Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Ένωση είναι το κοινό μας σπίτι. Γι΄ αυτό και η Ημέρατης Ευρώπης, που τιμούμε σήμερα, είναι η γιορτή για ολόκληρη την ήπειρο. Όλων των Ευρωπαίων πολιτικών.

ΤΟ 1950, την 9η Μαΐου,  ο  Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπερ  Σουμάν  έδωσε στη δημοσιότητα μία δήλωση, με την οποία καλούσε τη Γερμανία και άλλες χώρες να ενώσουν την παραγωγή τους στον άνθρακα και τον χάλυβα.  Η Διακήρυξη Σουμάν, όπως είναι γνωστή, είναι η αρχή της δημιουργίας της σημερινής Ε.Ε., που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μάιου.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Ένωση, εξελίχθηκε μέσα από το χρόνο και διευρύνθηκε, μεγάλωσε, αγκαλιάζοντας περισσότερες χώρες. Και οι πολιτικές της, όπως και η σύνθεση της, διαμορφώνονται στη βάση των αναγκών και των επιδιώξεων των κρατών-μελών. Η ευρωπαϊκή οικογένεια κατάφερε να διαμορφώσει, σε μεγάλο βαθμό, ενιαία στάση και συμπεριφορά σε μεγάλα ζητήματα, που αφορούν τις κοινωνίες των χωρών που συμμετέχουν. Έχει αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής, παρά το γεγονός ότι βιώνουμε μια παρατεταμένη οικονομική κρίση. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα κοινωνικής συμπεριφοράς, που είναι απόρροια και των οικονομικών προβλημάτων.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και δεν είναι όλα μέλι-γάλα. Υπάρχουν προβλήματα και ελλείψεις. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει ενιαία εξωτερική πολιτική και η Ένωση σύρεται από τρίτους. Δεν έχει ενιαία άμυνα, προκαλώντας ανασφάλεια. Περαιτέρω, η αποτυχία, για παράδειγμα, να διαχειριστεί συλλογικά κάποια ζητήματα, όπως η προσφυγική κρίση, είναι πρόδηλη. Στο συγκεκριμένο ζήτημα θριάμβευσε η έλλειψη κοινοτικής αλληλεγγύης.

Η ΗΜΕΡΑ της Ευρώπης πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένας σταθμός για την ήπειρο. Ως μια σημαντική ημέρα. Αυτό προφανώς και  δεν γίνεται και τούτο συνδέεται περισσότερο και με την εικόνα που δημιουργείται για την Ε.Ε. στην κοινή γνώμη των κρατών-μελών.

ΣΤΙΣ ημέρες μας αναπτύσσεται ο ευρωσκεπτικισμός  υπό το βάρος των πολλών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.  Για να ανατραπεί αυτή η τάση θα πρέπει συλλογικά τα κράτη-μέλη να εργασθούν για να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Η ΕΥΡΩΠΗ είναι το μεγάλο μας σπίτι. Το μέλλον μας είναι ευρωπαϊκό, γι αυτό και πρέπει να είναι ελεύθερο. Η Ευρώπη θα πρέπει να αναθεωρήσει πολιτικές που οδηγούν στην μιζέρια και την οικονομική ανέχεια. Η Ευρώπη των λαών θα πρέπει να έχει ανθρωποκεντρικό όραμα και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εργασθούν τα κράτη και οι πολίτες.