Τις ανησυχίες του για τη μελλοντική χρήση του οικήματός του εξέφρασε ο Σύνδεσμος Εικαστικών Καλλιτεχνών και Θεωρητικών Τέχνης Φυτώριο σε συνάντηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα.

Όπως αναφέρθηκε από τον Σύνδεσμο, πρόσφατα ο δήμος Λευκωσίας ενημέρωσε το συμβούλιο του Φυτωρίου για την πρόθεσή του να συντηρήσει τον χώρο, μέσα στα πλαίσια γενικής συντήρησης του Δημοτικού Κήπου Λευκωσίας. Σε αλληλογραφία για διευκρινίσεις σχετικά με τη χρήση του οικήματος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, ο Σύνδεσμος πήρε γραπτή διαβεβαίωση «ότι ο χώρος θα μπορεί να συνεχίσει να εξυπηρετεί και τις ανάγκες του Συνδέσμου». Σύμφωνα με τα μέλη του Φυτωρίου, με αυτή τη διατύπωση «καθιστούν επισφαλή τη μελλοντική μας παρουσία στο οίκημα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Συνδέσμου, οι εργασίες συντήρησης του οικήματος που θα αρχίσουν αυτό το μήνα, θα αποσκοπούν να μετατραπεί σε συνεδριακό κέντρο το οποίο θα λειτουργήσει κατά το 2026, στο πλαίσιο της προεδρίας της Κύπρου για την ΕΕ, ενώ παράλληλα θα είναι και χώρος εκδηλώσεων.

Τα μέλη του Φυτωρίου ζητούν «άμεσα τη δέσμευση του δήμου Λευκωσίας στην εξασφάλιση συνέχειας της χρήσης του χώρου από τον Σύνδεσμό μας. Ζητούμε επίσης να έχουμε πρόσβαση στις περιβαλλοντικές μελέτες, καθώς και στη μελέτη που διασφαλίζει τον ειδικό χαρακτήρα του χώρου. Το Φυτώριο είναι μια σημαντική υποδομή για την τέχνη, ένα κληροδότημα από τα ιδρυτικά μέλη και δεν μπορούμε να το αφήσουμε».

Στην ενημερωτική συνάντηση για τις εξελίξεις στο οίκημα του Φυτωρίου παρευρέθηκαν μέλη του Συνδέσμου, δημοσιογράφοι, ο υποψήφιος δήμαρχος Λευκωσίας Νίκος Τορναρίτης, ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και η υποψήφια δημοτική σύμβουλος αρχιτέκτονας Στέλλα Ευαγγελίδου.

Ο Νίκος Τορναρίτης διαβεβαίωσε ότι αν εκλεγεί το οίκημα θα παραμείνει στη διαχείριση του Φυτωρίου μετά τους έξι μήνες που θα αξιοποιηθεί για εκδηλώσεις της ευρωπαϊκής προεδρίας της Κύπρου. Επίσης, Τορναρίτης και Θεοπέμπτου δεσμεύτηκαν να εγγράψουν θέμα στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού για τη συντήρηση και το μέλλον του οικήματος.

Ο Χ. Θεοπέμπτου τόνισε την ανάγκη να ενημερωθεί η Βουλή για τις εργασίες και τις επεμβάσεις από τον δήμο για περιβαλλοντικούς λόγους λόγω της τοποθεσίας του. Η Στέλλα Ευαγγελίδου αναφέρθηκε στην ανάγκη εμπλοκής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και του ΕΤΕΚ λόγω του ειδικού χαρακτήρα του κτίσματος.

Μοναδικό έργο που σχεδιάστηκε από τον Νεοπτόλεμο Μιχαηλίδη

Το οίκημα του Φυτωρίου, παραχωρήθηκε στον Σύνδεσμο από τον δήμο Λευκωσίας το 2009 έναντι ενός συμβολικού ενοικίου. Πρόκειται για ένα μοναδικό κτίσμα που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Νεοπτόλεμο Μιχαηλίδη το 1969, ως θερμοκήπιο καλλιέργειας εξωτικών φυτών. Παρά την προσεγμένη βιοκλιματική κατασκευή του, ο χώρος παρέμεινε για πολλά χρόνια ανεκμετάλλευτος. Κατά περιόδους είχε χρησιμεύσει ως «ριζωτήριο» για τις ανάγκες του πρασίνου της Λευκωσίας.

