Αν δεν ήμασταν ήδη σε προεκλογική περίοδο ενδεχομένως να μην υπήρχε χθες τόση κίνηση αρχηγών και λοιπών κομματικών στελεχών στην οδό Ισοκράτους. 

Αν η αγανάκτηση του κόσμου δεν ήταν πλέον τόσο εμφανής, έχοντας μπουχτίσει με το θράσος των ηγετών του -πολιτικών και πνευματικών- ενδεχομένως τα αντανακλαστικά των Αρχών να μην λειτουργούσαν ούτε τούτη τη φορά. Ενδεχομένως, να έκλειναν τα μάτια και στο νέο έγκλημα του αρχιεπισκόπου. 

Δεν πάει άλλο όμως. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο την τόση ασυδοσία. Είδε τον πρόεδρο της Βουλής να κλείνει το μάτι σε δήθεν μεσάζοντες απατεώνων και να τους υπόσχεται full support. Ακούει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα αίσχιστα. Στελέχη της κυβέρνησης παραδέχονται πως συμμετείχαν στο πάρτι της πώλησης διαβατήριων. Στην περίφημη λίστα Γιωρκάτζη φιγουράρουν κάμποσα ονόματα πολιτικών και σίγουρα δεν είναι όλοι αθώοι. Απλά, μέσα στην όλη τσαπατσουλιά της ιστορίας χάθηκε η ουσία και αθώοι κι ένοχοι έγιναν όλοι ένα. Κι αν πάει η μνήμη λίγο πιο πίσω, θα θυμηθεί έναν Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και τρεις δημάρχους στη φυλακή. Δεν είναι κράτος πλέον αυτό. 

Κι ενώ οι πολίτες νοιώθουν να μην αντέχουν άλλο την μπόχα, έρχεται κι ο Αρχιεπίσκοπος, με το απύθμενο θράσος του, να γκρεμίσει τέσσερα σπίτια που ενοχλούσαν την αισθητική του ναού του. Κι είναι αλήθεια πως η αισθητική και η κλίμακα του νέου καθεδρικού δεν ταιριάζουν με τον περιβάλλοντα χώρο όπου αναγείρεται. Η παραφωνία είναι όμως ο ίδιος ο ναός κι όχι τα κτίσματα που προϋπήρχαν εκεί για αιώνες. Οι δημοτικές Αρχές, που τώρα καταδικάζουν την εγκληματική ενέργεια του Αρχιεπισκόπου, φέρουν ευθύνη γιατί συναίνεσαν στην ανέγερση του καθεδρικού στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, αγνοώντας τις αντιδράσεις των δημοτών. 

Ακόμα και χθες, ο Δήμος Λευκωσίας δεν παρενέβη δυναμικά. Μόνο ένας δημοτικός σύμβουλος, φιλικά προσκείμενος στον Αρχιεπίσκοπο, δήλωσε πως σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο εξασφάλισε υπόσχεση πως θα επαναφέρει τα σπίτια που μια ημέρα πριν γκρέμισε. Γιατί να βασιστούμε σε αυτό; Η ιστορία του Αρχιεπισκόπου δείχνει πως δεν μπορείς να τον εμπιστευτείς. Για αυτό οι Αρχές, στην προκειμένη περίπτωση ο Δήμος, θα πρέπει να ενεργήσουν δυναμικά, αν εννοούν τον αποτροπιασμό που δηλώνουν πως νοιώθουν. Ο μόνος τρόπος είναι να ζητήσουν αναστολή των εργασιών του καθεδρικού μέχρι να τηρηθούν οι όροι με τους οποίους του δόθηκε άδεια. Μέχρι δηλαδή να κτιστούν τα σπίτια που γκρεμίστηκαν τα οποία όφειλε να συντηρήσει σύμφωνα με τους όρους αδειοδότησης. Μόνο έτσι ίσως αναγκαστεί να σεβαστεί τους νόμους, τους πολίτες, την ιστορία.