Συνέχεια στις ακροάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής για των Κατ’ Εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών δίνουν οι καταθέσεις των δύο πρώην Υπουργών Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και Χαρίλαου Σταυράκη. 

Πρώτος κατέθεσε ο κ. Σαρρής, ο οποίος σε ερώτηση αν το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων εφαρμόστηκε σωστά από το 2013 και μετά, είπε πως «Το 2013 είχαμε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, πήραμε ένα ρίσκο να επικεντρώσουμε την επιστροφή στην ανάπτυξη, επιλέξαμε (ως Κύπρος) να επικεντρώσουμε τα κίνητρα των επιχειρηματιών στις κατασκευές, ενώ θα μπορούσαμε να επικεντρωθούμε και σε άλλους τομείς, όπως πχ η καινοτομία, η τεχνολογία, όπως ήταν και αρχικός σκοπός του προγράμματος του 2007. Υπήρχαν άνθρωποι που για διάφορους λόγους ήθελαν να κατέχουν το κυπριακό διαβατήριο, θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι θα χρειαζόταν μέγιστη προσοχή σε ένα τέτοιο θέμα».

Σε ερώτηση αν τελικά το πρόγραμμα ήταν υποβοηθητικό για την Κύπρο, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι ενώ το 2013 η οικονομία βρισκόταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση, με το εθνικό εισόδημα να μειώνεται κατά 10% «πήραμε ένα μεγάλο ρίσκο να επικεντρώσουμε την ανάπτυξη σε έναν τομέα με σημαντική συνεισφορά στην κρίση του 2008».

«Όσο περνούσαν τα χρόνια άλλαξε τελείως ο χαρακτήρας του προγράμματος, επικεντρώθηκε στη στήριξη του κατασκευαστικού τομέα και δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα προβλήματα που είχαν σαν αποτέλεσμα να δυσφημιστεί η Κύπρος στο εξωτερικό, να αποθαρρυνθούν οι γνήσιοι επενδυτές και να υπάρχουν και πολεοδομικά προβλήματα τα οποία βρούμε μπροστά μας», πρόσθεσε.

Ο Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, ρώτησε σχετικά με το αν υπήρχαν ρητώς καθορισμένοι κανονισμοί και νομοθετική ρύθμιση θα ήταν λιγότερα τα προβλήματα, με τον κ. Σαρρή να απαντάει πως αυτό είναι υποθετικό ερώτημα καθώς «πολλοί υπήρχαν που θα μπορούσαν να έλεγαν κάτι, τα ποσά ήταν μεγάλα, οι δεκασμοί μεγάλοι, και το πρόγραμμα ήταν στα όρια της νομιμότητας, υπήρχαν θέματα και θα έπρεπε να είμαστε πιο προσεχτικοί. Μπορεί να υποθέσεις ότι οι αποφάσεις αυτές δεν παίρνονταν μόνο με αντικειμενικά κριτήρια, δεν μπορεί να αποδείξει κάτι κανείς όμως εκ του αποτελέσματος βλέπουμε ότι ίσως έκλειναν μάτια εκεί που έπρεπε να ήταν ανοιχτά.»

«Μπορείς να κάνεις νόμους, το θέμα είναι πώς τους εφαρμόζεις. Για να έρθουν €2,5 εκατ., πέρασαν από τραπεζικό υπάλληλο, εγκρίθηκαν από έναν διευθυντή, πέρασαν από Αστυνομία», είπε, προσθέτοντας ότι «τα ποσά ήταν μεγάλα, οι δεκασμοί μεγάλοι. Είχαμε ένα αποτέλεσμα, που ήταν στα όρια της νομιμότητας, δηλαδή είχαν θέματα εκεί που ζούσαν και έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Σε ερώτηση της Επιτρόπου Δήμητρας Καλογήρου αν η έλλειψη σε διάφορες βαθμίδες που μας έφερε σε αυτήν την κατάληξη το πρόγραμμα, ο κ. Σαρρής είπε πως «εκ του αποτελέσματος δεν μπορούμε να πούμε ότι υπήρχε σωστή εποπτεία. Υπήρχαν πολλά κίνητρα για τους παρόχους και λοιπούς, για να βγάλουν κέρδος, να γίνονται παρακάμψεις των νόμων.»

Απαντώντας σε ερώτηση για την εποπτεία του προγράμματος, ο κ. Σαρρής αν και σημείωσε πως δεν είχε άμεση εμπλοκή, ορισμένοι από τους παρόχους ενδιαφέρονταν περισσότερο να προωθήσουν τις αιτήσεις.

«Έπρεπε να κάνουν ορισμένες ερωτήσεις, αλλά το ενδιαφέρον τους ήταν να προωθήσουν τις περιπτώσεις με οικονομικά κέρδη που θα είχαν», είπε.

Πάντως, ο κ. Σαρρής είπε πως κατά τη θητεία του, μεταξύ του Αυγούστου του 2005 και του Μαρτίου του 2008 δεν υπήρξε έγκριση πολιτογραφήσεων από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ωστόσο, το μέλος της επιτροπής, Κυριάκος Κυριάκου του υπενθύμισε πως το 2007 υπήρξαν πέντε αποφάσεις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων, εκ των οποίων η μία αφορούσε ένα αθλητή (τον Απρίλιο 2007) και άλλη μια ανήλικη Λιβανέζα (τον Δεκέμβριο 2007) και ότι το 2008 υπήρξαν άλλες οκτώ πολιτογραφήσεις.

Την περασμένη Τρίτη (19/01/2020) κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής ο τέως Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες της επιτροπής έχουν ξεκινήσει από τον Νοέμβριο και ενώπιον της έχουν ήδη παρουσιαστεί και απαντήσει σε ερωτήσεις μεταξύ άλλων οι νυν Υπουργοί Νίκος Νουρής και Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, η Χριστίνα Καούλλα, οι πρώην Υπουργοί Σωκράτης Χάσικος, Ελένη Μαύρου, Νεοκλής Συλικιώτης, ο Γραμματέας του Υπουργικού Θεοδόσης Τσιόλας, ο επίσης Γραμματέας Γεώργιος Γεωργίου και ο Ανδρέας Μολέσκης, Πρώην Γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου.

Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Μύρων Νικολάτος, τέως Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μέλη είναι οι Δήμητρα Καλογήρου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κυριάκος Κυριάκου, Βοηθός Γενικoύ Ελεγκτή και Παύλος Ιωάννου, Χρηματοοικονομικός Επίτροπος.

Philenews/Insider