Μπορεί η θέση του Υπουργείου Παιδείας για εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία να ανακοινώθηκε στους εμπλεκόμενους φορείς – παρά το ότι εκκρεμεί το τυπικό της απόφασης από την κυβέρνηση – ωστόσο το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο.

Στην πράξη απαιτείται μεγάλη διαδικασία, καθώς δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εγκατάσταση ενός κλιματιστικού στο σπίτι, όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών, Ντίνος Έλληνας, από τον οποίο ζητήσαμε να μας αναπτύξει τα διαδικαστικά ζητήματα του μεγάλου αυτού εγχειρήματος.

Ερωτηθείς σχετικά για το πόσος καιρός χρειάζεται για την εγκατάσταση των κλιματιστικών σε όλα τα σχολεία, υπολογίζοντας όλα τα βήματα που πρέπει να προηγηθούν, ο κ. Έλληνας εξέφρασε την προσωπική του εκτίμηση, λέγοντας πως μπορεί να χρειαστούν και πέντε χρόνια. Κι αυτό, όπως εξήγησε γιατί υπάρχουν περίπου 12.000 σχολικές αίθουσες και εργαστήρια σε παγκύπρια κλίμακα. Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, πρόκειται για ένα μεγάλο και απαιτητικό έργο που υπολογίζεται γύρω στα €100 εκατομμύρια και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, αναβάθμιση φορτίου σε σχολεία, νέες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις εκεί και όπου χρειάζονται, αγορά και συντήρηση κλιματιστικών.

Παράλληλα, χρειάζονται ηλεκτρολογικές κι ενδεχομένως και μηχανολογικές μελέτες. Αναφορικά με την κατανάλωση, ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το πρότζεκτ της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών από την ΑΗΚ σε πέραν των 400 σχολείων, κάτι που αναμένεται να συμβάλει στο χαμηλότερο κόστος.

Υποβάλαμε στον κ. Έλληνα το σενάριο ότι έχουν ήδη ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις και το έργο αρχίζει άμεσα. Πώς προχωρούν οι Σχολικές Εφορείες; Όπως δήλωσε, θα πρέπει αρχικά να δοθούν ενιαίες προδιαγραφές για να υπάρχει ομοιομορφία, να επιλεχθούν οικολογικά κλιματιστικά, να τεθούν χρονοδιαγράμματα και προτεραιότητες και σε περίπτωση που το έργο θα αναλάβουν οι Σχολικές Εφορείες, τότε να τους εγκριθούν και οι απαραίτητοι προϋπολογισμοί ώστε να μπορούν να προχωρήσουν.

Τέλος, ο κ. Έλληνας χαιρέτισε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας λέγοντας ότι επιλύει το θέμα των κλιματολογικών συνθηκών στις σχολικές αίθουσες και τώρα αναμένεται η πλήρης και αναλυτική ενημέρωση.

Την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί πολύ χρόνο να συγκεκριμενοποιηθεί η απόφαση που θα οδηγηθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τα κλιματιστικά, εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου. Στο περιθώριο της επίσκεψής του σε σχολεία της Πάφου ρωτήθηκε σχετικά και σημείωσε ότι «θα πρέπει να μιλήσουμε ρεαλιστικά σε ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει και τις προϋποθέσεις. Προϋπόθεση για να εγκαταστήσουμε αμέσως κλιματιστικά είναι αρχικά η αναβάθμιση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων των σχολείων».

Ο κ. Προδρόμου ξεκαθάρισε ότι πηγαίνοντας με τη σειρά, πρέπει πρώτα να ληφθούν οι αποφάσεις στο επίπεδο της κυβέρνησης, κάτι που θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε πως είναι σημαντικό η πρόταση να είναι φιλική προς το περιβάλλον και όχι απλώς εγκατάσταση ηλεκτροφόρων συσκευών, ούτως ώστε να μπορεί να ενταχθεί και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι ήδη υπάρχει προγραμματισμός και πολιτική με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, διαδικασία που έχει αρχίσει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου σε 405 σχολικά κτήρια και πρόθεση είναι να εκπονηθεί αμέσως ένα σχέδιο, το οποίο να είναι περιβαλλοντικά φιλικό, δηλαδή να χρησιμοποιηθεί εναλλακτική μορφή ενέργειας και όχι συμβατικός ηλεκτρισμός, για την εγκατάσταση κλιματιστικών.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι στο κτηριολογικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας όσα σχολεία αναβαθμίζονται, όπου γίνεται αντισεισμική αναβάθμιση, θα είναι κτήρια φιλικά προς το περιβάλλον, κτήρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Από το 2017 τα σχολικά κτήρια που αναβαθμίζονται ή που κατασκευάζονται είναι ενεργειακής κλάσης Α’.

Όσον αφορά στο παρόν στάδιο, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας θα ετοιμάσουν τη σχετική μελέτη ώστε αυτή να προωθηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών. Στη συνέχεια, θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα λάβει την τελική απόφαση έγκρισης. Η πρόταση θα πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον (θα πρέπει να συνδυάζει αρκετά άλλα σημεία και όχι απλώς εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία) για να έχει πιθανότητες ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για χρηματοδότηση.

Αντίδραση γονέων για χαλάρωση στο θέμα μάσκας στους εκπαιδευτικούς

«Για τους ίδιους λόγους που ζητήθηκε η χαλάρωση της νομοθεσίας για τους καθηγητές, υποβλήθηκε αίτημα και από τη Συνομοσπονδία για τους μαθητές και θεωρούμε ότι έπρεπε να απαντηθεί την ίδια χρονική στιγμή». Αυτό σημειώνει η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης σχετικά με την τοποθέτηση των ειδικών του Υπουργείου Υγείας ότι οι εκπαιδευτικοί όποτε κρίνουν ότι πρέπει να αφαιρούν στιγμιαία τη μάσκα για να γίνει πιο κατανοητό το μάθημα, να το πράττουν.

Οι οργανωμένοι γονείς εκφράζουν έντονη δυσφορία με την εξέλιξη αυτή, σημειώνοντας ότι η μονομερής αυτή χαλάρωση των μέτρων ανησυχεί ιδιαίτερα. «Για τους ίδιους λόγους που ζητήθηκε η χαλάρωση της νομοθεσίας για τους καθηγητές, υποβλήθηκε αίτημα και από τη Συνομοσπονδία για τους μαθητές και θεωρούμε ότι έπρεπε να απαντηθεί την ίδια χρονική στιγμή. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο και ο μαθητής όταν θα πρέπει να μιλήσει στην τάξη θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αφαιρεί τη μάσκα για να γίνεται κατανοητός από τον εκπαιδευτικό του. Να υπενθυμίσουμε ότι ο προφορικός λόγος στη Μέση Εκπαίδευση, βαθμολογείται σύμφωνα με τις διάφορες μορφές αξιολόγησης και σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να αδικηθούν τα παιδιά μας», σημειώνει η Συνομοσπονδία κάνοντας λόγο για άνιση μεταχείριση των 42.000 μαθητών της Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, σημειώνει πως, η εν λόγω απόφαση θα είναι η αφορμή για να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου στα σχολεία «και να αρχίσουν πλέον δικαιολογημένα οι διαμαρτυρίες και οι αντιδράσεις των μαθητών αλλά και όλων εμάς των γονιών για την ανισότητα που δημιουργείται».