Ο Σύνδεσμος Τραπεζών και ο Οργανισμός Junior Achievement Κύπρου ανανεώνουν για μια ακόμη χρονιά τη συνεργασία τους, με την υλοποίηση δύο προγραμμάτων, προσφέροντας έτσι μια δίοδο για την αποφυγή δυσμενών χρηματοοικονομικών επιπτώσεων ένεκα της άγνοιας βασικών αρχών οικονομικού εγγραμματισμού.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, οι δύο οργανισμοί έρχονται να ορίσουν μια βάση η οποία μπορεί να αποτελέσει τη δίοδο για την αποφυγή δυσμενών χρηματοοικονομικών επιπτώσεων ένεκα της άγνοιας βασικών αρχών οικονομικού εγγραμματισμού εκπαιδεύοντας σε πρώιμο στάδιο τους νέους και τις νέες μας, μέσω της εφαρμογής δυο προγραμμάτων: «Ξοδεύοντας Έξυπνα» και «Οικονομικά για την Επιτυχία». 

Τα προγράμματα είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και υλοποιούνται δωρεάν σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Παγκύπρια.

Σχολιάζοντας την επιτυχή υλοποίηση των προγραμμάτων, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών, Μιχάλης Καμμάς ανέφερε ότι «είναι χαρά να συνεργαζόμαστε για ακόμη μια φορά με τον οργανισμό JA Cyprus, ο οποίος με συνέπεια και επαγγελματισμό συντονίζει εκπαιδευτικά προγράμματα χρηματοοικονομικής φύσης. Η αξία των κοινών μας δράσεων γίνεται ακόμη σημαντικότερη διότι τα προγράμματα «Ξοδεύοντας Έξυπνα» και «Οικονομικά για την Επιτυχία» αφορούν στο αύριο της κοινωνίας μας, δηλαδή στα παιδιά των σχολείων μας».

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουμε ότι τα δύο προγράμματα για τα οποία συνεργαζόμαστε έχουν καταστεί σημαντικοί θεσμοί στα δημόσια Δημοτικά και Γυμνάσια του τόπου μας, πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, οι απαιτήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα και οι κοινωνικές επιπτώσεις του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού καθιστούν απόλυτα αναγκαία την ανάληψη δράσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το πρόγραμμα «Ξοδεύοντας Έξυπνα» αποτελεί ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές/τριες Στ’ Δημοτικού και έχει στόχο να εξοικειώσει τους μαθητές/τριες με έννοιες σχετικές με την κοινωνία και την οικονομία, όπως η διαχείριση χρημάτων, η αποταμίευση, η δημιουργία επιχείρησης, η ηθική λήψη αποφάσεων στις οικονομικές συναλλαγές και το διεθνές εμπόριο.

Οι μαθητές/μαθήτριες έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν επιχειρηματικές δεξιότητες όπως η πρωτοβουλία, η αυτάρκεια, η ανάληψη ευθύνης, η δημιουργικότητα, η συνεργασία και να συζητήσουν, επίσης, για τα ενδιαφέροντά τους, συνδέοντάς τα με πιθανά μελλοντικά επαγγέλματα διαφόρων κατευθύνσεων. Παίζοντας τα παιχνίδια οι μαθητές/τριες καταλαβαίνουν το ρόλο του χρήματος στη ζωή μας και μαθαίνουν πώς κερδίζουν, δαπανούν, μοιράζονται και εξοικονομούν χρήματα.

Το πρόγραμμα αποτελείται από 5 ενότητες, οι οποίες διδάσκονται σε τρεις ογδοντάλεπτες συναντήσεις . Οι εθελοντές/τριες που προέρχονται από τον Τραπεζικό και Επιχειρηματικό τομέα βοηθούν τους συμμετέχοντες/ουσες να κατανοήσουν απλές χρηματοοικονομικές έννοιες καθώς και πώς μπορούν να αναπτύξουν και να διαχειριστούν μία επιχείρηση.

Το πρόγραμμα «Οικονομικά για την Επιτυχία», το οποίο διδάσκεται σε μαθητές του Γυμνασίου, παρέχει στους/στις μαθητές/τριες πρακτικές πληροφορίες σχετικά με την προσωπική χρηματοδότηση και τη σημασία του προσδιορισμού των στόχων εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας με βάση τις δεξιότητες, τα ενδιαφέροντα και τις αξίες τους.

Μετά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, οι μαθητές/τριες θα μπορούν να διερευνήσουν τις δεξιότητες, τα ενδιαφέροντά τους, τις αξίες τους , τον κόσμο της εργασίας, τη σταδιοδρομία και τις αποφάσεις ζωής, καθώς και να αναπτύξουν τις γνώσεις τους για προσωπική χρηματοδότηση, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους.

Το πρόγραμμα «Οικονομικά για την Επιτυχία» περιλαμβάνει έξι ενότητες διάρκειας 45 λεπτών η καθεμιά και η εφαρμογή του γίνεται σε μία μονοήμερη συνάντηση. Οι ενότητες παρουσιάζονται στην τάξη από έναν/μία εθελοντή/τρια–στέλεχος τράπεζας ή επιχείρησης με την υποστήριξη του/της εκπαιδευτικού.