Δυναμική επιστροφή των κυκλωμάτων που διακινούν ναρκωτικών μετά τη δίχρονη στείρα περίοδο λόγω πανδημίας, παρατηρεί η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) που είδε μέχρι το τέλος Ιουλίου τις ποσότητες που κατασχέθηκαν, να υπερκαλύπτουν ολόκληρη την περσινή χρονιά.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΥΚΑΝ, οι ποσότητες κάνναβης που κατασχέθηκαν φέτος (249,5 κιλά) έχουν ξεπεράσει όλο το 2021. Συγκεκριμένα, κατά το 2021 είχαν εντοπιστεί 240,6 κιλά κάνναβης, το 2020 212 και το 2019 άλλα 227. Το 2018 εντοπίστηκαν 318,6 κιλά, ήταν η χρονιά με τα πιο πολλά κιλά αφού υπήρξε μια μεγάλη κατάσχεση.

Φαίνεται, σύμφωνα με τη διαπίστωση του αναπληρωτή διευθυντή της ΥΚΑΝ, Στέλιου Σεργίδη, οι έμποροι επανήλθαν μετά την πανδημία, δριμύτεροι. Όσον αφορά στην κοκαΐνη, φέτος κατασχέθηκαν 15,5 κιλά, ενώ το σημαντικό είναι πως οι ποσότητες μεθαμφεταμίνης που κατασχέθηκαν (crystal ice) είναι 3,549 γραμμάρια (πέρσι ήταν 3,642 όλη τη χρονιά) γεγονός που δείχνει σταθεροποίηση στη ζήτηση. Και εδώ καταγράφεται, όπως δηλώνει ο κ. Σεργίδης, ότι η μεθαμφεταμίνη εδραιώνεται πλέον ως τρίτη ουσία που καταναλώνεται από τους χρήστες, αφού παρατηρείται και σημαντική αύξηση στις υποθέσεις. 

Σημαντικό είναι επίσης ότι όλο και νεαρότεροι εμπλέκονται σε υποθέσεις ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, κατά τον αξιωματούχο της Υπηρεσίας, έχουμε 34 ανήλικους που έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις ναρκωτικών. Η πιο μικρή ηλικία εμπλεκoμένου ήταν τα 14 έτη και επεκτείνεται μέχρι τα 17. 

Επίσης, παρατηρεί, μετά την πανδημία, βιώνουμε μια δυναμική αγορά των ναρκωτικών που προσαρμόζεται πολύ εύκολα στις νέες καταστάσεις και πως η χρήση κάνναβης παρόλο που παραμένει η πρώτη ουσία, αυξάνεται σε σημαντικά ψηλά επίπεδα. Ανησυχητικό όλων, κατά τον κ. Σεργίδη, είναι πως διαπιστώνουμε ότι η κάνναβη που κατάσχεται, έχει αυξημένη περιεκτικότητα στη ναρκωτική ουσία ΤΗC (τετραϋδροκανναβινόλη). Αυτό σημαίνει ότι πλέον στην κάνναβη εντοπίζουμε αυξημένη ναρκωτική ουσία απ’ ό,τι προηγουμένως, είναι δηλαδή πιο δυνατή, εξήγησε ο αξιωματικός της Αστυνομίας. 

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που εντοπίζει η Υπηρεσία Καταπολέμησης, είναι πως υπάρχει αυξημένη ζήτηση της κοκαΐνης, την ίδια ώρα που υπάρχει αυξημένη προσφορά. Όπως διαπιστώνεται, η Ευρώπη έγινε χώρα παραγωγής μεταμφεταμίνης, ενώ μέχρι σήμερα ήταν μόνο κατανάλωσης.

Στόχος της Υπηρεσίας παραμένει, κατά τον αναπληρωτή διοικητή της ΥΚΑΝ, η πάταξη της διακίνησης, εμπορίας και εισαγωγής, την ίδια ώρα που διαπιστώνεται ότι τα ίδια άτομα που εμπλέκονται στην εμπορία ναρκωτικών, εμπλέκονται και σε άλλη μορφή εγκλήματος, όπως το οργανωμένο έγκλημα, η «πώληση» προστασίας, τοποθέτηση βομβών, εκβιασμοί κ.ά.

Ένα άλλο στοιχείο που απασχολεί τις διωκτικές Αρχές είναι η εισαγωγή ναρκωτικών μέσω ταχυδρομείων και εταιρειών ταχυμεταφορών. Είχε παρατηρηθεί εν καιρώ πανδημίας, επισημαίνει ο κ. Σεργίδης και φαίνεται ότι συνεχίζεται και τώρα, να αποστέλλονται ναρκωτικά σε πακέτα, δέματα και επιστολές. Αυτό εξασφαλίζει ανωνυμία και ατιμωρησία στους αποστολείς, αφού δεν κινδυνεύουν να πιαστούν και έχει γίνει πλέον ένας τρόπος ενέργειας των κυκλωμάτων που θεωρούν ότι αν καταφέρουν και περάσουν τα ναρκωτικά χωρίς να εντοπιστούν, τότε θα πετύχουν τον στόχο τους και θα εξασφαλίσουν εύκολο κέρδος. 

