Στο επίσημο πρόγραμμα δύο σημαντικών φεστιβάλ επιλέχθηκε και θα προβληθεί τον Ιούνιο η μικρού μήκους ταινία animation του Κύπριου σκηνοθέτη Γιάννη Χριστοφόρου.

Συγκεκριμένα, η ταινία θα κάνει την ευρωπαϊκή της πρεμιέρα στο κορυφαίο παγκοσμίως Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων του Ανσί που πραγματοποιείται από τις 9 μέχρι τις 15 Ιουνίου, όπου διαγωνίζεται στη θεματική κατηγορία Perspectives.

Η ασιατική πρεμιέρα θα γίνει λίγες μέρες αργότερα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Short Shorts του Τόκυο, του μεγαλύτερου φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Ιαπωνία κι ενός από τα μεγαλύτερα στην Ασία. Το φεστιβάλ, που θα διαρκέσει από τις 4 έως τις 17 Ιουνίου στο Τόκιο, θα προβάλει συνολικά 270 ταινίες επιλεγμένες από 4.936 ταινίες που υποβλήθηκαν από 114 χώρες και περιοχές. To πρόγραμμα animation περιλαμβάνει 23 ταινίες που επιλέχθηκαν από 464 υποβολές, από 57 χώρες.

Η stop motion ταινία του Γιάννη Χριστοφόρου, ο οποίος έχει ως έδρα την Αθήνα, βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα της Νάγιας Κουτρουμάνη, από τη συλλογή «Τριαντάφυλλα με Μπακαλιάρο» (Εκδόσεις Ιωλκός).

Ανήκει στην κατηγορία ταινιών με μικτές τεχνικές, όπως hand-drawn animation, puppet animation και οπτικών εφέ και αποτελεί συμπαραγωγή της DECOY IMAGΕS, της ZEDEM MEDIA CYPRUS και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

«Η τελευταία φτυαριά βυθίζει το πλάνο στο σκοτάδι. Το “Underground”, μια ταινία stop-motion, μοιάζει να μας μιλάει για τον θάνατο, όμως κάνει ακριβώς to αντίθετο».

Σύνοψη

Το «Underground» είναι μια ταινία για τη φύση, τον κύκλο της ζωής και τους ίδιους μας τους εαυτούς.

Ο ήρωας της ιστορίας ονομάζεται Φ. και κάποιος τον έχει θάψει ζωντανό. Μέσα από τη διήγησή του, γινόμαστε μάρτυρες της αγωνίας του, καθώς προσπαθεί να δραπετεύσει από τα έγκατα της γης και το σκοτάδι. Σ’ αυτό το δυστοπικό σύμπαν μόνο ο δυνατότερος επιζεί. Μόνη σύμμαχος στον αγώνα του, η βροχή. Μια γλυκιά φωνή που τον οδηγεί και τον ενθαρρύνει.

Το τέλος παίρνει μια απροσδόκητη τροπή και αποδομεί κάθε τι που νομίσαμε για το τι συμβαίνει. Ο θάνατος γίνεται αρχή της ζωής. Και το σκοτάδι, το απαραίτητο βήμα πριν το φως.

Συντελεστές

  • Φωνές: Αλέξανδρος Λογοθέτης, Βαλέρια Χριστοδουλίδου, Έλλη Χριστοφόρου, Μαρία Καρέτσου.
  • Σενάριο: Ιζαμπέλλα Κωνσταντινίδου
  • Animation: Roos Mattaar, Χρήστος Παπανδρεόπουλος
  • Φωτογραφία: Γιώργος Κόκκαλης
  • Σκηνικά: Γιώργος Γεωργίου
  • Μουσική: Θοδωρής Ρέγκλης
  • Vfx: Jorgo Gjikopulli
  • Συμπαραγωγοί: Musou music group, Mellow studio, Bezier animation