Στις 19 Μαΐου 2025 έγινε η επίσημη εξαγγελία του ΑΛΜΑτος του οποίου  ηγείται ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Ο Οδυσσέας έγινε γνωστός ως ο Γενικός Ελεγκτής που πολέμησε τη διαφθορά όσο κανένας άλλος. Αυτό ενόχλησε κάποιους οι οποίοι φρόντισαν για την …ανάρμοστη απόλυσή του.

Ο Οδυσσέας υπήρξε αριστούχος σε όλα τα στάδια της σταδιοδρομίας του. Αποφοίτησε από το Λύκειο Ακρόπολης με άριστα και αφού υπηρέτησε κανονικά την θητεία του στην Εθνική Φρουρά φοίτησε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο απ’ όπου έλαβε με άριστα το Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού. Συνέχισε για μεταπτυχιακές σπουδές και αναγορεύθηκε (1997) με άριστα σε διδάκτορα. Ακολούθως, ενεγράφη στην Οικονομική Σχολή του Τμήματος Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ όπου το 2004 έλαβε πτυχίο οικονομικών. Είναι επίσης κάτοχος του Πιστοποιητικού CFAB (Certificate in Finance, Accounting and Business) του Ινστιτούτου Εγκεκριμένων Λογιστών ICAEW. Διορίστηκε (11/4/2014) από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ως Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, ο οποίος αργότερα πρωτοστάτησέ στην …ανάρμοστη απόλυσή του. Δέκα χρόνια μετά το διορισμό του στη θέση του Γενικού Ελεγκτή, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο με πρόεδρο τον Αντώνη Λιάτσο,τονέπαυσε (18/9/2024) από τη θέση του. Ενόχλησε «ο τρόπος και το ύφος που εκφράζεται ο Γενικός Ελεγκτής» αναφέρει σε σημείο της απόφασης του το Συμβούλιο ως να υπάρχει κώδικας έκφρασης. Σε άλλο σημείο αναφέρει «παραβίασε με τρόπο βάναυσο το τεκμήριο αθωότητας…» ενώ εκείνο που παραβιάστηκε βάναυσα είναι το περί δικαίου αίσθημα ενός ολόκληρου λαού.  

Ο Οδυσσέας κατά τη διάρκεια της θητείας του επέδειξε θάρρος και εξέδωσε δύσκολες αποφάσεις για υποθέσεις διαφθοράς που οδήγησαν σε καταδίκες. Δεν χρειάστηκε να αντιγράψει κανένα, αντίθετα μεταξύ άλλων είναι ο συντάκτης των πρότυπων όρων συμβολαίου που έχουν υιοθετηθεί από την αρμόδια Αρχή δημοσίων συμβάσεων για χρήση σε δημόσιες συμβάσεις έργων. 

Όλα τα πιο πάνω αποδεικνύουν ένα κοφτερό μυαλό με πολλές γνώσεις σε διάφορα θέματα. Όμως, φαίνεται ότι αυτός ο τόπος δεν ανέχεται έξυπνους ανθρώπους που δεν τους ξεφεύγει τίποτε και που έχουν το θάρρος να καταγγείλουν δημόσια τα κακώς κείμενα.

Επιπλέον, το Συμβούλιο έκανε ξεκάθαρο ότι η δημοφιλία δεν αποτελεί κριτήριο για την απόφαση, εάν δηλαδή είναι κατάλληλος ένας αξιωματούχος να ασκεί τα καθήκοντά του. Η δημοφιλία όμως αποτελεί εγγύηση για εκλογή και ίσως αυτό να ενοχλεί. Εξάλλου η συνεχόμενη δημοφιλία (όχι αναλαμπές τύπου Φειδία) σημαίνει ότι μεταξύ άλλων έχει ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα του κόσμου.  

Αυτός ο τόπος φαίνεται να ευνοεί την ανέλιξη ανθρώπων μέσα από τα κόμματα με ελάχιστα έως καθόλου προσόντα. Για παράδειγμα, η περίπτωση του Γιάννη Γιαννάκη, ο οποίος κατηγορείται ότι πλαστογράφησε πτυχία και απολυτήρια (αποκαλύψεις Οδυσσέα). Κάποιος γράφεται σε ένα κόμμα, το παίζει «καλό παιδί» στον αρχηγό και ανελίσσεται  σε ανώτατα αξιώματα.