Ο χώρος συντηρήθηκε με πολύ κόπο από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου χάρη σε ιδιωτικές χορηγίες, με έξοδα πέραν των 60.000 ευρώ. Όπως ανέφερε η Μελίνα Σιουκιούρογλου, όταν πρωτομπήκαν στον χώρο με τον Νίκο Κουρούσιη και τον Θεόδουλο Γρηγορίου, βρήκαν ένα χωματένιο πάτωμα γεμάτο σύριγγες και προφυλακτικά. «Δώσαμε άλλη πνοή στον Δημοτικό Κήπο, διότι ξαφνικά διορθώθηκαν και άνοιξαν τα φώτα παντού και άρχισαν σιγά-σιγά να γίνονται εκδηλώσεις και στον υπόλοιπο χώρο από άλλες οργανώσεις. Απέκτησε μια νέα δυναμική, και το Φυτώριο συνέβαλε στην επαναλειτουργία του δημόσιου χώρου», δήλωσε η Μ. Σιουκιούρογλου. Ο Σύνδεσμος, όπως ανέφερε, «έκανε μια σειρά εκδηλώσεων, διοργάνωσε προγράμματα φιλοξενίας με καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό, ενώ διεθνείς εκδόσεις κάνουν αναφορά στο Φυτώριο».

Πλατφόρμα παραγωγικής κριτικής σκέψης

«Το οίκημα του συνδέσμου είναι κεντρικό μέρος της ταυτότητάς του και διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του», επισημαίνουν τα μέλη του Φυτωρίου. «Ενεργοποιείται συστηματικά ως μέρος συνάντησης των μελών του και της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας, παραχωρείται ως στούντιο σε καλλιτέχνες μέσα από προγράμματα φιλοξενίας, οργανώνει συνέργειες μεταξύ επαγγελματιών του χώρου και του κοινού. Λειτουργεί εδώ και χρόνια ως πλατφόρμα παραγωγής κριτικής σκέψης και πρακτικής και είναι χώρος διοργάνωσης και προβολής δραστηριοτήτων: ένα ουσιαστικό μέρος του οικοσυστήματος των τεχνών της χώρας που το μοιραζόμαστε με όλους όσους πραγματικά τον χρειάζονται, όπως θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

»Η συνεργασία και η στενή επαφή με όλες τις τοπικές ομάδες καλλιτεχνών, πολιτιστικά ιδρύματα, οργανισμούς και πανεπιστήμια καθιστούν το έργο του Συνδέσμου ανοιχτό σε όλους, μέσα από την οργάνωση ημερίδων, εργαστηρίων, δραστηριοτήτων, εκθέσεων σε θέματα που συνδέουν τον τόπο με τον κόσμο, εντός και εκτός της χώρας. Τα μέλη του Συνδέσμου εργάζονται αφιλοκερδώς, με γνώμονα τη διάνοιξη νέων προοπτικών για τη σύγχρονη τέχνη, ενώ αντιπροσωπεύουν το κράτος επάξια σε τοπικές και διεθνείς εκθέσεις, συμπόσια και δραστηριότητες.

»Στις συνδικαλιστικές δράσεις του Φυτωρίου συγκαταλέγονται: α) ο συνεχής αγώνας για εξασφάλιση των κοινωνικών προνοιών των καλλιτεχνών, β) η εφαρμογή και ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας του 1%, γ) η παραγωγή κριτικής σκέψης γύρω από τα θέματα του πολιτισμού και της τέχνης, δ) η στήριξη των καλλιτεχνών σε θέματα εργασιακών δικαιωμάτων, ε) η νομική υποστήριξη επαγγελματιών της κοινότητας».

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Εξάλλου, το Φυτώριο ανακοίνωσε τη σύσταση του διοικητικού του συμβουλίου για την περίοδο 2024-2026. Πρόεδρος είναι ο Ευαγόρας Βανέζης, αντιπρόεδρος η Ελένη Οδυσσέως, γραμματέας η Ντενίζ Αραούζου, ταμίας η Χριστίνα Σκαρπάρη και μέλος η Ρεβέκκα Ευσταθίου.