ΠΡΕΠΕΙ να είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς στα θέματα που ταλανίζουν την κοινωνία. Και να υπάρχει προετοιμασία για έγκαιρη και μόνιμη αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων, όπως είναι και ο χουλιγκανισμός. Θα επιμένουμε στο ζήτημα τούτο καθώς τις πλείστες φορές ασχολούμαστε εκ των υστέρων. Όταν γίνουν επεισόδια και όχι πριν, ώστε να ληφθούν προληπτικά μέτρα.

Τα σημειώνουμε όλα αυτά με αφορμή και πρόσφατα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, που είχαν τραγικό απολογισμό τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη, οπαδού της ΑΕΚ Αθηνών, από Κροάτες χούλιγκαν.

ΣΤΗΝ ελληνική πρωτεύουσα, την περασμένη Τετάρτη, στον απόηχο των επεισοδίων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Αλεξάντερ Τσέφεριν και οι διοικήσεις των τεσσάρων μεγαλυτέρων ομάδων της χώρας. Έχουν ληφθεί αποφάσεις, που ναι μεν θα κριθούν εκ του αποτελέσματος, ωστόσο, κρίνονται σημαντικές υπό την έννοια ότι πρόκειται για μέτρα, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά. Όπως το κλείσιμο όλων των λεσχών οπαδών ( Συνδέσμων), που θα εδρεύουν πλέον στις ΠΑΕ ( άρα θα έχουν και την ευθύνη των δράσεων και εν γένει συμπεριφορών τους). O κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε άλλα μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν σε περίπτωση που η κατάσταση αυτή με τους χούλιγκαν συνεχιστεί.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο ακόμη και για κλείσιμο θυρών οργανωμένων οπαδών καθώς και για αποκλεισμό ομάδων από ευρωπαϊκές διοργανώσεις ( όπως έπραξε και η Θάτσερ στη Βρετανία).

ΟΛΑ αυτά τα αναφέρουμε γιατί θα πρέπει να κινηθούμε και εμείς εδώ στην Κύπρο. Πρωτίστως προληπτικά, αλλά εγκαίρως. Υπενθυμίζεται ότι μετά από επεισόδια, που είχαν διαδραματισθεί προ μηνών, στη Λευκωσία, έξω από το στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος- Ελευθερία», είχαν εξαγγελθεί μέτρα. Μπορεί δε στην Κύπρο να μην έχουμε- ακόμη- παρακολουθήσει εικόνες όπως αυτές, που διαδραματίσθηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά οφείλουμε, Πολιτεία και πολίτες, να μην επιτρέψουμε να φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Να θρηνήσουμε νεκρούς.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ τρόποι να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα βίας. Μπορεί να θεωρούνται τα φαινόμενα αυτά βαθιά κοινωνικά, να έχουν σχέση και με ευρύτερα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να σταματήσουν τα γήπεδα, τα οπαδικά καφενεία να «εκτρέφουν» χουλιγκανισμό. Να αποτελούν πεδία για να εκτονώνονται διά της βίας «οπαδοί». Μερικές φορές πρόκειται για εγκληματικές συμμορίες, που με πρόσχημα το ποδόσφαιρο προκαλούν εσκεμμένα επεισόδια. Κάποιες από αυτές τις ομάδες φαίνεται να διακινούν και ναρκωτικά.

ΜΕ αφορμή τα όσα διαδραματίσθηκαν στην Αθήνα και ενόψει ότι αρχίζουν και τα πρωταθλήματα στην Κύπρο θα πρέπει- επιτέλους- να λειτουργήσουμε προμηθείς και όχι επιμηθείς στα θέματα αυτά.