Ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα έργα όλων των εποχών «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» ανεβαίνει στη σκηνή από το Θέατρο Ανεμώνα, από τις 11 Οκτωβρίου. Τη σκηνοθεσία, μετάφραση και δραματουργική επεξεργασία υπογράφει ο Βαρνάβας Κυριαζής. Τον φερώνυμο ρόλο ενσαρκώνει η Ελεονώρα Βασιλείου. 
 
Βασισμένο στο πασίγνωστο ημερολόγιο της έφηβης Γερμανοεβραίας από τη Φρανκφούρτη, το έργο του ζεύγους των δραματουργών Φράνσες Γκούντριχ και Άλμπερτ Χάκετ, περιγράφει τη ζωή της ίδιας και του οικείου περιβάλλοντός της, ενόσω κρύβονταν σε καταφύγιο κατά την περίοδο του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου προκειμένου να αποφύγουν τους διωγμούς των Ναζί. Η Άννα Φρανκ δε σταμάτησε ποτέ να μιλά στις καρδιές των εφήβων κι όλου του κόσμου ακόμα κι όταν η ναζιστική θηριωδία έλαβε τέλος.
 
Το έργο μεταφράστηκε σε παραπάνω από 67 γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από 31 εκατομμύρια αντίτυπα. Το θεατρικό έργο είναι ένα κείμενο– ντοκουμέντο, μια καταγραφή του απάνθρωπου φυλετικού κατατρεγμού. Ανέβηκε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεϊ το 1955 και αποτέλεσε κορυφαία στιγμή στην καριέρα των συγγραφέων του που τιμήθηκαν με βραβεία Τόνι, Πούλιτζερ και το βραβείο της Ένωσης Θεατρικών Κριτικών Νέας Υόρκης. Από τότε, οι παραστάσεις του σε όλον τον κόσμο ήταν πάντοτε ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός με τεράστια εμπορική επιτυχία, ενδεικτικά ελληνικά παραδείγματα της οποίας είναι η παράσταση του 1955 με τον Κώστα Μουσούρη και τη νεαρή τότε Αντιγόνη Βαλάκου, όπως επίσης η παράσταση του 1994 με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και την Ελένη Κούρκουλα.
 
Το έργο παραμένει διαχρονικό και συγκινεί το κοινό κάθε ηλικίας. Συγχρόνως, ως έργο – σύμβολο παραδίδει μαθήματα ζωής, απολύτως χρήσιμα ως προς την επικαιρότητά του. Πρόκειται για έργο επιμορφωτικό, ιδιαιτέρως αφυπνιστικό στις μέρες μας όπου οι νεοναζί, ο φασισμός, ο κοινωνικός ρατσισμός και η ξενοφοβία απειλούν ξανά τη δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή, την ειρήνη, την ασφάλεια και κύρια την ανθρώπινη αλληλεγγύη, την πίστη στους ανθρώπους, το ίδιο μας το μυαλό, την ύπαρξη μας.
  • Πρεμιέρα: 11/10. Παραστάσεις: κάθε Παρασκευή, Σάββατο 20:30 & Κυριακή 19:00 μέχρι 1/12, 70007721. 120’.
  • Λεμεσός, Παττίχειο Θέατρο 5 & 6 Δεκεμβρίου, Πάφος, Μαρκίδειο Θέατρο, 12 & 13 Δεκεμβρίου
Συντελεστές 
Σκηνοθεσία: Βαρνάβας Κυριαζής
Σκηνικά/ κοστούμια: Γιώργος Γιάννου
Φωτιστικός σχεδιασμός: Βασίλης Πετεινάρης
Μουσική επιμέλεια: Βαρνάβας Κυριαζής
Παίζουν: Βαρνάβας Κυριαζής, Ελεονώρα Βασιλείου, Μαρία Μιχαήλ, Λοΐζος Παπαγεωργίου, Αστέρω Κυπριανού, Σταυρούλα Τερλικά, Γιώργος Ιωσήφ, Σταύρος Πατσιάς, Μαριλένα Αχιλλέως, Μαρίνος Ξενοφώντος.
 
Περίληψη
Τον Μάιο του 1940 η ναζιστική Γερμανία επιβάλλεται στην Ολλανδία και ο τρόμος επιστρέφει στην εβραϊκή οικογένεια Φρανκ -που το 1933 με την άνοδο των ναζιστών στην εξουσία είχε υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την Φρανκφούρτη και να μεταναστεύσει στο Άμστερνταμ. Ο Ότο Φρανκ πρέπει για άλλη μια φορά να προστατεύσει την οικογένειά του.Δημιουργεί λοιπόν έναν χώρο που διαμορφώνει σε δύο διαμερίσματα στην αποθήκη τροφίμων στο Πρίσενγκρατς όπου μετακομίζει τόσο η οικογένεια Φρανκ όσο και η οικογένεια του συνεργάτη του Βαν Πελ. Αργότερα θα έρθει κοντά τους και ο Ντούσελ, ένας αρκετά ιδιόρυθμος εβραίος οδοντίατρος.
 
«Αγαπητή Κίτυ» γράφει η Άννα στις πρώτες σελίδες του ημερολογίου της- το οποίο της δώρισε ο πατέρας της στα 13 της χρόνια- «ελπίζω ότι θα είσαι η παρηγοριά μου και το στήριγμά μου..» Το ημερολόγιο της Άννας έμελλε να γίνει το ουρλιαχτό για την ελευθερία των Εβραίων!..μέσα από τις σελίδες του μεταφερόμαστε ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικούς κόσμους: τον προεφηβικό, επαναστατικό, αντιδραστικό και ξέφρενα ενεργητικό κόσμο της Άννας που μέσα σε δύο χρόνια μεταμορφώνεται από μεγάλο παιδί σε νεαρή γυναίκα και τον παράλογο, απάνθρωπο και τρομακτικό κόσμο του πολέμου. Ζούμε μαζί με την Άννα, όλα τα ερωτήματα που αφορούν τη μετάβαση από την αφελή παιδικότητα στην εφηβεία, όλη την αντίδραση,τη ζήλια για την αδελφή της Μαργκότ, την εχθρότητα για τη συναισθηματικά απόμακρη μητέρα, τα αντιφατικά αισθήματα για τον φίλο της Πέτερ. Στο κρυφό δωμάτιο και στη σοφίτα, οι δύο οικογένειες, σ’ ένα παιχνίδι κρυφτού, παλεύουν για την επιβίωση. Ο μόνος συνδετικός τους κρίκος με τον κόσμο, μια μικρή αχτίδα φωτός μέσα στο βαθύ σκοτάδι, είναι οι δύο τροφοδότες που τους επισκέπτονται, η Μιπ Γκις-βοηθός του Όττο Φρανκ- και ο κύριος Κράλερ.
Ώσπου ξαφνικά, όταν επιτέλους η ελπίδα χτυπά την πόρτα τους, έπειτα από την απόβαση στην Νορμανδία και λίγες μόνο στιγμές πριν την απελευθέρωση..

Πηγή: philenews