Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να βρίσκεται στην κυπριακή κοινωνία γεγονός που προκαλεί ανησυχία στις αρμόδιες Αρχές, καθώς η άρση των περιορισμών αλλά και η επανέναρξη των πτήσεων καθιστούν την ανάγκη για λήψη μέτρων προστασίας επιτακτική, προς αποφυγή μιας νέας έξαρσης των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα επίσημα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως αυτά δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, τις τελευταίες 14 ημέρες (συμπεριλαμβανόμενης της 1ης Ιουλίου), από τις 26 καταγεγραμμένες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού, το 62% (n=16) αφορούσε σε περιπτώσεις με πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού, ενώ 38% (n=10) αφορούσε σε περιπτώσεις εγχώριας μετάδοσης.

Γενικά από την έναρξη της επιδημίας και στο σύνολο των 1025 κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, το 21,8% είχε ιστορικό ταξιδιού ή έμενε στο εξωτερικό με τις πλείστες των περιπτώσεων να σχετίζονται με το Ηνωμένο Βασίλειο. Το υπόλοιπο 78,2% των γνωστών κρουσμάτων αφορούσαν εγχώρια μετάδοση με το 8,3% να σχετίζεται με το γενικό νοσοκομείο της Πάφου.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού με ταξιδιωτικό ιστορικό

Περαιτέρω ένα στα τρία άτομα περίπου (35%) που διαγνώστηκαν με κορωνοϊό δεν είχαν αναπτύξει κανένα απολύτως σύμπτωμα αφού προέρχονταν είτε από τα προγράμματα τυχαίων δειγματοληψιών σε εργαζόμενους και επαναπατρισθέντες, είτε αποτελούσαν επαφές άλλων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.  Αναλυτικά, από τα 1.024 (μέχρι την 14η Ιουλίου),  εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19, υπάρχουν διαθέσιμες κλινικές πληροφορίες για το 98,3% (ν=1.007), εκ των οποίων το 35% (ν=352) δεν ανέφερε οποιοδήποτε σύμπτωμα κατά τη διάγνωση και το 65% (ν=655) ανέφερε τουλάχιστον ένα σύμπτωμα. 

Συνολικά στις ελεύθερες περιοχές μέχρι τις 14 Ιουλίου είχαν καταγραφεί 26 θάνατοι ατόμων με κορωνοϊό, ενώ συνολικά το 17,7% των ατόμων που παρουσίασαν θετικό αποτέλεσμα τον ιό χρειάστηκαν και έλαβαν νοσοκομειακή φροντίδα. Η διάμεση ηλικία όλων των νοσηλευόμενων ασθενών είναι τα 62 έτη με το 64,6% να αφορά σε άνδρες. Από τα επιδημιολογικά δεδομένα προκύπτει επίσης ότι 847 (84,9%) άτομα έχουν αναρρώσει (άτομα χωρίς συμπτώματα τα οποία είχαν αρνητικό αποτέλεσμα σε δύο εξετάσεις μετά το πρώτο θετικό ή για τα οποία είχαν περάσει 21 ημέρες από τη διάγνωση).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα επιδημιολογικά στοιχεία για την πορεία του ιού (πίνακες)

Επίσης, χθες εντοπίστηκαν δύο νέα κρούσματα, από σύνολο 1.329 εργαστηριακών διαγνώσεων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας, από σύνολο 85 εργαστηριακών εξετάσεων που διεκπεραιώθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκε 1 κρούσμα. Το άτομο έχει πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό. Επίσης, από σύνολο 287 εργαστηριακών διαγνώσεων δειγμάτων που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκε 1 κρούσμα. Το άτομο έχει πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό. Συγκεκριμένα, το ένα κρούσμα, πρόκειται για Ινδό φοιτητή στην Κύπρο, ο οποίος έχει πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό, αφού επέστρεψε από το Ηνωμένεο Βασίλειο. Υποβλήθηκε σε εργαστηριακό έλεγχο λόγω άλλων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει και χρειαζόταν να νοσηλευτεί. Το 2ο άτομο αφορά Κύπρια που επέστρεψε από την Αγγλία στις 11/7 και υποβλήθηκε στην εξέταση ιδιωτικά για χειρουργική επέμβαση που επρόκειτο να κάνει. Το συγκεκριμένο άτομο ήταν θετικό στον ιό στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποδεσμεύτηκε με αρνητικοποίηση δύο τεστ τον Μάιο.