδηλώσεων Δημοτικού Σχολείου Περιστερώνας, «ΧΑΛΑΛΙΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ». Είσοδος Ελεύθερη.