Λάθη και αδυναμίες εντοπίζει η Νομική Υπηρεσία στο αναθεωρημένο κείμενο της πρότασης νόμου, με το οποίο μπαίνει φρένο στις υπερχρεώσεις που επιβάλλουν κάποιες μικρές, κυρίως, επιχειρήσεις στους καταναλωτές, όταν πληρώνουν με πιστωτικές κάρτες, με τη δικαιολογία ότι το περιθώριο κέρδους τους είναι μικρό.

Με την πρόταση νόμου, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ενέργειας καθορίζεται ως συνυπεύθυνη αρχή με την Κεντρική Τράπεζα. Χθες, συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου η πρόταση νόμου που κατέθεσαν όλα τα μέλη της Επιτροπής, με τον εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας Δημήτρη Λυσσάνδρου να τονίζει την ανάγκη αλλαγής κάποιων προνοιών, οι οποίες κατά τον ίδιο είναι άστοχες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άλλαξε η πρόταση για τις υπερχρεώσεις στις πιστωτικές κάρτες

Σύμφωνα με τον κ. Λυσσάνδρου, το αναθεωρημένο κείμενο της πρότασης είναι μεν βελτιωμένο, αλλά σε κάποια σημεία υπάρχουν λάθη. Ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας κάλεσε τη Βουλή να ξεκαθαρίσει κατά πόσο θα δοθούν εξουσίες στις αρμόδιες αρχές για να επιλαμβάνονται τέτοιων υποθέσεων ή αν θα δοθεί η δικαιοδοσία στο δικαστήριο, στο οποίο να απευθύνονται οι αρμόδιες αρχές.

Όπως είπε ο κ. Λυσσάνδρου, η επιλογή της Βουλής φαίνεται πως πρέπει να είναι η πρώτη. Μάλιστα, σημείωσε πως οι εξουσίες που θα αναλάβουν οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να προστατεύονται από τον νόμο για τα προσωπικά δεδομένα.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, σχολιάζοντας την πρόνοια με την οποία η αρμόδια αρχή θα μπορεί να προχωρεί σε συστάσεις, τόνισε πως με τη σύσταση ο παραβάτης δεν έρχεται προ των ευθυνών του. Όπως είπε, πρέπει να υπάρξει τιμωρία για την παράβαση, ενώ θα πρέπει να αναγράφεται στον νόμο ότι παράβαση ισοδυναμεί με επίπτωση και τιμωρία. Ο κ. Λυσσάνδρου εξέφρασε και την απορία του γιατί στην πρόταση νόμου περιλήφθηκε μόνο η επιβολή χρηματικής κύρωσης και όχι και ποινή φυλάκισης. Όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει θέμα αναλογικότητας με τον βασικό νόμο, έτσι ώστε να προβλέπεται ποινή φυλάκισης, ενώ το πρόστιμο θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο. Βάσει της πρότασης νόμου, εάν η Υπηρεσία Καταναλωτή διαπιστώσει ότι μια επιχείρηση η οποία βρίσκεται υπό την εποπτεία της παραβαίνει ή παραλείπει να συμμορφωθεί με οποιαδήποτε διάταξη της νομοθεσίας, θα της επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο €2000. Μάλιστα, σε περίπτωση συνέχισης της παράβασης, η Υπηρεσία θα μπορεί επιπρόσθετα να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο €100 για κάθε ημέρα που συνεχίζεται η παράβαση.

Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας υπέδειξε πως θα πρέπει να περιληφθεί νέα διάταξη στην πρόταση, πως το πρόστιμο αποτελεί αστικό χρέος, προσθέτοντας πως η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή θα έχει τη δυνατότητα να καταχωρήσει αγωγή για να εισπράξει το πρόστιμο.

Ο  Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Ιωάννου, σημείωσε πως ενδεχομένως θα μπορούσε να αυξηθεί το χρηματικό πρόστιμο και να μην περιληφθεί στην πρόταση η ποινή φυλάκιση. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ζήτησε χρόνο για να ενσωματωθούν στην πρόταση οι υποδείξεις της Νομικής Υπηρεσίας για να αποφευχθούν τα συνταγματικά ζητήματα και η σύγκρουση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου αποφάσισαν να δώσουν πίστωση μερικών εβδομάδων στο Υπουργείο για να αναθεωρηθεί εκ νέου η πρόταση, με στόχο να οδηγηθεί το συντομότερο στην Ολομέλεια της Βουλής.