Το Κρεμλίνο φέρεται να δήλωσε σήμερα ότι οι στόχοι της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής» του στην Ουκρανία είναι αμετάβλητοι, αλλά θα μπορούσαν να επιτευχθούν μέσω διαπραγματεύσεων.

Σε δηλώσεις του στη ρωσική εφημερίδα Izvestia ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις.

«Η κατεύθυνση δεν έχει αλλάξει, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται, συνεχίζεται σύμφωνα με τους στόχους που έχουμε να επιτύχουμε», φέρεται να δήλωσε ο Πεσκόφ. «Ωστόσο, έχουμε επανειλημμένα επαναλάβει ότι παραμένουμε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις για την επίτευξη των στόχων μας», δήλωσε ο ίδιος.

Θυμίζουμε ότι στις Οκτωβρίου η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ είχε απαντήσει σε ερώτηση του RT για το ζήτημα των συνομιλιών και είχε απαντήσει ότι: «Εμείς ποτέ δεν αρνηθήκαμε τις ειρηνευτικές συνομιλίες, το Κίεβο και η Δύση δεν έδειξαν ενδιαφέρον να συνεχιστούν».

BBC: Δύσκολο να πάνε σε διαπραγματεύσεις Ουκρανία και Ρωσία

Σε μια σύντομη ανάλυσή του για τις εξελίξεις στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, Ούγκο Μπατσέγα, ανταποκριτής του BBC στο Κίεβο εκτιμά ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία.

Η Τουρκία επιχειρεί να ενεργήσει ως μεσολαβητής σε αυτόν τον πόλεμο, βοηθώντας στη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας που επέτρεψε την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών και τις ανταλλαγές κρατουμένων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, σημειώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρωσία: Δεν έχουν αλλάξει οι στόχοι στην Ουκρανία

Η χώρα αυτή, μέλος του ΝΑΤΟ και με καλές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και τη Μόσχα, τώρα ζητά κατάπαυση του πυρός, προσθέτει ο Μπατσέγα. Ωστόσο, εδώ αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν συζήτησαν για την Ουκρανία στη συνάντησή τους στο Καζακστάν. 

Γιατί αφήνει «παράθυρο» η Μόσχα

Στη συνέχεια της ανάλυσής του ο Μπατσέγα προσθέτει ότι είναι δύσκολο – σχεδόν αδύνατο – να δούμε πώς θα συμμετάσχει η Ουκρανία σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις. Αξιωματούχοι στο Κίεβο λένε ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να «παγώσει» τη σύγκρουση καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις ανακτούν εδάφη και αναγκάζουν τη Μόσχα να εγκαταλείψει τις θέσεις που κατείχε εδώ και καιρό.

Στο εσωτερικό, το Κρεμλίνο αντιμετωπίζει κριτική για τις αποτυχίες του, εν μέσω μιας χαοτικής στρατιωτικής επιστράτευσης που οδήγησε σε σπάνιες αντιπολεμικές διαδηλώσεις και την αποχώρηση από τη χώρα δεκάδων χιλιάδων ανδρών.

Η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις σε χώρους αμάχων στην Ουκρανία, καταστρέφοντας κρίσιμες υποδομές ενόψει του χειμώνα, σε αυτό που το Κίεβο περιέγραψε ως απάντηση Πούτιν στις ήττες στο πεδίο της μάχης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζελένσκι: Δεν είναι εφικτή η διπλωματία με ηγέτες που δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο

Το μπαράζ πυραύλων σε πόλεις σόκαρε ορισμένους και εξόργισε πολλούς, αλλά δεν επηρέασε την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας να πολεμήσει.

Την περασμένη εβδομάδα, στον απόηχο της προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία (μια κίνηση που το Κίεβο χαρακτήρισε παράνομη), ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε ένα διάταγμα που δηλώνει επισήμως ότι η προοπτική των διαπραγματεύσεων με τον πρόεδρο Πούτιν είναι «αδύνατη».

