↑ Ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο επτά πυλώνων δράσης που περιλαμβάνουν 80 πολιτικές, εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης για το 2024. Μεταξύ άλλων ανέδειξε τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενέργειες βελτίωσης του συστήματος Υγείας, σταθερή οικονομία και μέτρα για την Παιδεία με πρόθεση κατάθεσης νομοσχεδίου για ψήφο στα 17 έτη. Και τα μισά απ’ όσα υπόσχεται ο Πρόεδρος να υλοποιηθούν θα είμαστε ευχαριστημένοι…

↓ Στη μεσαία κατηγορία διαφθοράς, αλλά με τάση καθόδου στη ζώνη των πιο διεφθαρμένων χωρών, βρίσκεται η Κύπρος μεταξύ 180 κρατών, σύμφωνα με τον τελευταίο Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI). Το πιο ανησυχητικό είναι ότι από το 2012 που εκδίδεται ο πίνακας μέχρι και το 2023, ο δείκτης διαφθοράς στην Κύπρο βρίσκεται τώρα στο χαμηλότερο σημείο του, αναδεικνύοντας ότι η διαφθορά κάθε χρόνο επιδεινώνεται αντί να μειώνεται. Με άλλα λόγια… κάθε πέρσι και καλύτερα.

↑ Θετική εξέλιξη είναι η έκδοση παραπεμπτικών με την ένδειξη «επείγον» στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας. Με αυτή τη διευθέτηση ο ασθενής που πραγματικά έχει ανάγκη θα έχει προτεραιότητα και θα μπορεί να εξασφαλίζει ραντεβού με ειδικό γιατρό το αργότερο σε δέκα ημέρες από την έκδοση ενός επείγοντος παραπεμπτικού.

↓ Γιατροί του ΓεΣΥ εκμεταλλεύονται το φαινόμενο των λιστών αναμονής και με διάφορους τρόπους καταφέρνουν να δουν ασθενείς «ιδιωτικά», ζητώντας τους να πληρώσουν από την τσέπη τους. Τη σοβαρή καταγγελία έκανε ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής ο Επίτροπος Εποπτείας του ΓεΣΥ και δεν μας κάνει… καθόλου εντύπωση!