Δύο χορογραφικές δουλειές από την Ελλάδα, με τη στήριξη του προγράμματος «Εξωστρέφεια» της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζονται την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2022.

Ο λόγος για τις παραγωγές της Στέγης Ωνάση «Τις Τετάρτες φοράμε ροζ» του καταξιωμένου Αλέξανδρου Σταυρόπουλου, με τη συμμετοχή πέντε γυναικών και «A Bounce 4 Men» του Ηλία Χατζηγεωργίου, συμβούλου χορού στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, με τη συμμετοχή πέντε ανδρών με μακρά θητεία στον χώρο του hip hop.  

Αμφότερες παρουσιάστηκαν τον περασμένο Μάρτιο στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.

«Τις Τετάρτες φοράμε ροζ» (45’)

Οι πέντε θηλυκότητες του «On Wednesdays We Wear Pink» κατοικούν σε ένα μονοχρωματικό περιβάλλον, παγιδευμένες σε μια ατέλειωτη διαδοχή από Τετάρτες. Πώς ζει μια γυναίκα σε έναν ροζ κόσμο; Πέντε γυναίκες μοιράζονται μια επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα και το όνειρο της απόδρασης, σαν ζωντανές κούκλες σε μια βιτρίνα που αναζητούν την έξοδο. Στο επιχρυσωμένο κλουβί, ενός ονειρικού, παραμυθένιου καταφυγίου, οι ερμηνεύτριες επιδίδονται σε μια σειρά από μεταμορφώσεις: συνειδητοποιημένες φεμινίστριες, παρεξηγημένες Barbies, πριγκίπισσες της Disney και αμαζόνες που διεκδικούν την ικανοποίηση αλλά και την απαλλαγή από κάθε είδους δεσμά.

Μετά το «Cinderella’s» ο Αλέξανδρος Σταυρόπουλος στρέφεται για δεύτερη φορά στις ποικίλες μορφές και αντιφάσεις των αναπαραστάσεων της θηλυκότητας. Σ’ έναν χώρο που θυμίζει παραμυθένιο, ονειρικό καταφύγιο και, ταυτόχρονα, χρυσό κλουβί, οι πέντε ερμηνεύτριες επιδίδονται σε μια σειρά από μεταμορφώσεις. Συνειδητοποιημένες φεμινίστριες, δυσερμήνευτες Barbie, πριγκίπισσες του Walt Disney, αμαζόνες που διεκδικούν την ικανοποίηση αλλά και την απαλλαγή από κάθε είδους δεσμά. Δοκιμάζουν τα όρια αυτών των –συχνά στερεότυπων– ταυτοτήτων και αναμειγνύουν τα ετερόκλητα συστατικά τους αναζητώντας την τέλεια σύνθεση: αυτή που θα οδηγήσει στην εκπλήρωση των επιθυμιών τους.

Συντελεστές

  • Σύλληψη & Χορογραφία: Αλέξανδρος Σταυρόπουλος 
  • Ερμηνεία: Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Ελευθερία Ηλιοπούλου, Δέσποινα Λαγουδάκη, Δάφνη Σταθάτου, Στεφανία Σωτηροπούλου
  • Βοηθός Χορογράφου: Χριστιάνα Κοσιάρη
  • Δραματουργική Έρευνα: Στεριανή Τσιντζιλώνη
  • Μουσική Επιμέλεια & Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου 
  • Σχεδιασμός & Κατασκευή Σκηνικών: Μαίρη Τσαγκάρη 
  • Σχεδιασμός Φωτισμών: Μαριέττα Παυλάκη
  • Σχεδιασμός & Κατασκευή Κοστουμιών: Francesco Infante 
  • Βοηθός Χορογράφου & Δάσκαλος Λάτιν: Μάριος Χατζηαντώνης 
  • External Eye: Αναστάσιος Κουκουτάς
  • Production Management: DELTA PI

«A Bounce 4 Men» 

Πίσω από τα στερεότυπα της ανδροκρατούμενος hip hop κουλτούρας, που ζητά αποδείξεις δύναμης, επικράτησης και εξουσίας, τέσσερις άνδρες, νέοι, ωραίοι, δυνατοί, βίαιοι αλλά και ανώριμοι, παγιδευμένοι στην ταυτότητα που τους δόθηκε, μάχονται για να βρουν τον παλμό τους και να οδηγηθούν σε κάτι πιο βαθύ, ουσιώδες και αρχέγονο. Άλλοτε με χιούμορ και αυτοσαρκασμό και άλλοτε με σκληρότητα, βία και φόβο. Από τα decks του dj, ένας πέμπτος άνδρας ορίζει τον παλμό, ενώ ταυτόχρονα παρασύρεται από των παλμό των τεσσάρων.

