Βρέθηκε ο τρόπος, με πολιτικά κίνητρα, να κλείσει η RCB Bank, η τρίτη συστημική τράπεζα της Κύπρου, κάτι που το ήθελαν εδώ και χρόνια τα κέντρα αποφάσεων. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί το 2015 στο Προεδρικό, όταν στην RCB Bank απονεμήθηκε το βραβείο της «καλύτερης τράπεζας στην Κύπρο», ότι θα είχε αυτό το άδοξο τέλος. Μάλιστα, όπως είχε αναφερθεί πριν επτά χρόνια, «στόχος των παγκόσμιων βραβείων τραπεζικής και χρηματοοικονομικών είναι η αναγνώριση των ηγετικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών ανά το παγκόσμιο, δηλαδή αυτών που διαπρέπουν όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και διεθνώς. Η RCB συγκαταλέγεται σε αυτή την κατηγορία αφού πληροί όλα τα κριτήρια στα οποία βασίζεται η επιτροπή αξιολόγησης των βραβείων όπως η ηγετική θέση, ο επαγγελματισμός, η καινοτομία, η αξιοπιστία, η υπευθυνότητα, η διαφάνεια και η εταιρική κοινωνική ευθύνη». Επτά χρόνια μετά τις βραβεύσεις στο Προεδρικό, έπεσαν οι τίτλοι τέλους για μια τράπεζα που είχε τους καλύτερους δείκτες κεφαλαίων και ρευστότητας στην αγορά. Το θετικό είναι ότι οι καταθέτες δεν χάνουν τα λεφτά τους και δεν υπάρχουν περιπέτειες.

Η πορεία της τράπεζας είχε προδιαγραφεί στις 24 Φεβρουαρίου 2022 με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κινήσεις άρον-άρον να αλλάξει μετοχολόγιο. Ο μόνος από την κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο που μίλησε ξεκάθαρα για τις παρενέργειες του πολέμου στην Κύπρο, είναι ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Mιλώντας στις 25 Φεβρουαρίου στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι δεν ανησυχεί για κυρώσεις ρωσικών εταιρειών που έχουν έδρα την Κύπρο, αλλά ανησυχεί για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε ρωσικές εταιρείες που πιθανό να συναλλάσσονται με κυπριακές εταιρείες στο νησί. 

Eίναι γνωστό ότι την RCB δεν την έβλεπαν με καλό μάτι ούτε η ΕΚΤ ούτε η Κομισιόν ούτε και η μονάδα χρηματοοικονομικής πληροφόρησης FinCEN του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, λόγω της έκθεσης σε ρωσικά συμφέροντα. Παρόλο που η τράπεζα συμμορφωνόταν με τις υποδείξεις πάντα υπήρχαν σκιές γύρω από το όνομά της. Μετά τις 25 Φεβρουαρίου ήταν μέρες δύσκολες για την RCB Bank, καθώς οι πελάτες ήθελαν να μεταφέρουν σε άλλες τράπεζες τα χρήματά τους και γενικά άρχισε ένας μικρός πανικός. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό στη συνέχεια. 

Έφυγε από την αγορά μια τράπεζα που φημιζόταν για τον υψηλό επαγγελματισμό της και τις υπηρεσίες που απολάμβαναν οι πελάτες της. Και μαζί με αυτό έφυγε και μια σκιά για ρωσικές εξαρτήσεις της Κύπρου. Είναι πολύ λυπηρό όταν κλείνουν επιχειρήσεις μεταξύ αυτών και τράπεζες. Πίσω από τους αριθμούς και τις αποφάσεις βρίσκονται εργαζόμενοι που έκαναν σχέδια για το μέλλον τους και ούτε καν σκεφτόντουσαν ότι κάποια μέρα θα είναι χωρίς δουλειά με ένα απότομο τέλος. 

Θα μείνουν ως ανάμνηση οι φωτογραφίες των καταστημάτων της RCB Bank, όπως έμεινε της Λαϊκής και του Συνεργατισμού. Οι πινακίδες που θα ξηλωθούν θα πάνε στον χώρο που μαζεύονται όλα τα άχρηστα, όπως έγινε στην περίπτωση της Λαϊκής και των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Αυτό είναι το τέλος μιας τράπεζας που οι πελάτες της είχαν να λένε για τις υπηρεσίες που απολάμβαναν. Δεν είναι τυχαία και η ανακοίνωση της RCB Bank που σφράγισε το τέλος της: «Η RCB θα ήθελε να ευχαριστήσει ολόψυχα τους πελάτες της για τη μακροχρόνια και αμοιβαία επωφελή συνεργασία και εκφράζει λύπη που λόγω της νέας γεωπολιτικής κατάστασης, αποφάσισε, για το συμφέρον της Κύπρου, να λάβει τέτοια μέτρα όταν όλοι οι χρηματοοικονομικοί της δείκτες ήταν σίγουρα από τους καλύτερους στη χώρα». Ελπίζουμε εδώ να κλείνει ο κύκλος και τα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης να μην ξανασχοληθούν με την Κύπρο. Να μας αφήσουν στην ησυχία μας, ειδικά τώρα που έχει αδυνατίσει η ρωσική σκιά πάνω από το νησί.