Σε μια από τις πιο γνωστές αρχιτεκτόνισες της Αγγλίας, με διεθνές έργο, ανέθεσε τον σχεδιασμό μιας νέας πτέρυγας του το American Medical Centre (Heart Institute). Στην Amanda Levete, η οποία υπογράφει τη Γυναικολογική Μαιευτική Κλινική.

Ένας χώρος, όσο ωραίος κι αν είναι, όσο άνεση ή πολυτέλεια κι αν προσφέρει, δεν μπορεί να θεραπεύσει τον ασθενή. Μπορεί όμως να συμβάλει στη ψυχολογία του, παράγοντας που δεν είναι καθόλου αμελητέος. Το American Medical Centre (Heart Institute) είχε επενδύσει εξ αρχής στην ποιότητα του χώρου παρουσιάζοντας το 2011 κάτι εντελώς νέο για τα νοσοκομειακά δεδομένα του τόπου. Άλλωστε, όπως υποστηρίζει διευθυντής του ιατρικού κέντρου Μαρίνος Σωτηρίου, το “hospital” (νοσοκομείο) και “hospitality” (φιλοξενία) είναι συγγενικές λέξεις. Δεκατρία χρόνια μετά, κάνει το επόμενο βήμα προσθέτοντας μία νέα πτέρυγα. Τη Γυναικολογική/Μαιευτική η οποία έχει αρχίσει ήδη τη λειτουργία της.

Ο σχεδιασμός ανατέθηκε στην Ουαλή αρχιτέκτονα Amanda Levete, μία από τις πιο σημαντικές γυναίκες στην αρχιτεκτονική στην Αγγλία, με έργα σε διάφορες χώρες. Ξεχωρίζουν το μουσείο Τεχνών, Αρχιτεκτονικής και Τεχνολογίας (MAAT) στη Λισαβώνα, η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου του Victoria&Albert σε υπαίθρια γκαλερί, ο σταθμός του Μετρό στη Νάπολη, το μουσείο Mumbai στην Ινδία, το κατάστημα Selfridges στο Μπέρμιγχαμ,  το μουσείο Paisley στη Σκωτία και η Φιλαρμονική στο Βελιγράδι που υλοποιούνται τώρα και πολλά άλλα. Στο χώρο της υγείας ξεχωρίζει το Κέντρο Maggie’s στο Σαουθάμπτον. Πρόκειται για κέντρο φροντίδας καρκινοπαθών, όπως όλα τα Maggie, που είναι δημιούργημα της ομώνυμης οργάνωσης. Το μονώροφο κτήριο αναδύεται μέσα από ένα φροντισμένο κήπο, κι είναι σχεδιασμένο με τρόπο που να παρέχει ευχάριστη ατμόσφαιρα απαλύνοντας το βάρος όσων εργάζονται εκεί και κυρίως όσων το επισκέπτονται.

Τον ίδιο στόχο, ευχάριστη ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με λειτουργικότητα, άνεση και βιοκλιματικότητα, εκπληρώνει με τον σχεδιασμό της νέας πτέρυγας του American. Στα «χνάρια» του βασικού κτηρίου, το οποίο σχεδιάστηκε από τους Ελβετούς Obrist & Partners σε συνεργασία τους Αμερικανούς Perkins & Will, η νέα πτέρυγα καταφέρνει να εντάσσεται ως ένα ενιαίο κτίσμα. Το οποίο όμως λειτουργεί ως ξεχωριστή μονάδα. Στο πρώτο πράγμα που εστιάζει το μάτι είναι στο περίβλημα της πτέρυγας στη δυτική πλευρά, φτιαγμένο από τεμάχια άσπρων κεραμικών που έχουν σχεδιαστεί από την ίδια την αρχιτέκτονα και έχουν κατασκευαστεί στην Ισπανία. Παρόμοια κεραμικά έχει χρησιμοποιήσει και σε άλλα έργα της, το συγκεκριμένο όμως έχει σχεδιαστεί ειδικά για το εν λόγω κτήριο. Τα κεραμικά έχουν τοποθετηθεί σε μεταλλικό πλέγμα το οποίο βρίσκεται σε απόσταση ενός περίπου μέτρου από το γυάλινο εν πολλοίς κτήριο- δημιουργώντας ένα δεύτερο κέλυφος που αφήνει το φως να το διαπερνά και χωρίς να αποκόπτει την θέα από μέσα προς τα έξω. Το κέλυφος αυτό δεν είναι απλά ένα αισθητικό εφέ, αλλά συμβάλλει τα μέγιστα στη βιοκλιματικότητα του κτηρίου. Να σημειώσουμε πως  το 2011, όταν πρωτολειτούργησε το American Heart Institute, βραβεύτηκε από την ευρωπαϊκή ένωση για τις ψηλές επιδόσεις του στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η ίδια φιλοσοφία διέπει και τη νέα πτέρυγα και αυτό επιτυγχάνεται τόσο με τον σχεδιασμό όσο και με τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Ανάμεσα στον κατακόρυφο τοίχο που δημιουργείται από το πλέγμα με το κεραμικό και τον γυάλινο τοίχο του δωματίου έχουν φυτευτεί φυτά, κυρίως ενδημικά και παχύφυτα παραπέμποντας σε εσωτερικές αυλές. Όλα τα δωμάτια που κατανέμονται σε δύο ορόφους έχουν θέα στον κήπο που περιβάλλει τη δυτική πλευρά της πτέρυγας ενώ πιο πέρα απλώνεται το φυσικό πάρκο που έχει δημιουργηθεί με αιωνόβιες ελιές και ενδημική βλάστηση όπου βρίσκουν φιλόξενο έδαφος διάφορα είδη της κυπριακής πανίδας. Για την ενίσχυση των ενδημικών φυτών έχει επίσης βραβευτεί το Κέντρο. Ξεχωριστή θέση στη νέα τοπιοτέχνηση κατέχει μία πανύψηλη βαλανιδιά που μεταφέρθηκε από την Ιταλία, ως σύμβολο της κλιματικής αλλαγής και της μετακόμισης των ειδών σε άλλα μέρη από αυτά που φύτρωναν και ευδοκιμούσαν μέχρι σήμερα. Το δέντρο έχει τοποθετηθεί σε ένα αίθριο που είναι ορατό από όλους τους κοινόχρηστους χώρους της πτέρυγας.

Η Γυναικολογική/Μαιευτική πτέρυγα διαθέτει 15 δωμάτια, δυο μαιευτήρια όπου η γέννα μπορεί να γίνει και στο νερό αν το επιθυμεί η γυναίκα, ένα χειρουργείο, κοινόχρηστους και βοηθητικούς χώρους.

Ελεύθερα 31.3.2024