ΜΙΑ νέα χρονιά ανατέλλει. Αύριο εισερχόμαστε στο 2024. Μια χρονιά, που θα κουβαλά τις «αμαρτίες» του 2023, του 2022… Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Πόλεμος συνεχίζεται και στη Γάζα. Πόλεμοι αποσταθεροποίησης, με χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες, με τεράστιες καταστροφές. Οι πολεμικές συγκρούσεις δεν είναι το μέλλον της ανθρωπότητας. Το μέλλον είναι η ειρήνη και η σταθερότητα. Είναι η ευημερία των λαών. Δεν πρέπει να μας πτοεί η «κακή» κληρονομιά του 2023, αλλά να την αξιολογούμε σε κάθε βήμα για να αποφεύγονται τα ίδια λάθη.

ΣΥΝΗΘΙΖΕΤΑΙ διαχρονικά πριν την έλευση του νέου χρόνου να γίνεται ένας συνολικός απολογισμός για τη χρονιά που αποχαιρετίσαμε. Τούτο γίνεται για να αναμετρηθούμε με τις πραγματικότητες αλλά και για να γνωρίζουμε καλύτερα πώς θα πρέπει να πορευθούμε. Είναι, συνεπώς, τούτο απαραίτητο να γίνεται. Με αντικειμενικότητα και χωρίς να κρύβουμε κάτω από το χαλί τις πραγματικότητες. Γιατί αυτό θα αποβεί σε βάρος μας. Επιβάλλεται να γίνεται ο απολογισμός με την προσδοκία να αποφεύγονται λάθη. Να αποφεύγονται τραγωδίες και καταστροφές.

ΕΙΣΕΡΧΟΜΑΣΤΕ φέτος στον 50ο χρόνο της συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία. Μισός αιώνας κατοχής. Δυστυχώς δεν έγινε κατορθωτό να επιτευχθεί ανατροπή των κατοχικών δεδομένων καθώς το καθεστώς της Άγκυρας δεν κάνει βήμα προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας. Συνεχίζει στην ίδια γραμμή, την σκληρή, μαξιμαλιστική, επιθετική, επεκτατική πολιτική  και εμμένει σε αδιέξοδες θέσεις της. Εμμένει στο στρατηγικό της στόχο, που είναι ο πλήρης έλεγχος του νησιού.  Επιμένει σε λύση δυο κρατών.

ΝΕΑ χρονιά. Ευχή και ελπίδα μας, είναι η Κύπρος να ελευθερωθεί. Να απαλλαγεί από την κατοχή και να ζήσουμε όλοι οι κάτοικοι με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες. Η συνεχιζόμενη κατοχή αποτελεί αγκάθι για τον κυπριακό λαό. Αποτελεί μια μόνιμη πληγή, που θα κλείσει μόνο με την απελευθέρωση της χώρας. Μόνο με την απαλλαγή από την κατοχή και τις όποιες άλλες εξαρτήσεις υπάρχουν.

ΠΡΩΤΗ ημέρα αύριο της καινούργιας χρονιάς. Η ευχή μας είναι να επικρατήσει ειρήνη στον κόσμο, υγεία και βελτίωση των συνθηκών ζωής για όλους τους ανθρώπους. Καλύτερο βιοτικό επίπεδο για όλους. Ειρήνη στην Κύπρο, ειρήνη στην περιοχή και στον κόσμο. Μόνο έτσι θα υπάρξει σταθερότητα και ανάπτυξη.

ΕΤΟΙΜΕΣ συνταγές δεν υπάρχουν για το 2024. Είναι στα χέρια μας το μέλλον μας. Και το μέλλον μας περνά μέσα από την απελευθέρωση. Περνά μέσα από την ευημερία και την ανάπτυξη. Για την Κύπρο και όλο τον κόσμο. Με προστασία του περιβάλλοντος, για καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά και για ασφάλεια για όλους.

ΚΑΛΗ χρονιά με ελευθερία, δικαιοσύνη και ευημερία.