Οραματιζόμαστε το σινεμά ως μια συλλογική εμπειρία, δηλώνουν σε συνέντευξή τους στο ΚΥΠΕ οι Μάριος Λιζίδης και Αργυρώ Νικολάου, καλλιτεχνικοί διευθυντές του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024.

Παράλληλα, παραθέτουν τους στόχους που έχουν θέσει, καθώς και τις καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ειδικά αφιερώματα, όπως το φετινό για τον παλαιστινιακό κινηματογράφο. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τους στόχους που έχουν θέσει, οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Φεστιβάλ αναφέρουν ότι ο στόχος τους εξαρχής ήταν η δημιουργία ενός πολυφωνικού και πολυπολιτισμικού προγράμματος ταινιών, με την απαραίτητη συνοδεία αντίστοιχων παράλληλων δρωμένων, που από κοινού να αποτελούν πηγή έμπνευσης και επιμόρφωσης τόσο για το κοινό, όσο και για τους επαγγελματίες του χώρου. «Οραματιζόμαστε το σινεμά ως μια συλλογική εμπειρία που επεκτείνεται και εκτός της κινηματογραφικής αίθουσας, διευρύνοντας τη σκέψη και αναπτύσσοντας την ολόπλευρη κατανόηση του “άλλου”», τονίζουν.

Κληθέντες να χαρακτηρίσουν το πρόγραμμα ταινιών του φετινού φεστιβάλ σημειώνουν ότι το πρόγραμμα είναι αρκετά διευρυμένο, με 27 ταινίες στο σύνολο, με ένα πλούσιο κυπριακό διαγωνιστικό τμήμα και με ταινίες από τουλάχιστον 20 διαφορετικές χώρες. Ακόμη, κάνουν λόγο για «ένα πρόγραμμα ισορροπημένο, εκλεκτικό, με ταινίες από διαφορετικά μέρη του κόσμου, με κοινωνικοπολιτικές ευαισθησίες, αιχμηρό αλλά και λυρικό, με ταινίες από σκηνοθέτες και σκηνοθέτριες σε διάφορα στάδια της καριέρας τους». 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις διαφορές της φετινής διοργάνωσης του φεστιβάλ από τις προηγούμενες, οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του φεστιβάλ εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για τις νέες συνεργασίες που έχουν συνάψει, όπως αυτή με το Queer Wave, το φεστιβάλ ΛΟΑΤΚΙΑ+ κινηματογράφου της Κύπρου, με το οποίο συνδιοργανώθηκε μια προβολή μια βδομάδα πριν την έναρξη του φεστιβάλ, όπως και για την συνεργασία με το Mall of Cyprus, που φέτος φιλοξενεί τις προβολές του παιδικού και νεανικού προγράμματος του φεστιβάλ στο K-Cineplex.

«Φέτος, επίσης, για πρώτη φορά στη διοργάνωση, έχουμε και τον υποτιτλισμό του κυπριακού διαγωνιστικού προγράμματος στην τουρκική γλώσσα» υπογραμμίζουν ο Μάριος Λιζίδης και η Αργυρώ Νικολάου, εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά τους γι’ αυτό, αφού αυτή η καινοτομία τούς φέρνει ακόμη πιο κοντά στους στόχους τους για ένα πολυφωνικό και προσβάσιμο σε όλους φεστιβάλ. Επιπλέον, αναφέρουν ότι φέτος το φεστιβάλ συνδιοργανώνει το πάρτι έναρξης στη Λευκωσία (στις 14 Απριλίου στις 21:30 στο προαύλιο του Ζήνα Πάλας) με την κολεκτίβα από το Βερολίνο «From Berlin With Love». 

Αναφερόμενοι στα χαρακτηριστικά των ταινιών από τον παλαιστινιακό κινηματογράφο που θα προβληθούν στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης του φεστιβάλ, ο Μάριος Λιζίδης και η Αργυρώ Νικολάου δηλώνουν στο ΚΥΠΕ ότι «λόγω της πολιτικής κατάστασης και της ιστορίας της Παλαιστίνης, που δυστυχώς βλέπουμε σήμερα να επαναλαμβάνεται με φρικαλέο τρόπο, ένα μεγάλο χαρακτηριστικό των ταινιών του παλαιστινιακού κινηματογράφου είναι η κοινωνικοπολιτική κριτική και η ανάδειξη θεμάτων γύρω από την κατοχή, την παλαιστινιακή ταυτότητα, την προσφυγιά και τη διασπορά». 

Αυτό, όπως διευκρινίζουν, «δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει εύρος διαθέσεων και στυλ, κάτι που φαίνεται και στις τρεις παλαιστινιακές ταινίες που θα δείξουμε φέτος». Οι τρεις παλαιστινιακές ταινίες, όπως εξηγούν, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από προσωπικά ντοκιμαντέρ (Bye Bye Tiberias, Lina Soualem) σε πολιτικό δράμα (The Teacher, Farah Nabulsi) και υβριδικές ταινίες που συνδυάζουν την τεκμηρίωση με τη μυθοπλασία και το καυστικό χιούμορ (Mussolini’s Sister, Juna Suleiman). 

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν στο μέλλον αφιερώματα στον κινηματογράφο που παράγουν διάφορες χώρες ή περιοχές του πλανήτη, οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του φεστιβάλ απαντούν θετικά, επισημαίνοντας ότι είναι ένα θέμα που συζητήθηκε στην περσινή διοργάνωση. Καταληκτικά, σημειώνουν ότι στο φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ υπάρχει και ένα μικρό αφιέρωμα στον αληθινό ανεξάρτητο κινηματογράφο με την ονομασία “A taste of Indie”. 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024 (Cyprus Film Days Festival 2024) θα αρχίσει στις 12 Απριλίου και θα διαρκέσει έως και τις 20 Απριλίου, με προβολές ταινιών τόσο στο Θέατρο Ριάλτο, στη Λεμεσό, όσο και στον κινηματογράφο Ζήνα Πάλας, στη Λευκωσία. 

ΚΥΠΕ