Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ισραήλ στο πλαίσιο του έργου IMEC (India-Middle East-Europe Economic Corridor) αναμένεται να υπογραφεί εντός του έτους, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού και του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ. Η ανακοίνωση έγινε μετά τις επαφές του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Ιερουσαλήμ, την περασμένη Κυριακή.

Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ διασύνδεση Κύπρου-Ισραήλ, θεωρείται κομβικής σημασίας γιατί δεν αφορά μόνο τις δυο χώρες. Και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί απομονωμένα. Από την μια είναι ο ευρύτερος σχεδιασμός, που αφορά τη διασύνδεση Ελλάδος- Κύπρου, που θα περιλάβει στη συνέχεια και το Ισραήλ.

ΤΟ έργο αυτό, όπως αναφέρεται, αναμένεται να αποτελέσει βασικό κρίκο στον ευρύτερο ενεργειακό διάδρομο, που θα συνδέει την Ινδία με την Ευρώπη, ενισχύοντας τη διασυνδεσιμότητα Ανατολής και Δύσης (IMEC).

ΑΥΤΟΣ, ο ευρύτερος σχεδιασμός δείχνει τη στρατηγική θέση της Κύπρου αλλά και το παρασκήνιο το οποίο εξελίσσεται γύρω από ένα γεωπολιτικό και οικονομικό εγχείρημα.

ΕΙΝΑΙ δε σαφές πως στην εξίσωση βρίσκονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ως γνωστό έχουν ανάμιξη και ενθαρρύνουν τη συμμετοχή χωρών σε αυτό το σχέδιο. Έγινε και σχετική ανάρτηση από τον Πρόεδρο Τραμπ.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως ο ΙΜΕC είναι έργο με ευρύτερη στόχευση. Δεν στρέφεται κατά κανενός, αλλά έχει πρωτίστως στόχο την εμπορική διασύνδεση της Ινδίας με την Ευρώπη μέσω της Μέσης Ανατολής. Και φαίνεται πως θα εμπλακούν πολλές χώρες.

ΩΣ εκ τούτου, η ένταξη του GSI σε αυτό, δείχνει και την αυξανόμενη σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης σε ένα ευρύτερο γεωστρατηγικό πλαίσιο. Δεν περιορίζεται στα στενά περιφερειακά όρια, της συνεργασίας καταρχήν δυο χωρών και στη συνέχεια και τρίτου κράτους. Αλλά πολλών κρατών.

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία επιχειρεί να μπει στην ενεργειακή εξίσωση. Στους ηλεκτρικούς διαδρόμους. Έχει άλλωστε ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Είναι η πύλη προς την Ευρώπη.  

ΣΤΟ όλο εγχείρημα, όπως άλλωστε αναμενόταν, αντιδρά η κατοχική πλευρά. Σύμφωνα με αναλύσεις στα τουρκικά ΜΜΕ- σε σχέση με το διάδρομο IMEC-  Η Άγκυρα βλέπει απειλή στρατηγικής απομόνωσης, με στόχο «να εμποδιστεί η γεωοικονομική και γεωπολιτική διείσδυση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή». Πρόκειται για τα γνωστά μουρμουρητά των Τούρκων, που είναι γνωστοί για το θράσος τους.

ΤΑ συμφέροντα πολλών και διαφορετικών κρατών της ευρύτερης περιοχής φαίνεται να συγκλίνουν. Οι συγκυρίες είναι για να αξιοποιούνται στην κατάλληλη στιγμή και προς όφελος των εθνικών συμφερόντων.

ΟΙ ευκαιρίες είναι προς αξιοποίηση την ώρα που δημιουργούνται. Και το ζητούμενο είναι να μην περάσει το τρένο και να μην είμαστε στο σταθμό.