«Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη, φέτος νομίζω πως ήμουν πολύ φρόνιμος και δεν έκανα πολλές αταξίες. Κάποτε – κάποτε ξεχνιέμαι και τσακώνομαι με την αδελφή μου». Έτσι ξεκινάει ένα από τα χριστουγεννιάτικα γράμματα που παρέλαβαν τα κυπριακά ταχυδρομεία με παραλήπτη τον Άγιο Βασίλη.

Χιλιάδες παιδιά στόλισαν με χρυσόσκονη, αυτοκόλλητα και ζωγραφιές τα γράμματά τους, ζητώντας παιχνίδια και δώρα. Ορισμένα, όπως μας τα μετέφεραν από το ταχυδρομείο εύχονται για την υγεία της οικογένειάς τους, τη θεραπεία κάποιου αγαπημένου τους, ζητούν να σταματήσει ο πόλεμος, να γίνουν καλά τα τραυματισμένα παιδιά, να έχει όλος ο κόσμος ευτυχία.

Διαβάσαμε όσα γράμματα προλάβαμε, από αυτά που είχαν προορισμό το Βόρειο Πόλο, την Καισαρεία, την Λαπωνία. Τα περισσότερα από αυτά, εφόσον έχουν διεύθυνση αποστολέα θα λάβουν απάντηση από τον Άγιο Βασίλη, μας εξηγεί ο ταχυδρομικός επιθεωρητής, Δημήτρη Σιαμμάς. Όπως είπε, παρέλαβαν περίπου 3.000 χειρόγραφα γράμματα και περίπου 13.000 ηλεκτρονικά γράμματα. Στα περισσότερα από αυτά, τα παιδιά ζητούν ηλεκτρονικές συσκευές, ποδήλατα, κατοικίδιο… ακόμη και ηλεκτρικό αυτοκίνητο για τους γονείς τους. Απολαύστε ένα μικρό δείγμα:

«Αγαπητέ Άγιε Βασίλη αναφέρουν δύο αδελφές: φέτος ήμασταν λίγο άτακτες αλλά και φρόνιμες. Του χρόνου θα προσπαθήσουμε να είμαστε πιο φρόνιμες. Φέτος τα Χριστούγεννα θα θέλαμε το πιο μεγάλο playmobil city που να μην το έχουμε ήδη και να ταιριάζει με αυτά που έχουμε.»

«Άγιε Βασίλη, θέλω να μου κάνεις μια χάρη για τη μαμά μου. Θέλω να τη βοηθήσεις να μην αγχώνεται, να μην πονάει την καρδιά της. Ξέρω ότι ήμουν λίγο άταχτη, αλλά σου υπόσχομαι ότι θα συμμορφωθώ. Εμένα θέλω να μου φέρεις τετράδιο με νότες για ηλεκτρική κιθάρα, ηλεκτρικό κουμπαρά, τα πιο ωραία κιάλια που μπορείς να φτιάξεις. Σου ζητώ πολλά, αλλά θέλω και κατασκευές.»

«Αγαπητέ Άγιε Βασίλη, θέλω να μου φέρεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, χρώμα άσπρο σε παρακαλώ. Εγώ δεν θέλω κάτι, γι’ αυτό είπα της μαμάς να της κάνω δώρο αυτό που θα ζητήσω. Να το φέρεις έξω σε παρακαλώ, όχι μέσα στο σπίτι.»

«Αγαπητέ μου Άγιε Βασίλη, επιτέλους σου ξαναγράφω ένα γράμμα. Θα ήθελα να σου ζητήσω κάποιες χάρες: Να κρατάς την οικογένεια μου και εμένα ασφαλείς και να φροντίσεις να έχουν όλοι υπέροχα Χριστούγεννα. Φέρε μου ό,τι θέλεις και ό,τι μπορείς, διότι φέτος άργησα λίγο να σου γράψω. Εγώ πάντως θα ήθελα slimes, μια καλή θήκη για το ipad μου και μια για το iphone μου.»

«Αγαπητέ Άγιε Βασίλη, σας γράφω αυτό το γράμμα γιατί κοντεύουν τα Χριστούγεννα. Πιστεύω πως φέτος ήμουν αρκετά καλό παιδί, μα όχι το καλύτερο. Υπόσχομαι ότι με τη νέα χρονιά θα γίνω πιο καλό παιδί. Αν μπορείς θα ήθελα να μου φέρεις φέτος ένα squishmallow.»

