Στην παρουσία της Υπουργού Μεταφορών, Βασιλικής Αναστασιάδου και του Διευθυντή του Υπουργείου Εμπορίου, Στέλιου Χειμώνα, πραγματοποιήθηκε ακριβώς στις 23:01 η εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 4 από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο που βρίσκεται στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας.
 
Ο δορυφόρος Hellas Sat 4 θα παρέχει καινοτόμες δορυφορικές υπηρεσίες, διευρύνοντας τις δυνατότητες της Hellas Sat στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Νότια Αφρική και είναι ένας από πιο σύγχρονους στον κόσμο.
 
O νέος δορυφόρος θα τοποθετηθεί στην τροχιακή θέση της Ελλάδος και της Κύπρου στις 39 μοίρες ανατολικά, όπου θα «συναντήσει» τον Hellas Sat 3 που είναι ήδη σε τροχιά από το 2017.

Πρόκειται για έναν εκσυγχρονισμένο, βελτιστοποιημένο με νέες τεχνολογικές λύσεις δορυφόρο, που βασίζεται μεν στη σειρά των δορυφόρων τύπου LM 2100 με την πετυχημένη παρουσία στην συγκεκριμένη αγορά, διαθέτει όμως «μια εκσυγχρονισμένη τεχνολογική μορφή αφού χρησιμοποιεί δομές που βασίζονται στα ηλιακά ιστία μεταξύ άλλων καινοτόμων συστημάτων» όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κεντέας Καραντώνης, Hellas Sat 4 Program Manager, επικεφαλής της ομάδας που βρίσκεται πίσω από τον σχεδιασμό την κατασκευή και την εκτόξευση του δορυφόρου, ο επιστήμονας που βρίσκεται ήδη από τις 3 Ιανουαρίου 2019 στη Γαλλική Γουιάνα παρακολουθώντας βήμα, βήμα τις διαδικασίες πριν την εκτόξευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μετρούν τα ΟΚ για την εκτόξευση του Hellas Sat 4 (εικόνες)

Χάρη στις τεχνολογικές λύσεις που έχουν επιλεγεί από το 2014 όταν παρουσιάστηκε στους τεχνικούς της Hellas Sat ο νέος τύπος δορυφόρου και αποφασίστηκε πως θα επιλεγούν προς χρήση, ο Hellas Sat 4 θα μπορεί να παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα σε τροχιά.

Παρακολουθήστε ζωντανά την εκτόξευση:

 
Για πρώτη φορά την εκτόξευση παρακολούθησε και μικρή ομάδα αριστούχων φοιτητών σε συναφείς με τον κλάδο σπουδές, ως προσκεκλημένοι του εκτελεστικού διευθυντή της Hellas Sat, Χριστόδουλου Πρωτοπαπά.
 
Η παράδοση θέλει άνοιγμα σαμπάνιας και τοποθέτηση του φελλού σε ράφι, που έχει ήδη περισσότερους από 240 τέτοιους φελλούς.
 

Στην είσοδο του διαστημικού κέντρου Arianespace στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, είναι από μέρες -από την άφιξη του δορυφόρου Hellas Sat 4 πριν ένα μήνα- οι σημαίες της Κύπρου και της Ελλάδας. Δίπλα στην κυπριακή σημαία, η σημαία της Ινδίας στην οποία ανήκει ο δεύτερος δορυφόρος που θα εκτοξευθεί με τον ίδιο πύραυλο, όπως και η σημαία της Σαουδικής Αραβίας, αφού ο Hellas Sat 4 συνεργάζεται στενά στον δορυφόρο αυτό με το Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογίας «Βασιλιάς Αμπτουλάχ» της χώρας.