Στις 19 Μαΐου 2025 ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κάλεσε τον κόσμο να γίνει μέρος της προσπάθειας να συμπορευτεί με το ΑΛΜΑ για άλλη Κύπρο: «Η δύναμη για αλλαγή είναι στα χέρια των πολιτών. Κεντρική επιδίωξή μας είναι η ριζική αναθέσμιση της χώρας με σκοπό τη δημιουργία μιας οικονομικά ευημερούσας, δίκαιης και αξιοπρεπούς κοινωνίας. Μια πολιτεία που θα θεμελιώνεται  στον κοινωφελή ορθολογισμό και θα είναι σε θέση να προωθεί εμπράκτως την ανθρωποκεντρική ανάπτυξη της οικονομίας, διασφαλίζοντας ότι όλες και όλοι ζουν με αξιοπρέπεια, ευημερία, ισότητα και σεβασμό των δικαιωμάτων και των προσδοκιών τους.»

Η λέξη ΑΛΜΑ προκύπτει από τα αρχικά των λέξεων Αξιοπρέπεια, Λογοδοσία στις περιπτώσεις διάχυτης διαφθοράς, διαπλοκής, αναξιοκρατίας και αλαζονείας, που ταλανίζουν τη χώρα. Το Μ στο ΑΛΜΑ προκύπτει για τη  Μεταρρύθμιση. «Δεν αποδεχόμαστε τα μοιρολατρικά «This is Cyprus» και «Κρύψετε να περάσουμε», ούτε δεχόμαστε να διοικούν οι δήθεν «άριστοι των αρίστων».» ΤέλοςτοΑ στο ΑΛΜΑ δηλώνει Ανάπτυξη. «Αντιστεκόμαστε στην αθέμιτη κερδοσκοπία της αγοράς και των ολιγοπωλίων, στην ανέντιμη επιχειρηματικότητα και στην ανακύκλωση και διεύρυνση των ανισοτήτων.»

Στις αρχές του Φθινοπώρου του 2025 πρόκειται να δημιουργηθεί το πολιτικό Κίνημα με κεντρική επιδίωξη τη ριζική βελτίωση των θεσμών και τη δημιουργία μιας οικονομικά ευημερούσας, δίκαιης και αξιοπρεπούς κοινωνίας.

Πληροφορούμαστε ότι ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ψάχνει ανά τας ηπείρους για επαναπατρισμό των ταλέντων. Και υπάρχουν πολλά δικά μας ταλέντα στο εξωτερικό (προσωπικό ενδιαφέρον). Θεωρητικά εξαιρετική ιδέα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρθηκε πρόσφατα στην έναρξη της διεθνούς εκστρατείας «Minds in Cyprus», με στόχο τον επαναπατρισμό ταλαντούχων Κυπρίων από το εξωτερικό. Δήλωσε ότι πάνω από 750 ταλαντούχοι Κύπριοι ενδιαφέρονται για επαναπατρισμό. Εξαγγέλθηκαν ήδη κάποια φορολογικά κίνητρα και αναμένονται να εξαγγελθούν και άλλα, όπως είπε.

Όμως, το ερώτημα είναι γιατί αποφάσισαν να σταδιοδρομήσουν στο εξωτερικό τα ταλέντα μας. Μήπως διότι αυτοί οι ταλαντούχοι δεν θα είχαν ευκαιρίες ανέλιξης στη χώρα τους; Ας μου επιτραπεί να απαντήσω στο ερώτημα, διότι στη χώρα μας δεν υπάρχει αξιοκρατία και διότι τους έξυπνους τους βγάζουμε ανάρμοστους. Όσο λιγότερα καταλαβαίνει κάποιος και όσο περισσότερο πειθήνιο όργανο είναι στον αρχηγό τόσες περισσότερες πιθανότητες ανέλιξης έχει. Άπειρα τα παραδείγματα. Απλά ας αναλογιστεί κάποιος ποιοι βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά. Άνθρωποι που δεν διακρίθηκαν ποτέ σε κάτι και που ήταν πειθήνια όργανα του εκάστοτε «αφεντικού».

Ένας ταλαντούχος και επομένως επιτυχημένος επιστήμονας που βρίσκεται στο εξωτερικό δεν πρόκειται να επαναπατριστεί για να παίρνει οδηγίες από ένα αξιωματούχο που είναι υποδεέστερος. Είναι θέμα αξιοπρέπειας. Διότι εδώ μας κυβερνούν οι «άριστοι των αρίστων».