Στο δρόμο προς τις κάλπες του ερχόμενου Νοεμβρίου ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον αυστηρότερο κανονισμό για τις εκπομπές καυσαερίων των οχημάτων που έχει εφαρμοστεί ποτέ στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η στροφή της αυτοκινητοβιομηχανίας προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ένας από τους στόχους της Ουάσιγκτον είναι το 56% όλων των νέων οχημάτων που πωλούνται στις ΗΠΑ να είναι ηλεκτρικά μέχρι το 2032, μια τεράστια αύξηση σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι, τα ηλεκτρικά οχήματα αποτελούσαν λιγότερο από το 8% του συνόλου των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων. Είναι, επομένως για μια τεράστια αλλαγή που θα επηρεάσει εκατομμύρια μελλοντικούς αγοραστές αυτοκινήτου.

Την ίδια ώρα, πρόκειται για ένα φιλόδοξο στόχο. Λαμβάνοντας υπόψη πως εδώ και καιρό έχει σημάνει συναγερμός από τα δεδομένα που δείχνουν αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, καθίσταται σαφές πως πρέπει να ληφθούν μέτρα. Και επειδή το αποτύπωμα των μεταφορών στην κλιματική αλλαγή είναι ιδιαίτερα μεγάλο, η στροφή προς την ηλεκτροκίνηση αποτελεί ένα θετικό βήμα.

Το ερώτημα, όμως που τίθεται είναι αν είμαστε έτοιμοι για τόσο μεγάλα βήματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Εκείνο που επισημαίνουν πολλοί ειδικοί είναι ότι οι πόλεις μας και ο τρόπος με τον οποίο εδώ και δεκάδες χρόνια διακινούμαστε δεν συμβαδίζουν με τους στόχους που τίθενται. Προκειμένου η ηλεκτροκίνηση να καταστεί ελκυστική δεν αρκεί να σπρώχνουμε τον κόσμο σε αυτή. Πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και πολλά σημεία φόρτισης για να διευκολύνονται οι κάτοχοι των ηλεκτρονικών αυτοκινήτων.

Επιπλέον υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Κατά την κίνησή τους τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν εκπέμπουν καυσαέρια, οπότε η ατμόσφαιρα δεν επιβαρύνεται με υδρογονάνθρακες, οξείδια του αζώτου και διοξείδιο του άνθρακα. Ωστόσο η πραγματική επιβάρυνση είναι μηδενική με την προϋπόθεση ότι η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν έχει προέλθει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Διαφορετικά δεν ωφελεί ιδιαίτερα το περιβάλλον αν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φορτίζονται από συμβατικές και ιδιαίτερα όπως συμβαίνει στην Κύπρο από εργοστάσια που καίνε μαζούτ.

Είναι πολύ πιθανόν ότι σε μια δεκαετία τα πράγματα στις μεταφορές θα είναι πολύ διαφορετικά από ότι είναι σήμερα με τα ηλέκτροκίνητα αυτοκίνητα να έχουν ισχυρότερη παρουσία στους δρόμους. Ήδη παρατηρούμε πόσο ανοδική είναι η τάση.

Προκειμένου, όμως αυτή η αλλαγή να γίνει αβίαστα και να αγκαλιαστεί από τους οδηγούς πρέπει να δούμε να γίνονται κάποιες μεταρρυθμίσεις. Απαραίτητο είναι να υπάρχει να εκτεταμένο δίκτυο υποδομών, σε όλους τους τομείς της ηλεκτροκίνησης και να διασφαλιστεί πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα γίνουν καταναλωτές καθαρής και πράσινης ενέργειας.