Παράλληλα, το φαινόμενο που έκανε την εμφάνισή του με την πανδημία και συνεχίζει να παρατηρείται μέχρι και σήμερα, είναι η ψηφιακή αγορά ναρκωτικών. Πολλοί, όπως εξηγεί ο κ. Σεργίδης, στράφηκαν στο dark room ή σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για να προμηθευτούν ναρκωτικά ή να τα προμηθεύσουν σε άλλα πρόσωπα. Είναι ένα φαινόμενο που πλέον το παρακολουθούμε, όπως γίνεται και στην Ευρώπη, τόνισε ο κ. Σεργίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αναφορικά με το ερώτημα γιατί τα τελευταία χρόνια οι ποσότητες που εισάγονται και εντοπίζονται έχουν αυξηθεί τόσο πολύ, ο αναπληρωτής διοικητής της Υπηρεσίας εξήγησε ότι εδώ λειτουργεί ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Εφόσον υπάρχει ζήτηση και η οποία αυξάνεται, τα εγκληματικά στοιχεία φροντίζουν να την ικανοποιούν. Επίσης, μια άλλη εξήγηση γιατί εντοπίζονται περισσότερες ποσότητες, είναι πως οι υπηρεσίες λειτουργούν στοχευμένα, το προσωπικό εκπαιδεύεται και έχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες συλλογής πληροφοριών. 

Όσον αφορά στις εισόδους των ναρκωτικών στην Κύπρο, ο κ. Σεργίδης αναφέρει ότι πρώτη επιλογή είναι τα αεροδρόμια και λιμάνια, η αποστολή δεμάτων μέσω Ταχυδρομείου και ιδιωτικών εταιρειών ταχυμεταφορών και η μεταφορά τους μέσω κατεχομένων. 

Ένα από προβλήματα που απασχολούν την ΥΚΑΝ είναι τα νέα είδη ναρκωτικών. Αυτή τη στιγμή το Ευρωπαϊκό Κέντρο κατά των Ναρκωτικών παρακολουθεί 830 νέα ναρκωτικά, ενώ το 2020 είχαν εντοπιστεί στην αγορά 46 νέα ναρκωτικά.

400 ανήλικοι σε θεραπευτικά κέντρα

Σε θεραπευτικά κέντρα έχουν παραπεμφθεί φέτος πάνω από 400 άτομα έως 24 ετών, ένα πρόγραμμα που λειτουργεί με επιτυχία γιατί θεωρείται ότι η πρώιμη παρέμβαση είναι καταλληλότερη από τη δίωξη.

Σημειώνεται ότι φέτος είχαν εντοπισθεί δύο ανήλικες ηλικίας 11 ετών να κατέχουν ναρκωτικά, τα οποία τους τα προμήθευσε τρίτο πρόσωπο. Το άτομο αυτό συνελήφθη, και εναντίον του σχηματίστηκε ποινικός φάκελος.  

Στο μεταξύ, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι προχωρούν μετά από χρόνια στασιμότητας, οι προσπάθειες αγοράς ειδικού εξοπλισμού για έλεγχο των εμπορευματοκιβωτίων στα λιμάνια. Το Τμήμα Τελωνείων έχει υποβάλει εδώ και χρόνια αίτημα για την έγκριση κονδυλίου, ώστε να εξοπλιστεί με ειδικό μηχάνημα που «θα βλέπει» εντός των κοντέινερ κατά πόσο μεταφέρουν ναρκωτικές ουσίες. Πρόκειται για τεχνολογία υψηλού επιπέδου όπου με ακτίνες θα σκανάρεται ένα εμπορευματοκιβώτιο και θα εντοπίζονται τυχόν ναρκωτικά. Επειδή από το λιμάνι της Λεμεσού κυρίως διακινούνται χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια κάθε χρόνο είναι αδύνατον να ελεγχθούν όλα, γι’ αυτό και οι έλεγχοι θα γίνονται στοχευμένα. Η προμήθεια ενός τέτοιου μηχανήματος ήταν πάγιο αίτημα και της ΥΚΑΝ, ώστε να έχει ακόμα ένα όπλο κατά του πολέμου των ναρκωτικών. 

Διά μέσου του λιμανιού Λεμεσού εκτιμάται ότι εισέρχεται ή γίνεται προσπάθεια να εισαχθεί το 1/3 των ναρκωτικών στην Κύπρο, τα οποία είτε κρύβονται σε άλλα είδη, είτε δηλώνονται ως μηχανήματα ή οικιακός εξοπλισμός. 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Πού είναι η εθνική στρατηγική;

Ο εντοπισμός τόσο μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών είναι δείγμα του προβλήματος στην Κύπρο. Πρόσφατη ανάλυση λυμάτων στη Λεμεσό δείχνει και το μέγεθος της ζημιάς που έχει γίνει. Στη δίωξη δεν υστερεί η χώρα μας. Δόξα τω Θεώ κατασχέσεις γίνονται σχεδόν καθημερινά. Αυτό που λείπει είναι η εθνική στρατηγική.

Κάποτε το πρόβλημα των ναρκωτικών ήταν στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων, των κομμάτων και της Βουλής. Η Βουλή έχει ν’ ασχοληθεί με το πρόβλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, πλην επιφανειακών και μεμονωμένων συνεδριάσεων. Χρειάζεται στρατηγική για να σώσουμε τους νέους μας. Έχουμε τη θέληση;

Μ.Χ.