Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έκανε το βήμα. Επισήμως, από χθες, βρίσκεται στο χώρο της πολιτικής με το Άλμα. Η κίνηση αυτή δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τον κανόνα αυτού του τόπου. Πολλοί να μεμψιμοιρήσουν για πολλά. Άλλους δεν τους άρεσε το όνομα της κίνησης. Άλλοι δυσαρεστήθηκαν επειδή δεν παρουσιάστηκαν πολλά γνωστά άτομα γύρω του. Κάποιοι άλλοι μουρμούρησαν επειδή δεν άκουσαν ξεκάθαρες προτάσεις σε σοβαρά προβλήματα αυτού του τόπου.

Οι πιο κακεντρεχείς, εκείνοι που δεν ήθελαν τόσα χρόνια να τον βλέπουν ούτε ζωγραφιστό και πάσχιζαν να τον ξεφορτωθούν ώστε να μην αποτελεί εμπόδιο στις δολοπλοκίες τους, το γύρισαν στο σαρκασμό. Διερωτώντο αν πρόκειται για άλμα εις μήκος ή εις πλάτος. Για άλμα εις ύψος ή για άλμα στο κενό.

Δεν ήταν, όμως, τίποτα περισσότερο από μια απλή εξαγγελία δημιουργίας ενός νέου πολιτικού κινήματος. Δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα απλό κάλεσμα στους πολίτες για συμπόρευση. Δεν ήταν τίποτα περισσότερο από την ανακοίνωση του ονόματος ενός νέου πολιτικού σχήματος.

Παρουσιάστηκε μια γενική διακήρυξη αρχών. Μέσα σε αυτήν, όμως, δόθηκε το περίγραμμα του πολιτικού στίγματος του νέου κινήματος: «Κεντρική επιδίωξή μας είναι η ριζική αναθέσμιση της χώρας με σκοπό τη δημιουργία μιας οικονομικά ευημερούσας, δίκαιης και αξιοπρεπούς κοινωνίας. Η Κύπρος χρειάζεται επανεκκίνηση εδώ και τώρα. Το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα, όπως έχει εξελικτικά στρεβλωθεί, συνιστά τροχοπέδη για την πρόοδο της χώρας».


Και αυτό: «Δεν ανεχόμαστε τα φαινόμενα διάχυτης διαφθοράς, διαπλοκής, αναξιοκρατίας και αλαζονείας, που ταλανίζουν τη χώρα». Και αυτό: «Δεν αποδεχόμαστε τα μοιρολατρικά “This is Cyprus” και «Κρύψετε να περάσουμε», ούτε δεχόμαστε να διοικούν οι δήθεν «άριστοι των αρίστων»». Και αυτό: «Αντιστεκόμαστε στην αθέμιτη κερδοσκοπία της αγοράς και των ολιγοπωλίων, στην ανέντιμη επιχειρηματικότητα και στην ανακύκλωση και διεύρυνση των ανισοτήτων». 

Ναι, είναι γενικόλογα. Οι πολιτικές προτάσεις, ωστόσο, αναμένεται να εξαγγελθούν όταν θα γίνει η επισημοποίηση της παρουσίας του νέου κινήματος. Το Φθινόπωρο του 2025 είπε χθες ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Μέχρι τότε θα κάνουμε υπομονή. Διότι από εκείνες τις προτάσεις θα κριθεί ουσιαστικά η νέα προσπάθεια. Δεν αναμένει κάποιος να ακούσει τον τέως Γενικό Ελεγκτή τι θα πει για τα τέρατα της διαπλοκής και της διαφθοράς. Για αυτά ξέρουν όλοι.

Αναμένει, όμως, να ακούσει με λεπτομέρεια πώς θα γίνει η ριζική αναθέσμιση της κοινωνίας. Πώς θα γίνει επανεκκίνηση της Κύπρου. Πώς θα γίνει αποτελεσματικό το κράτος, με στρατηγική στόχευση και αξιόπιστους θεσμούς.

Όποιος ανέμενε από την εξαγγελία ενός ιδεολογικοπολιτικού μανιφέστου να ακούσει πλήρες εκλογικό πρόγραμμα το οποίο να αλλάζει ριζικά ένα βαλτωμένο κράτος και μια αποχαυνωμένη πολιτεία, μάλλον δεν έχει σχέση με τον πολιτικό πραγματισμό.

Κατ’ αναλογία, το ίδιο ισχύει και για τα πρώτα άτομα τα οποία εμφανίστηκαν στο πλευρό του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Τα πλείστα άγνωστα στην πλειονότητα της κοινωνίας. Αν, ωστόσο, εμφανίζονταν γνωστές προσωπικότητες της δημόσιας ζωής, πιθανότατα να τον επικρίναμε επειδή προάγει τον καρεκλοκενταυρισμό. Ή ότι περιστοιχίζεται από άτομα που κουβαλούν φθορά.

Δεν προσπαθούμε να χρυσώσουμε το χάπι. Ούτε να παίξουμε το ρόλο του συνηγόρου του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Δεν μας ενδιαφέρει ένας τέτοιος ρόλος. Η στήλη αυτή τον στήριξε αμέτρητες φορές στον πόλεμο που δεχόταν ως Γενικός Ελεγκτής. Επειδή αυτό επέβαλε, κατά την άποψη μας, το δημόσιο συμφέρον. Δεν διστάζουμε ούτε τώρα να επαναλάβουμε ότι όσον αφορά το δημόσιο έλεγχο και τον πόλεμο κατά της διαφθοράς, η Κύπρος έχει πτωχεύσει. Και κάποια στιγμή θα το αναλύσουμε.

Σήμερα, όμως, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έχει περάσει στο χώρο της πολιτικής. Και θα τον κρίνουμε όπως κάνουμε με όλους τους άλλους στο χώρο αυτό. Όταν, όμως, σταρτάρει. Όταν αρχίσει να δείχνει προτάσεις και να παίρνει θέσεις. Όταν θα δείξει ποιοι θα είναι οι συνεργάτες του σε ρόλο στο νέο κίνημα. Όχι επειδή χθες, συστήθηκε το Άλμα.

Χθες, έκανε αναφορά και στο Κυπριακό και τη λύση την οποία προκρίνει το νέο κίνημα. Λέχθηκαν αρκετά. Δεν έχει νόημα να σχολιαστούν ένθεν και ένθεν. Για την στήλη, δύο σημεία έχουν ιδιαίτερη σημασία, πέραν των όποιων ταμπελών επαναλαμβάνουν για χρόνια οι παραδοσιακοί πολιτικοί: Λύση σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο, χωρίς καμία παρέκκλιση από αυτό και ένα κράτος χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων οποιασδήποτε μορφής και για οποιαδήποτε αιτία!

Δεν γνωρίζω αν και τι θα επιδείξει στη συνέχεια το νέο πολιτικό κίνημα. Αν θα μπορέσει ή όχι να αποδειχτεί ουσιαστικό και αποτελεσματικό ώστε να δώσει ελπίδα για μιαν άλλη Κύπρο. Που τόσο πολύ ποθούμε. Σίγουρα, όμως, μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους το κάλεσμα του: Τώρα είναι η ώρα των πολιτών για την Κύπρο. Για το Άλμα προς το μέλλον. Διότι, το προσυπογράφουμε, χωρίς υγιή δημόσια ζωή, όλοι φτωχαίνουμε, ιδίως ο τόπος μας!