Μετά την παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωνε σε δημοσιογράφους ότι ο εκσυγχρονισμός της Νομικής και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας «θα προχωρήσουν όπως είχαν τροχοδρομηθεί εδώ και καιρό». Έδινε την εντύπωση ότι ήταν όλα έτοιμα.

«Θα ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία ενημέρωσης των αρμόδιων φορέων, των αρμοδίων θεσμών και ανταλλαγή απόψεων» και μετά τα νομοσχέδια θα πάρουν το δρόμο τους για νομοτεχνικό έλεγχο, διαβούλευση και στη συνέχεια θα οδηγηθούν στη Βουλή.

Τα έλεγε και πολύ πριν από την παύση Οδυσσέα. «Σχεδόν έτοιμο το Νομοσχέδιο για Ελεγκτική και Νομική Υπηρεσία», ήταν ο τίτλος του alphanews, που είχε ρεπορτάζ με δηλώσεις στις 25 Ιουλίου.

Την περασμένη Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, ανακοίνωσε ότι «αποφάσισε όπως συστήσει Επιτροπή εμπειρογνωμόνων» -παρέθεσε και πέντε ονόματα- η οποία θα εξετάσει «σε πρώτο στάδιο, τα συνταγματικά ζητήματα που εγείρονται» από τις σκοπούμενες μεταρρυθμίσεις. Επιπρόσθετα, όπως έλεγε η ανακοίνωση, «για τον ίδιο σκοπό, και μετά από εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, αποδέχτηκαν να ετοιμάσουν δικές τους γνωματεύσεις επί των συνταγματικών πτυχών των σκοπούμενων μεταρρυθμίσεων» άλλοι δύο πρώην δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Δηλαδή, εφτά εμπειρογνώμονες θα μελετήσουν τις μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι είναι σχεδόν έτοιμες και θα προχωρήσουν τάχιστα. Ειδικά για την Ελεγκτική Υπηρεσία ανακοίνωναν κιόλας ότι θα διορίσουν Συμβούλιο για να ελέγχει τον Ελεγκτή. Δεν ρωτούσαν τους εμπειρογνώμονες πριν κάνουν ανακοινώσεις!

Όμως, το πιο σοβαρό είναι άλλο. Η μεταρρύθμιση που επιβάλλεται και από την Κομισιόν είναι ο διαχωρισμός των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα. Υπάρχει και πρόταση νόμου από βουλευτές (κατατέθηκε τον Φεβρουάριο) αλλά την άφησαν να «κοιμηθεί» όταν τους το ζήτησε η κυβέρνηση γιατί θα έφερνε δική της πρόταση. Τώρα, αυτή την αλλαγή, η κυβέρνηση την ανέθεσε στον Γενικό Εισαγγελέα. Δηλαδή, ο Εισαγγελέας θα εκσυγχρονίσει τον εαυτό του; Θα εκχωρήσει σε άλλους δικές του εξουσίες; Θα καταργήσει μόνος του το ανέλεγκτο που απολαμβάνει. Είναι μοναδικό φαινόμενο!

Αρχές Σεπτεμβρίου δήλωνε ο υπουργός Δικαιοσύνης ότι τα νομοσχέδια έχουν ολοκληρωθεί από το υπουργείο, ότι θα έκανε συναντήσεις με την Ελεγκτική και την Νομική Υπηρεσία για ενημέρωση και διαβούλευση, θα περνούσαν νομοτεχνικό έλεγχο και μετά το Υπουργικό θα κατατεθούν στη Βουλή. «Υποτίθεται τα νομοσχέδια είχαν ετοιμαστεί αφού μελετήθηκαν τα μοντέλα άλλων χωρών, έτσι μας είπαν», δήλωνε (22 Οκτωβρίου) η Ειρήνη Χαραλαμπίδου .

Ξαφνικά διορίζει ο Γενικός Εισαγγελέας εφτά εμπειρογνώμονες για να μελετήσουν τις σκοπούμενες μεταρρυθμίσεις. Θα ήταν ασέβεια να πω ότι δεν ξέρουν τις τους γίνεται; Θα ήταν, αλλά θα ήταν και λάθος. Διότι ξέρουν πολύ καλά και μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Άλλωστε, τώρα που έφυγε ο Οδυσσέας δεν έχουν καμιά κάψα να κάνουν μεταρρυθμίσεις.

………………………………………………………………………………………………….

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Θυμάμαι μια μελέτη που έκανε ο Γιώργος Παντελή ως λειτουργός του υπουργείου Οικονομικών, πριν από την οικονομική κρίση και προειδοποιούσε τον υπουργό – προϊστάμενό του Χαρίλαο Σταυράκη, ότι δεν πάει καλά η οικονομία και υπάρχουν τεράστιοι κίνδυνοι που έπρεπε να προλάβουν. Δημοσιεύσαμε τη μελέτη του, που τελικά αποδείχθηκε σοφή, αλλά ο υπουργός και οι ειδικοί του ΑΚΕΛ (κυβερνούσε, θυμάστε;) έκαναν δηλώσεις για να τον διαψεύσουν και να υποβαθμίσουν τις προειδοποιήσεις του.

Όταν τελικά ήρθε η Τρόικα, ο Παντελή είχε σημαίνοντα ρόλο στις διαπραγματεύσεις μαζί τους. Ήταν ο ειδικός του υπουργείου που συμμετείχε σε όλες τις διαβουλεύσεις. Έγινε γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών το 2019. Όλα εκείνα τα προγράμματα βοήθειας εργαζομένων και επιχειρήσεων όταν προέκυψε η κρίση του κορωνοϊού, περνούσαν από τα χέρια του. Γνώριζε και γνωρίζει τα πάντα για τα δημόσια οικονομικά, και το υπουργείο Οικονομικών που ως γνωστό δεν είναι οποιονδήποτε υπουργείο. Πάνω του στηρίζονται όλοι οι οικονομικοί μηχανισμοί για να εργάζεται η κρατική μηχανή.

Αυτούς τους μηχανισμούς δεν μπορεί να τους χειρίζεται ο πολιτικός προϊστάμενος, ο υπουργός, όσο κεραυνός και να είναι, αλλά ένας τεχνοκράτης που έχει και τα ακαδημαϊκά προσόντα και την τεράστια εμπειρία. Γι΄ αυτό και οι γενικοί διευθυντές του υπουργείου Οικονομικών έχουν κατά κανόνα την μακροβιότερη θητεία στη θέση. Ο προηγούμενος, για παράδειγμα, Χρ. Πατσαλίδης ήταν γ.δ. από το 2002 μέχρι το 2019. Άλλαζαν Πρόεδροι και υπουργοί, όχι ο γενικός διευθυντής.

Την περασμένη Παρασκευή ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε την απόφασή του να μετακινήσει τον Γιώργο Παντελή στο υπουργείο Παιδείας ως γενικό διευθυντή. Στο υπουργείο Παιδείας! Με μια απόφαση διαγράφεται η τεράστια εμπειρία του στα οικονομικά! Ήταν έκπληξη για πολλούς. Όχι γιατί ο Παντελή είναι αναντικατάστατος (δεν υπάρχουν αναντικατάστατοι) αλλά γιατί σε μερικές θέσεις και σε δύσκολες εποχές, δεν επιτρέπονται τα πειράματα. Κι αυτή η κυβέρνηση μας δίνει την εντύπωση ότι μόνο πειράματα κάνει.