Άφησε όμως ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου με τη Ρωσία, αλλά με άλλο ηγέτη.

Η Ουκρανία, ενισχυμένη από τα εξελιγμένα όπλα που παρέχονται από τη Δύση, έχει ορκιστεί να επανακτήσει όλες τις περιοχές που έχει χάσει, συμπεριλαμβανομένων εκείνων πριν από την 24η Φεβρουαρίου. Οι περισσότεροι Ουκρανοί φαίνεται να το υποστηρίζουν, σημειώνει ο Μπατσέγα. 

Νέες δηλώσεις από τον Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία διαθέτει μόλις το 10% των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας που έχει ανάγκη και απέκλεισε το ενδεχόμενο διπλωματικών επαφών με τη Ρωσία.

Μιλώντας σε συνεδρίαση ερωτήσεων – απαντήσεων στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Ζελένσκι τόνισε ξανά ότι η διπλωματία δεν είναι εφικτή με ηγέτες που δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε ότι η κατάσταση στις περιοχές της επαρχίας του Χαρκόβου στο ανατολικό τμήμα της χώρας που έχουν απελευθερωθεί από τον ρωσικό στρατό είναι «εξίσου φρικτή» με αυτή που επικρατούσε στο Ιρπίν και την Μπούκα, όπου είχαν βρεθεί ομαδικοί τάφοι. Ο Ζελένσκι δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Εξάλλου εκτίμησε ότι η Μόσχα θα πρέπει να αναγκαστεί να συμμορφωθεί με τα αιτήματα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να αποστρατιωτικοποιηθεί η περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

Η Μόσχα καταγγέλλει «διπλωματική τρομοκρατία»

Αποτέλεσμα «διπλωματικής τρομοκρατίας» χαρακτήρισε την Πέμπτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών με το οποίο καταδικάζονται οι προσπάθειες της Ρωσίας να προσαρτήσει τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας.

Το ψήφισμα που είχε κατατεθεί εγκρίθηκε με 143 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 35 αποχές. Εκτός από τη Ρωσία, τέσσερις χώρες ταπέρριψαν το σχέδιο ψηφίσματος. Πρόκειται για τη Λευκορωσία, τη Βόρεια Κορέα, τη Συρία και τη Νικαράγουα. Αν και συμβολικής σημασία, κατάφερε να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο από την εισβολή αριθμό ψήφων κατά της Ρωσίας.

Σχολιάζοντας το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, ο Λαβρόφ ανέφερε ότι είναι «αντιρωσικό» και επιτεύχθηκε με τη χρήση «διπλωματικού τρόμου». 

Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα δεν απορρίπτει καμία επαφή με την Ουάσιγκτον, αλλά κανείς δεν έχει προχωρήσει σε κάποια λογική πρωτοβουλία μέχρι στιγμής.

«Όλες αυτές οι συζητήσεις ότι κάποιος είναι πρόθυμος να μας συναντήσει ή κάποιος διστάζει να μας συναντήσει – (σ.σ. οι ΗΠΑ) φαίνεται να πείθουν τον εαυτό τους. Δεν παρακαλούμε κανέναν. Ποτέ δεν απορρίψαμε ούτε μία σοβαρή, λογική πρόταση για τη διεξαγωγή επαφών. Κανείς δεν προσφέρει λογικές πρωτοβουλίες», είπε.

Ερωτηθείς εάν η απροθυμία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να περιπλέξει τα πράγματα παγκοσμίως, ο Λαβρόφ είπε: «Καθόλου, γιατί η κατάσταση, κυρίως στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει φτάσει στο σημείο που -κατά τη γνώμη μου- απλά δεν μπορεί να γίνει χειρότερο».

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ δήλωσε ότι ο Μπάιντεν δεν σχεδιάζει να ζητήσει συνάντηση με τον Πούτιν σε αυτό το στάδιο, αλλά ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να εξετάσει τις προτάσεις της Μόσχας για ανταλλαγή κρατουμένων.

in.gr