Δύο χτύποι σε επανάληψη αρκούν για να μας ξεσηκώσουν. Δύο χτύποι αργοί, διαδοχικοί είναι αρκετοί για να μας καταρρακώσουν. Η πτώση του παλμού προμηνύει θάνατο, ησυχία, κενό, τίποτα. Η κλιμάκωσή του, αδρεναλίνη, στρες, δράση, ζωή, έρωτα, φόβο και αγωνία. Βounce είναι ο παλμός. Βounce είναι και ο πόνος, που φεύγει και έρχεται ξανά δυνατότερος, για να σου θυμίσει τον κίνδυνο και να μπεις σε δράση. Να κάνεις κάτι. Ο παλμός θα γίνει το φάρμακο κατά της ανδρικής τους «κόμπλας», του μισογυνισμού, του φόβου τους για το διαφορετικό, για το σεξ, για τον Άλλο. Οι τέσσερίς τους θα έρθουν αντιμέτωποι μ’ εκείνον τον άνδρα, ο οποίος αντιλαμβάνεται τη σεξουαλικότητα ως τιμωρία, ντροπή και ενοχή και τη βία ως διέξοδο σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση τόσο με τον εαυτό του όσο και με τους άλλους και η οποία δυστυχώς φωλιάζει ή έχει φωλιάσει κατά το παρελθόν στα μυαλά πολλών από εμάς – και όχι μόνο ανδρών.

 

Συντελεστές

  • Χορογραφία: Ηλίας Χατζηγεωργίου
  • Ερμηνεία: Περικλής Πετράκης (Virtuozo), Δημήτρης Καραγεώργος (D Wave), Κώστας Phoenix, Χάρης Χατζηανδρέου (Haribo), Αλέξης Φαλάντας
  • Μουσική: Αλέξης Φαλάντας
  • Σχεδιασμός Φωτισμών: Νικος Βλασόπουλος
  • Σκηνικά & Κοστούμια: Ηλίας Χατζηγεωργίου – A Bounce 4 Men
  • Εκτέλεση Παραγωγής: Goodheart Productions

Οι συντελεστές της παράστασης έχουν μακρά θητεία στον χώρο του hip hop. Ο Δημήτρης Καραγεώργος (D Wave) είναι επαγγελματίας χορευτής, χορογράφος και δάσκαλος χορού. Την τελευταία δεκαετία έχει χορέψει σε θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές, έχει διδάξει σε σχολές και στούντιο και έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αποφοίτησε από την επαγγελματική σχολή χορού «Ακτίνα», όπου σπούδασε με πλήρη υποτροφία.

O Περικλής Πετράκης (Vituozo) είναι επαγγελματίας χορευτής τα τελευταία 11 χρόνια, ξεκινώντας από το hip hop, ενώ στη συνέχεια απέκτησε επιρροές από τον σύγχρονο χορό, το popping, το house, το krump και το breakdance. Έχει μεγάλο αριθμό συμμετοχών αλλά και διακρίσεων σε hip hop battles, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και σημαντική εμπειρία στη διδασκαλία και προετοιμασία χορευτών για διαγωνισμούς και battles.

Ο Κώστας Phoenix ξεκίνησε το ταξίδι του στον χορό σε ηλικία 12 ετών κάνοντας breaking. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης το 2016 και έκτοτε έχει συνεργαστεί με πληθώρα χορογράφων και άλλων καλλιτεχνών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εμπνέεται στην τέχνη του από τις ανθρώπινες καταστάσεις και ιστορίες, τους παραδοσιακούς χορούς και μύθους διαφόρων λαών, τις πολεμικές τέχνες, τους χορούς του δρόμου καθώς και έργα φαντασίας (βιβλία και ταινίες).

Ο Χάρης Χατζηανδρέου (Haribo) ξεκίνησε τον χορό από την ηλικία των 8 ετών, ενώ στα 14 άρχισε να ασχολείται πιο εντατικά με το hip hop freestyle και να συμμετέχει σε battles στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έπειτα στράφηκε στη διδασκαλία και στη δημιουργία χορογραφιών, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε παραστάσεις χορού Ελλήνων και ξένων χορογράφων. Η κύρια πηγή έμπνευσης του είναι το πάθος του για τη μουσική.

Ο χορογράφος Ηλίας Χατζηγεωργίου ξεκίνησε ως αυτοδίδακτος hip hop χορευτής στην ηλικία των 10  ετών κι έκτοτε δεν σταμάτησε ποτέ.

Τον ρόλο του dj της παράστασης έχει ο μουσικός Αλέξης Φάλαντας, ο οποίος συνθέτει ηλεκτρονική μουσική με αγγλικό στίχο, ενώ παράλληλα ασχολείται επαγγελματικά με το βίντεο και την ηχοληψία. Το 2017 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «De Profundis», σε σύνθεση και παραγωγή δική του, ως duo με το όνομα Stargaze Community. H μουσική του χαρακτηρίζεται για την επεξεργασία πρωτογενούς υλικού με σκοπό την παραγωγή μιας ιδιαίτερης αισθητικής.

Συνεργάτης της Στέγης από το 2012, ο Ηλίας Χατζηγεωργίου ήταν ένας από τους εισηγητές δασκάλους-χορογράφους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους «Dancing To Connect» (2013-2020) και βοηθός χορογράφος της Πατρίσιας Απέργη στο επταετές πρόγραμμα 65+, δηλαδή στα εργαστήρια κίνησης για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών (2014-2020). 

Παραστάσεις

  • Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, 8.30μ.μ. Sold Out Tickets