Έφυγε από τη ζωή μετά από σύντομη ασθένεια, σε ηλικία μόλις 61 ετών, ο Αμερικανός ηθοποιός Αντρέ Μπρόερ- για τον ρόλο του ως ο στωικός αστυνόμος Ρέιμοντ Χολτ στην αστυνομική κωμική σειρά «Brooklyn Nine-Nine».

Η είδηση του θανάτου του δις βραβευμένου με Emmy ηθοποιού, που επήλθε την περασμένη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου προκάλεσε θλίψη. Ο Μπρόερ, πατέρας τριών γιων, πρωταγωνίστησε στη σειρά από το 2013 έως το 2021. Η στωική και μη αυστηρή προσωπικότητά του, αλλά και η βαθιά αίσθηση της ανθρωπιάς του, τον έκαναν αμέσως αγαπητό στους θαυμαστές.

Ο χαρακτήρας του Χολτ έφερε επανάσταση στη μικρή οθόνη και έσπασε τα στερεότυπα, αφού ήταν ο πρώτος μαύρος, ανοιχτά ομοφυλόφιλος αρχηγός του αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης, Nine Nine.

Είχε βραβευτεί με Emmy για τον ρόλο του ντετέκτιβ Φρανκ Πέμπλετον στο «Homicide: Life on Street» του NBC το 1998, που ήταν και η τελευταία του χρονιά στη σειρά. Η έντονη ερμηνεία του Μπρόερ τον έκανε έναν από τους αστέρες που ξεχώρισαν από το αγαπημένο από τους κριτικούς αστυνομικό δράμα.

Ο Μπρόερ κέρδισε επίσης άλλο ένα Emmy για μίνι σειρά ή ταινία για την ερμηνεία του ως αρχι-εγκληματίας για τη σειρά «Thief» του FX το 2006.

Ενδιάμεσα, έδειξε το εύρος της υποκριτικής του ικανότητας παίζοντας ρόλους τόσο διαφορετικούς όπως τον Ερρίκο Ε’ του Σαίξπηρ, έναν πωλητή αυτοκινήτων ονόματι Όουεν Θορώ Τζούνιορ και –στην τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση το 2022 στην ταινία « She Said»- τον εκτελεστικό συντάκτη των New York Times Ντιν Μπάκετ που παλεύει με το ερευνητικό ρεπορτάζ που θα ξεκινούσε την εποχή του #MeToo.

Ο Αντρέ Κιθ Μπρόερ γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1962 και μεγάλωσε στο West Side του Σικάγο. Η μητέρα του εργαζόταν στην ταχυδρομική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και ο πατέρας του, Φλόιντ, ήταν χειριστής βαρέων μηχανημάτων για την πολιτεία του Ιλινόις.

«Ζούσαμε σε γκέτο», δήλωσε στους New York Times το 2014. «Θα μπορούσα να προσποιηθώ ότι ήμουν σκληρός ή σκληροτράχηλος και όχι τετράγωνος. Τελικά δεν έμπλεξα σε μπελάδες. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα σοφό, αλλά θα πω ότι είναι αρκετά σαφές ότι κάποιοι άνθρωποι θέλουν να ξεφύγουν και κάποιοι άλλοι όχι. Εγώ ήθελα».

Στη συνέχεια φοίτησε στο St. Ignatius College Prep, ένα διάσημο, ιησουιτικό καθολικό λύκειο στο Σικάγο, και αργότερα κέρδισε υποτροφία για το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Ο πατέρας του, ο οποίος ήθελε ο γιος του να γίνει μηχανικός, εξοργίστηκε όταν εκείνος στράφηκε προς την υποκριτική. «Δείξε μου μαύρους ηθοποιούς που κερδίζουν τα προς το ζην», του είπε.

Αφού αποφοίτησε από το Στάνφορντ με ειδίκευση στα μαθηματικά, απέκτησε Master of Fine Arts από τη Σχολή Juilliard.

Ένας από τους πρώτους του ρόλους ήταν στην ταινία «Glory», η οποία κέρδισε Όσκαρ το 1989 και αφορούσε μαύρους στρατιώτες που πολεμούσαν για την Ένωση κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου. Το καστ των αστέρων περιελάμβανε τους Μάθιου Μπρόντερικ, Μόργκαν Φρίμαν και Ντένζελ Ουάσινγκτον.

Για το «Brooklyn 99» έλαβε τέσσερις υποψηφιότητες για Emmy και κέρδισε δύο βραβεία Critics Choice για τον καλύτερο δευτεραγωνιστή σε κωμική σειρά. Υπεραμύνθηκε για την ευαίσθητη απεικόνιση ενός ανοιχτά ομοφυλόφιλου αστυνομικού στη σειρά.