«Αγαπημένε Άγιε Βασίλη -γράφει ένα παιδί στα αγγλικά- σε ευχαριστώ για τα παιχνίδια που μου έφερες πέρσι. Φέτος θα ήθελα batman πάζλ και ένα πόκεμον. Να έχεις ασφαλές ταξίδι στην Κύπρο.»

«Αγαπητέ Άγιε Βασίλη, φέτος ήμουν καλό κορίτσι, γι’ αυτό θέλω την κουζίνα των miniverse. Το ξέρω ότι είμαι 10 ετών, αλλά τη θέλω!»

«Αγαπητέ Άγιε Βασίλη, πώς είσαι; Για τα Χριστούγεννα θα ήθελα ένα lola the squishmallow σε κανονικό μέγεθος. Όχι πολύ μεγάλο, όχι πολύ μικρό. Σε ευχαριστώ.»

«Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη, φέτος νομίζω πως ήμουν πολύ φρόνιμος και δεν έκανα πολλές αταξίες. Κάποτε – κάποτε ξεχνιέμαι και τσακώνομαι με την αδελφή μου και θυμώνω με τη μαμά και τον μπαμπά. Όμως, δεν σου κρύβω πως τους αγαπώ όλους πάρα πολύ και δεν θέλω να τους θυμώνω. Σου υπόσχομαι να έχω καλύτερη συμπεριφορά. Ξέχασα να σου πω, πως η μαμά μου λέει πως έγινα πολύ καλός επειδή έμαθα να κοιμάμαι μόνος μου. Στο σχολείο ξεκίνησα να μαθαίνω γράμματα, να γράφω και να διαβάζω. Φέτος για δώρο θα ήθελε αν μπορείς να φέρεις το super Mario kart για το nitedo και σου υπόσχομαι θα παίζω και με την αδελφή μου και δεν θα μαλώνουμε. Σε αγαπώ και σου εύχομαι ευτυχισμένα Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά.»

«Αγαπημένε μου Άη Βασίλη, φέτος θα ήθελα ένα ψηλό και πλατύ καθρέφτη. Αφού μας βλέπεις από ψηλά, θα είδες και ποιος μου αρέσει. Να μου το βάλεις σε κουτί που θα γράφει εύθραυστο. Δεν ξέρω αν ήμουν φρόνιμη ή άτακτη, εσύ θα το κρίνεις. Δώσε χαιρετίσματα στον Ρούντολφ, στα ελαφάκια, στα ξωτικά σου.»

«Αγαπητέ Άγιε Βασίλη σε αγαπώ και επειδή ήμουν φρόνιμη θέλω μιαν κούκλα αγόρι.»

«Αγαπητέ Άγιε Βασίλη, φέτος ήταν μια χρονιά αξέχαστη με χαρές και λύπες. Για όποια αταξία έκανα σου ζητώ συγνώμη. Θα ήθελα να μου φέρεις το σπιτάκι playmobili και τα έπιπλα που θα δεις πιο κάτω στις φωτογραφίες. Καλή Χρονιά. Καλά Χριστούγεννα. Τα αγαπημένα σου μπισκότα, το γάλα και το καρότο του Ρούντολφ σε περιμένουν! Με απέραντη αγάπη η φίλη σου…»

«Θέλω iphone μωβ και μαύρο. Υγεία στην οικογένειά μου. Σε παρακαλώ η νούνα μου να γίνει καλά.»

«Αγαπημένε Άγιε Βασίλη, είμαι 10 χρονών. Θα ήθελα playstation.»

«Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη, θέλω πολλά κολιέ πεταλούδες, θέλω την Έλσα  (κούκλα), αυτοκόλλητα καρδούλες και μικρά πολύχρωμα σβηστήρια.»

«Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη, φέτος τα Χριστούγεννα θα ήθελα να μου φέρεις ηλεκτρονικά παιχνίδια οδήγησης. Για την αδελφή μου να φέρεις ένα ποδήλατο και ό,τι άλλο θέλεις εσύ.»

«Καλέ μου Άγιε Βασίλη, εγώ δεν θέλω να μου φέρεις δώρα. Μόνο σου ζητώ υγεία, χαρά και ευτυχία στο εγγονάκι μου τον Άγγελο. Σε ευχαριστώ πολύ, η γιαγιά του.»

«Αγαπητέ Άγιε Βασίλη, είμαστε δύο αδελφάκια δίδυμα 5 μηνών. Ζούμε με τον παπάκι, την μανούλα και το σκυλάκι μας. Σε αγαπάμε. Να φέρνεις πάντοτε αγάπη σε όλα τα παιδάκια του κόσμου.»