Τη διεύθυνση του Σπιτιού της Κύπρου στην Αθήνα αναλαμβάνει για τα επόμενα χρόνια ο Διομήδης Νικήτας.

Ο διορισμός του τίθεται σε ισχύ επίσημα από σήμερα, γεγονός που σημαίνει ότι μετά από 20 χρόνια θητείας ως Έκτακτος Πολιτιστικός Λειτουργός στον τομέα του Κινηματογράφου στις Πολιτιστικές Υπηρεσίας και εσχάτως στο Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού, μετατίθεται στο Μορφωτικό Γραφείο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας τη διεύθυνσή του.

Ο Διομήδης Νικήτας είναι επίσης σκηνοθέτης του κινηματογράφου και του θεάτρου και διετέλεσε για πολλά χρόνια γραμματέας της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κινηματογράφου (ΣΕΚιν), υπό την προεδρία της Έλενας Χριστοδουλίδου, σε μια γόνιμη περίοδο ανάπτυξης και προόδου του κυπριακού σινεμά, με υποστηρικτική προσφορά στον συντονισμό των παραγωγών και την επιχορήγηση ταινιών.

Όπως δήλωσε ο ίδιος σε ανάρτησή του, το ταξίδι του στην υπηρεσία του κυπριακού κινηματογράφου, υπό τη συγκεκριμένη τουλάχιστον ιδιότητα, τελειώνει εδώ. «Είκοσι χρόνια γεμάτα προκλήσεις, σκληρή δουλειά, άπειρες ώρες, ξενύχτια, συνεδρίες, ταξίδια, φεστιβάλ και άλλα τόσα… που δεν τα βάζει ο νους» υπογραμμίζει. «Είκοσι απίστευτα χρόνια, στην υπηρεσία και ανάπτυξη του  κυπριακού κινηματογράφου με συνοδοιπόρο και μέντορα την πολυαγαπημένη συνάδελφο, φίλη και αδελφή ψυχή, Έλενα Χριστοδουλίδου, ‘the big boss’ του κυπριακού κινηματογράφου και πρόεδρο της ΣΕΚιν, την οποία ευχαριστώ ιδιαίτερα για την αγάπη της, τον επαγγελματισμό της, την φιλία της και για τον υπέρμετρο ζήλο και πάθος της για τον κυπριακό κινηματογράφο» αναφέρει.

Ο νέος Διευθυντής του Σπιτιου της Κύπρου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και να αποχαιρετήσει τους συναδέλφους του στο Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού καθώς και τους παραγωγούς, σκηνοθέτες, συνεργάτες από Κύπρο, Ελλάδα και Ευρώπη «για την εμπιστοσύνη, την αγάπη τους και την άψογη συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια».

Το Σπίτι της Κύπρου ιδρύθηκε το 1987 και από τον Δεκέμβριο του 2011 στεγάζεται στην οδό Ξενοφώντος 2Α , δίπλα από την Πλατεία Συντάγματος. Ως τμήμα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, χειρίζεται εκπαιδευτικά και πολιτιστικά θέματα και παρέχει σχετικές πληροφορίες στο κοινό.

Από την ίδρυσή του, αποτελεί ειδική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και από τον Ιούλιο του 2022, του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αποστολή του περιλαμβάνει την προβολή της πνευματικής παραγωγής των Κυπρίων λογοτεχνών και καλλιτεχνών, αλλά και ως την καλλιέργεια και ενδυνάμωση των πολιτισμικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Από το 1987 μέχρι και το 2020, Διευθυντές του Σπιτιού της Κύπρου έχουν διατελέσει οι Γιώργος Γεωργής, Ανδρέας Μαλέκος, Νάσα Παταπίου, Ελένη Αντωνιάδου, Κώστας Λυμπουρής, Μαρία Παναγίδου και Νάντια Στυλιανού.